Autor Wątek: Wymiana uszczelki w moście.  (Przeczytany 2901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wymiana uszczelki w moście.
« dnia: Kwiecień 06, 2007, 09:15:11 am »

Venomus

• Gość
Jak mocno dokręcić śruby mocujące, nie posiadam dynanometra :/ Ile wlać tam oleju?? slyszalem ze zalecenie jest 1,3 l

Re: Wymiana uszczelki w moście.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 06, 2007, 10:48:06 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "Venomus"
Jak mocno dokręcić śruby mocujące, nie posiadam dynanometra :/ Ile wlać tam oleju?? slyszalem ze zalecenie jest 1,3 l

Mechanik, i nie ma ani klucza ani niepotrafi sobie poradzic z wymiana uszczelki :lol:  :lol:  :lol:  To juz sie do telewizji nadaje  :mrgreen: . Rozumiem ze chcesz wymienic uszczelniacz wałka atakujacego w tylnym moscie. Wiec odkrecasz wał, potem blokujesz koła ,na nakretce i obudowie robisz 2 kreski. Odginasz zabezpieczenie i liczysz ilosc obrotów nakretki az do odkrecenia. Potem wyciagasz bebechy wymieniasz uszczelniacz, składasz w odwrotnej kolenosci, przykrecasz nakretke o obliczona wczesniej ilosc razy i zagniatasz. Oleju wchodzi do mostu niecałe 2 litry ma byc nalany do dolnej krawedzi otworu wlewowego.
PS Czasem wymiana samego uszczelniacza nie wystarczy gdyz na główce jest juz wyslizgany rowek od uszczelniacza wiec najlepiej wymienic komplet tj uszczelniacz i główke tylniego mostu. Jezeli chodzi o wymiane uszczelki pod deklem z tyłu to odkrecasz, czyscisz, i przykrecasz na oko stosunkowo mocno.
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2007, 11:31:19 am »

Boczek

• Gość
Elwood#1887,  zapomnialeś o uszczelniaczach na pólosiach.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2007, 12:16:54 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
Cytat: "Elwood#1887"
PS Czasem wymiana samego uszczelniacza nie wystarczy gdyz na główce jest juz wyslizgany rowek od uszczelniacza wiec najlepiej wymienic komplet tj uszczelniacz i główke tylniego mostu. J

czasem pomaga skrócenie sprężynki symeringu, choć nie zawsze
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2007, 23:45:58 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "Daro"
czasem pomaga skrócenie sprężynki symeringu, choć nie zawsze

Nie kazdy wie ze simmering da sie skrócic :) Ci którzy wiedza niech ta wiedze zachowaja dla Siebie :wink:
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 10, 2007, 21:12:04 pm »

Venomus

• Gość
YYYY chodziło mi o uszczelke pokrywy mostu z tyłu... ta pod ktora znajduje sie olej. Wazne to jest... bo mozna przekrecis srobie bez dynamometra i popsuć uszczelke. Kupilem uszczelke i nie pasuja tylko 2 otwory na sróby na górze...  Na moście sa przesunięte obydwa w prawo. Czy wie ktoś czy to jest normalne...?? Uszczelke dobrze wsadzalem.. nie dogóry nogami... ;p

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2007, 00:03:16 am »

gucio

• Gość
to może przewróć ją o 180st w lewo lub w prawo. nigdy jej nie wymieniałem ale wydaje mi się że nie ma znaczenia która strona przylega do mostu a która do dekla ważne żeby otwory pasowały więc poobracaj ją w różne strony aż dopasujesz (tak mi się wydaje ale własnej ręki uciąć nie dam)

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 13, 2007, 10:11:31 am »

Offline Daro

• Sympatyk
Cytat: "Elwood#1887"

Nie kazdy wie (...) Ci którzy wiedza niech ta wiedze zachowaja dla Siebie  

OKI rozumiem ;)
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 20, 2007, 09:23:15 am »

Venomus

• Gość
Mam problem... mianowicie zerwalem sróbe trzymajaca dekiel w moscie :/ RATUNKU?? co mam teraz zrobic?? rozwiercic nie rozwierce bo jest tam za malo miejsca...
:C