Autor Wątek: APE07-nie działają swiatła STOP  (Przeczytany 2807 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

APE07-nie działają swiatła STOP
« dnia: Lipiec 04, 2007, 11:18:31 am »

Mihó

• Gość
Znalazłem w moim sterowniku jeden zwęglony i dwa nadpalone rezystory. Zaznaczyłem je na zdjęciu, proszę o podanie ich wartości, jeśli to możliwe. Posiadany przeze mnie sterownik jest najprawdopodobniej w wersji dla kontroli dwóch świateł stop. Czy jest możliwa wymiana pojedynczego elementu (np. rezystora wzorcowego) w obwodzie kontroli żarówek hamowania tak, by można dostosować układ do trzech żarówek ?

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 04, 2007, 14:34:31 pm »

Russell

• Gość
No ale to są tak zniszczone że nie da się odczytać z koloru pasków?

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 04, 2007, 16:02:22 pm »

e_gregor

• Gość
Cytat: "Russell"
No ale to są tak zniszczone że nie da się odczytać z koloru pasków?

To widać nawet z fotki ze są aż tak zniszczone - najlepiej jak ktoś ma pod ręką taki moduł i może zerknąć

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 04, 2007, 16:09:35 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
rezystory nadpalone najlepiej (i najpewniej) dobierac albo na podstawie schematu albo na podstawie badan innego sprawnego urzadzenia.... niestety nie mam pod reka APE07

spalony rezystor to z reguly objaw uszkodzenia jakiegos elementu czynnego (tranzystor, scalak...) lub zwarcia.... zadko kiedy pala sie same z siebie, kiedy pracuja w normalnym zakresie pradow (czytaj: takich przy ktorych moc cieplna tracona na obudowie rezystora nie przekracza wartosci dopuszalnej... w tym przypadku 0,25W)

ponadto jesli gdzies tam istnieje jakis rezystor wzorcowy to musialby miec dosc duze rozmiary lub wystepowalby w postaci kilku rezystorow rownoleglych ze wzgledu na dosc duzy prad zarowek STOP... jesli znajdziesz cos takiego to oczywiscie mozna wszystko przeliczyc dla 3 zarowek i dopasowac odpowiedni inny rezystor
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 04, 2007, 22:27:54 pm »

Mihó

• Gość
Dziękuję chłopaki :) Macie rację, posprawdzam oczywiście tranzystory (większosć sprawdziłem i trzymają parametry). Macie też rację co do rezystorów wzorcowych, ale wtedy nie wiem na jakiej innej zasadzie mógłby się odbywać pomiar sprawności żarówek (prąd płynie/nie płynie/płynie za mały ?)

Dwa rezystory z tych tutaj pokazanych to chyba 20ohm, ale ten pierwszy z góry, najbardziej spalony ? Nie wiem i proszę o pomoc i potwierdzenie....

[ Dodano: 04 Lip 2007 22:36 ]
Czy ktoś z Was w ogóle naprawiał tego typu uszkodzenie ?

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 04, 2007, 22:41:35 pm »

Russell

• Gość
Nowy kosztuje chyba 70zł więc raczej nikt nie bawi się w naprawe. Choć ja bym się bawił bo 70zł piechotą nie chodzi :D.
No cóż. Może mam lepszy monitor niż e_gregor#1917 ale te dwa na dole wyglądają na ( czerwony-czarny-czarny-brązowy) 20 ohmów

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 04, 2007, 22:57:24 pm »

gucio

• Gość
( czerwony-czarny-czarny-brązowy) 20 ohmów

to mnie zawsze zastanawiało. z kąd wiadomo jaka ich jest kolejność? a nie może być brązowy-czarny-czarny-czerwony? nie mam pod ręką oznaczeń więc nie wiem ile w tym wypadku będzie

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 04, 2007, 23:25:13 pm »

Mihó

• Gość
po drodze jest złoty jako drugi, a dla złotego na drugiej pozycji nie ma interpretacji

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2007, 07:22:58 am »

e_gregor

• Gość
Może mam lepszy monitor niż e_gregor#1917
- pewnie masz a ja mam jeszcze daltonizm i rozkodowywanie rezystorków (a jestem elektronikiem) to tylko przy dobrym świetle  :twisted:

[ Dodano: 2007-07-05, 07:25 ]
Nie macie większej fotki? Złoty może być 2 ... ale od końca. Jeśli widzicie tam kolory to napiszcie wszystkie kolejne a ja wam rozkoduję nawet jeśli złoty jest na drugiej pozycji ;)

[ Dodano: 2007-07-05, 07:29 ]
czerwony-czarny-czarny-brązowy

Cytat: "Mihó"
po drodze jest złoty jako drugi

Z tego już wyciagnałem wniosek:

czerwony, czarny, czarny, złoty, brązowy

czyli... 2ohmy 1%

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 05, 2007, 09:47:42 am »

Russell

• Gość
e_gregor#1917,  teraz się w 100% zgadzam:D  Jest tam rzeczywiście złoty po drodze. Ja myslałem ze to spalenizna :p.  No to jeszcze jeden został :D

[ Dodano: 2007-07-05, 09:49 ]
Cytat: "gucio"
( czerwony-czarny-czarny-brązowy) 20 ohmów

to mnie zawsze zastanawiało. z kąd wiadomo jaka ich jest kolejność? a nie może być brązowy-czarny-czarny-czerwony? nie mam pod ręką oznaczeń więc nie wiem ile w tym wypadku będzie

Zawsze jeden jest najgrubszy.....   i ten najgrubszy jest ostatni.
Ja tam sie nie znam.  Poprostu ucze się na tym co sam robiłem :P

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2007, 10:34:24 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
jesli rezystor 2ohmy bylby wzorcowym to mielybysmy taka zaleznosc:

Pmax=0,25W -> Imax=0,35A

co raczej jest stanowczo za malym pradem na potrzeby obwodu zarowek STOP... mysle ze plynie tam okolo 3-4A dla 2 zarowek....

przy tak duzym pradzie wywolanie spadku napiecia wynoszacego okolo 0,7V (wystarczajacego do nasycenia tranzystora) wymagaloby zastosowania rezystora szeregowego o wartosci 0,18Ohm i mocy 3W (czyli dosc duzy wymiarowo rezystor).

kupienie rezystorow w klasie tolerancji 1% tez bywa niezla sztuka... w sklepach elektronicznych dominuja klasy 5%, a dokladniejsze rezystory bywaja ale w mniejszym asortymencie...

pomiar natezenia pradu mozna takze mierzyc poprzez natezenie pola elektrycznego wywolanego tym pradem ale nie sadze aby tu zastosowano cos takiego  :wink: gdyby mial schemat tego APE...  :roll:
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2007, 10:34:36 am »

e_gregor

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Z tego już wyciagnałem wniosek:

czerwony, czarny, czarny, złoty, brązowy

czyli... 2ohmy 1%

Sorki - mój błąd. złoty to mnożnik 0,1 a nie 0,01 więc mamy 200*0,1 czyli 20 omów, brązowy to tolerancja 1%

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 05, 2007, 10:41:01 am »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8

Kody dla rezystorów węglowych.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 05, 2007, 11:07:24 am »

Russell

• Gość
Po rezystorki chodzić do sklepu???   eeeetam. Przecież to polska.  Ja mam działke pod lasem, a dla naszego katolickiego narodu las to idealne miejsce zeby wyrzucić radio, stary wzmacniacz.   Mam całe pudełko rezystorków :D

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 05, 2007, 11:10:23 am »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
Russell, ja chodziłem do elektronika i tam były całe kartony  :wink:
Były jeszcze lampy i troche sie tego wzieło...  :mrgreen:

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 05, 2007, 22:31:57 pm »

Mihó

• Gość
Więc częściowo naprawiłem...

Ten od góry spalony rezystor miał 10ohmów, a spalił się pewnie na wskutek zwarcia, bo poszedł też jego sąsiad - tranzystor BC337-25. Wstawiłem BD139 i będę miał spokój. Naprawiłem częściowo, gdyż doszedłem już do momentu, że miga mi kontrolka pedału, ale wciąż nie mam zasilania na wyjściu LH. Testuję układ na stole, ale spodziewam się czegoś takiego:

na zacisk 15 podaję +12V
na zacisk 31 podaję masę
zacisk LK - tu pojawia się masa dla kontrolki
zacisk LH - tu spodziewam się zasilania dla świateł hamowania. Mimo to nie ma. Czy macie jakieś pomysły ?

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 06, 2007, 21:26:36 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
jakby co mam APE za 20zł :)
  • Jef
  • Czaku