Autor Wątek: Problem z mocą u dołu  (Przeczytany 1790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z mocą u dołu
« dnia: Styczeń 20, 2008, 12:56:04 pm »

romoo

• Gość
1500 OHv od pewnego czasu silnik przestał ciągnąc do 3000 obr potem tak jakby turbo się włączało wciska w fotele nigdy jeszcze nie miał takiego powera. Tylko dziwi mnie to ze 3000obr  i wchodzi na obroty 5-6 tys momentalnie. Ale normalnie ruszyć raczej ciężko .
Czy ktoś się spotkał z tym. Rozrząd 6000km przejechane , trzyma wolne obroty poniżej 1000, to samo się dzieje na PB i LPG. Zapłon lekko przyspieszony dla LPG.

Problem z mocą u dołu
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2008, 14:13:14 pm »

bruns

• Gość
miałem tak samo jak 15 lat temu splanowałem  głowicę w jeepie o 2,2 mm . Moment obrotowy się przeniósł w zakres wysokich obrotów i bardzo zawęził chociaż moc silnika znacznie wzrosła . Myslę że Ty w silniku nic nie modernizowałeś i ww. przypadłość powstała samoistnie .
Cytuj (zaznaczone)
trzyma wolne obroty poniżej 1000, to samo się dzieje na PB i LPG
Ale czy tylko same wolne trzyma czy zachowuje się w całym zakresie obrotów tak samo na LPG i benzynie ? Bo jak tylko na benzynie to może być kilka przyczyn . Wiąże się to z przepustnicą pierwszego stopnia . Może być przytkana dysza paliwa pierwszego stopnia , zasysanie "lewego" powietrza lub uszkodzony odśrodkowy lub podciśnieniowy przyśpieszacz zapłonu . I jeszcze jedno kiedy były sprawdzane swiece zapł. bo przy wypalonych elektrodach i dużej przerwie pomiędzy nimi też na średnich i niskich obr. silnik będzie słabo chodził . Musisz podać więcej danych to coś poradzimy .

Problem z mocą u dołu
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2008, 19:23:46 pm »

romoo

• Gość
To się stało jak wymieniłem modół zapłonowy bo pewnego ranka nie miał iskry zapewne od wilgoci z powietrza .
Mam ustawioną biedną mieszanke i świece są czyściutkie spalanie ok 9.
Jutro coś porobie przy nim bo ruszanie z piskami przy 3000 obr  zakrawa na szopke i szpanerstwo, ale jak nie przygazuje to zgaśnie . :?  :?  :?  :?  :?

Problem z mocą u dołu
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2008, 21:25:41 pm »

banan_125p

• Gość
spotkałem się z takim problemem gdy przeskoczył pasek o jeden ząbek, ale jak ty piszesz że dłubałes z modułem to idź w tą stronę

Problem z mocą u dołu
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2008, 16:19:36 pm »

specjalista

• Gość
Miałem coś takiego, tyle, że w pełnym zakresie obrotów :P Zobacz czy coś się nie stało z kopułką rozdzielacza, bo u mnie troszkę się uniosła(wyrobiły się miejsca przytrzymywania przez te blaszki) i iskry zamiast na świecach przeskakiwały sobie w kopułce. Pewnie to nie to, ale nie zaszkodzi sprawdzić...

Problem z mocą u dołu
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2008, 16:49:06 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
moduł bądz cewka dają podobne objawy. dodatkowo jesli to bezstykowy rozdzielacz sprawdz czy w srodku łopatki nie ocierają a cewka trzyma się sztywno