Autor Wątek: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2026** ====----  (Przeczytany 25749 razy)

Odp: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2026** ====----
« Odpowiedź #120 dnia: Maj 26, 2026, 08:14:56 am »

Offline AndrzejP

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro Plus GSI
Ja mam zaślepione i nic mu się nie dzieje złego.

Dzięki, to w takim razie niebawem też będę u siebie pozbywał się tego nadmiaru węży.

Wczoraj chciałem sprawdzić, czy na powrocie z listwy wtryskowej leci paliwo, ale nie mogłem dostać się do zacisku na wężu na króćcu - może mam za duże łapska, bo tam ni cholery miejsca nie ma... No to szykuje się na początek wyciąganie kolektora ssącego. A potem i tak cały silnik, ale niech to najpierw chociaż zapali na tym co jest :)

« Odpowiedź #121 dnia: Maj 26, 2026, 10:17:16 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Jak wykręcisz przepustnicę to zdaje się że idzie włożyć łapy i zdjąć na pewno z regulatora ciśnienia.
Też mnie czeka zdjęcie kolektora bo muszę ustawić zawory.

« Odpowiedź #122 dnia: Maj 26, 2026, 17:04:25 pm »

Offline AndrzejP

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro Plus GSI
Jak wykręcisz przepustnicę to zdaje się że idzie włożyć łapy i zdjąć na pewno z regulatora ciśnienia.
Wczoraj na tym poległem, bo węże od płynu nie chciały zejść z króćców przy przepustnicy. Dzisiaj się udało je zdjąć (oczywiście, wszędzie naokoło rozlał się płyn chłodzący...), później przepustnicę i docelowo, po lekkiej gimnastyce, odkręciłem opaskę na wyjściu regulatora. Był tam ślad benzyny, więc akcja demontaż listwy wtryskowej - póki co zakończony połowicznie, bo wtryski wyjęte z kolektora, listwa przesunięta, ale kable od wtryskiwaczy na ten moment rozłączone 2 z 4. Pewnie jutro ciąg dalszy walki i potem mam nadzieję test wyjętej listwy, czy wtryskiwacze puszczają mgiełkę paliwową, czy może stoją albo jeszcze coś innego.

I tak się to kula powoli...

diodalodz, Ty jak dobrze kojarzę, masz blok ze zwykłymi szklankami i głowicę GSI ze zmienionymi sprężynami, tak?

« Odpowiedź #123 dnia: Maj 26, 2026, 20:27:42 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 23 lata z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 61tyś km... i coś jeszcze x3......
W końcu wyprowadziłem Caro Plusa po zimie. Cóż, podczas oględzin zauważyłem że zaczyna się coś dziać z tylną blendą. Pojawiły się jakieś rysy od środka. Czas będzie poszukać nowej o ile się dostanie. Tak poza tym to bez uwag. Żałuje że popchnąłem kpl tapicerki na welurze ( tej ciemno szarej) , miałbym gotowca.
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........
1970-1988-1991-1998

« Odpowiedź #124 dnia: Maj 26, 2026, 20:52:00 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
diodalodz, Ty jak dobrze kojarzę, masz blok ze zwykłymi szklankami i głowicę GSI ze zmienionymi sprężynami, tak?
Tak.

« Odpowiedź #125 dnia: Maj 27, 2026, 09:11:07 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Może nie w polonezie, ale w omedze A, regeneruję tylne zaciski. Z racji ich rudego koloru, zrodził się pomysł pomalowania ich. Tylko jak wszedłem na alle..ro to kolorów do wybrania jest od groma. Najbezpieczniejsze jest wrzucenie ich w kolor srebrny, ale korci dać inny,  tylko czy w tak starym i nietypowym obecnie aucie nie będzie to wiocha?  Jakieś sugestie?
.
Za malowałem jarzma i zaciski hammeritem. Trzyma kilka lat.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #126 dnia: Maj 27, 2026, 18:03:07 pm »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Kupiłem farbę koloru srebrnego. Wszystkie inne barwy to w takim starym kombi to jednak nie wypada. To tak jakby seniorce kazać wyjść na miasto w miniówce.

« Odpowiedź #127 dnia: Maj 27, 2026, 21:55:19 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Duster II 1,6 AWD
Dawno nie pisałem :)

Więc szybkie streszczenie.
Wyremontowałem "nową" czyczepkę. Remont polegał na:
- przeróbce zawieszenia - wleciał lekko zmodyfikowany tylny zawias z Seicento
- podniesienie burt
- wymiana poszycia podłogi i burt
- wstawieniu nowego oświetlenia ze światłem cofania i wtyczką13 pin
Przy okazji okazało się, że ktoś tej przyczepki nie oszczędzał bo cała konstrukcja była wygięta w łuk :|

W Rio zmieniłem oliwę.
W Dusterku zmieniłem:
- klocki hamulcowe. Kupiłem jakieś podobno "oryginalne, dedykowane do samochodów po gwarancji", ale patrząc na ich jakość nie zrobiłbym źle, gdybym kupił jakieś TRW;
- oliwę w silniku;
- płyn hamulcowy;
- płyn w wysprzęgniku,

Ktoś tutaj nie dawno pisał, że "ho ho, ale przynajmniej w ASO mam pewność, że zrobio dobrze i zgodnie z procedurami", skwituję to krótkim XD
Na fakturach, które dostałem od sprzedającego, które miał z ASO było "wymiana płynu hamulcowego", na historii z ASO, którą sprawdził mi znajomy było "wymiana płynu hamulcowego".
A w rzeczywistości z tylnych "nitek" układu ściągnąłem straszny syf.

W Dusterku odkryłem kolejne niedoróbki po konserwacji... Tym razem magicznie zginęły 2 śruby od osłony silnika, która z resztą była źle zamontowana...
A poza tym jeżdżę :)

Coś tam zacząłem dłubać przy maluszku.
Dorobiłem ostatnią łatkę. wyszlifowałem na równo niektóre spoiny we wstawkach w poszyciu. Szukam lewych przednich drzwi w normalnej cenie i lakiernika, który by mi go uczciwie pomalował, też w normalnej cenie :)

« Odpowiedź #128 dnia: Maj 28, 2026, 12:11:45 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Jarzma i zaciski lepiej ocynkować. Malowanie nie pomaga.

« Odpowiedź #129 dnia: Maj 28, 2026, 17:35:20 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Podczas serwisu przed Rajdem Koguta w GSI odkryłem olej w płynie chłodzącym. Miał ktoś taki przypadek ? Niestety wyszukiwarka na forum nie ogarnia.  Auto się nie grzało, pracowało poprawnie. Płyn Petrygo różowy i nowa miedziana chłodnica ze starych zapasów od roku. Awaria wydaje się absurdalna.
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2026, 18:05:09 pm wysłana przez diodalodz »

« Odpowiedź #130 dnia: Wczoraj o 21:47:15 »

Offline banned

• Sympatyk
Co w tym absurdalnego? Jeżeli nie zamontowałeś w układzie chłodzenia nic uwalonego olejem, to znaczy że puściła uszczelka pod głowicą. To że czujnik nie wykrywa przegrzania, to znaczy że układ chłodzenia jeszcze pracuje poprawnie.
"Dać Januszowi Rovera, to jak dać małpie zegarek."
- David Lloyd George