Mam następujące usterki w moim polonezie Kombi:
- brak podświetlenia zapalniczki, ideogramu korektora świateł, ideogramów sterowania nagrzewnicy,
- nie działa lampka oświetlenia bagażnika. Sprawdziłem miernikiem ze napięcie na plusie wynosi 2V, napięcie na styku który zasila lampkę po otwarciu klapy (po jej otwarciu) - również 2 V. Wyjmowałem urządzenie mikroprocesorowe ale bez rezultatu (lampka nie jest połączona z tym urządzeniem).
Obecnie jestem w posiadaniu:
- Edward Morawski - Budowa naprawa Eksploatacja FSO Polonez, wydanie 10/1996
- Edward Morawski - Budowa naprawa Eksploatacja FSO Polonez, wydanie 14/2000 w wersji elektronicznej, plik PDF (chyba każdy to ma), która nie zawiera schematu instalacji najnowszych Polonezów
- Schematów elektrycznych ze strony
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=200700&c=27&f=12 , wydaje mi się że schemat poloneza Plusa jest niepełny, nie ma na przykład gniazda zapalniczki, rozrusznika, akumulatora, alternatora, nagrzewnicy itd. nie ma też żadnych objaśnień (trochę o tym jak go czytać znalazłem na elektroda.pl)
zastanawiam się, czy można gdzieś dostać schemat poloneza kombi, który mi pomoże naprawić lampkę bagażnika. Jeśli nie, muszę kupić jakikolwiek, ale pełny schemat Poloneza Atu Plusa lub w najgorszym wypadku Caro Plusa. w związku z tym proszę o małą poradę:
1. Czy w polonezach Plusach ideogramy sterowania nagrzewnicą są podświetlane (u mnie nie ale myślę że to wina braku podświetlenia zapalniczki i ideogramu korektora świateł)?
2. Czy w najnowszym (siedemnastym) wydaniu książki E. morawskiego znajdę potrzebny mi schemat?
3. Czy słusznie uważam, że umieszczony na stronie motonews.pl schemat poloneza plusa to zaledwie fragment?
4. Skąd pochodzi ten schemat.
5. Jaka jest różnica między książką E. Morawskiego a K. Trzeciaka (Obsługa i naprawa Polonez caro/Atu Caro Plus/Atu Plus Kombi, wyd. Auto) i którą warto jest kupić?