Autor Wątek: Wąż idący do listwy wtryskowej padł.  (Przeczytany 4822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wąż idący do listwy wtryskowej padł.
« dnia: Maj 06, 2008, 19:03:02 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
No i już znam przyczynę zapachu benzyny w aucie. Pękł akurat na zgięciu.

Teraz pytanie za 100 punktów.
Pasuje to od jakiegoś innego auta?
Jestem w niemczech i na słowo Polonez to efekt taki ==>  :shock:
na tłumaczenie że Polski samochód ==>  :roll:

Ewentualnie na jakie gwinty to ma końcówki?
Jakiej jest długości?
Do czego on jest przykręcony z drugiej strony?
I ile mniej więcej kosztuje w Polsce?

[ Dodano: 06 Maj 2008 19:04 ]
No i jeszcze czy wymienię to mając do dyspozycji klucze 13,15,17,19 i kombinerki ?
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2008, 19:48:04 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
Witaj matucha

Ja miałem taka przygodę, tez mi pękł zgięciu, w sklepie kupiłem nowy za 20 zloty, ale gwint był inny, nie mieli innego wiec oddałem. I za czołem gdybać...

Żeby się do niego dobrze dostać to należy odkręcić waz łączący filtr powietrza z przepustnica. Żeby go odkręcić potrzeba klucza 19, 17 i 14. 19 Odkręcasz od listwy wtryskowej, a 17 i 14 od stalowego przewodu paliwowego idącego od baku.

Ja uporałem się z nim tak obejrzałem go sobie dokładnie, prze ciołem go na pół wiozłem duży plaski śrubokręt wsadziłem tam gdzie zaczyna się zagnieciona blacha, oparłem o kowadełko i walnąłem młotkiem, ściągnąłem resztki węza z blaszko. Tak samo zrobiłem z 2 końcówka. Pozostała mi ten element który się nakręca i rurka na która nakłada się waz. Następnie pojechałem do sklepu kupiłem 15cm węza ciśnieniowego do paliwa chyba 6 albo 8 teraz już nie pamiętam i 2 obejmy 10mm. Założyłem to na rurki zakręciłem obejmy i przykręciłem tak spreparowany waz na miejsce. Przejechałem tak 1,5tys i nic nie cieknie. A jeśli nie masz jak tego na miejscu naprawić to po zapaleniu silnika wyciągaj bezpiecznik od pompy żeby nie pompowała i jak będziesz w Polsce to sobie na miejscu naprawisz.

Milej zabawy Mateusz :D

[ Dodano: 06 Maj 2008 19:53 ]
A czy pasoje od innego to nalepiej go wykrec i pojedz do sklepu moze trafisz na kumatego sprzedawce i Cie pomoze

[ Dodano: 06 Maj 2008 20:28 ]
a oto kilka fotek tego jak to u mnie wyglada

a ty sama nakretka z rurka

a tu podlaczone do listwy

a tu do przewodu paliwowego troche nie wyrazne:(
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2008, 21:16:46 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
mateokrzyku, a jaka jest średnica tego węża? Bo w bagażniku mam 20 cm węża do gorącej wody gdzieś średnicy 8mm i się zastanawiam czy można nim paliwo puścić ? Ewentualnie nic nie zrobie bo i tak mam przekaźnik odłączający pompę jak przejdę na gaz. I będę się modlić co mi w drodze do Polski nie puści.

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2008, 21:29:27 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
Mozesz sprubowac ja zalozylem 6mm i wlazla mi na ciasno,

Ale jak masz przepaznik ktory odcina ci pompe jak smigasz na gazie to nie ma chyba sesu meczyc sie no chyba ze jedziesz tez na benzynie...
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2008, 21:31:03 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
mateokrzyku, na benzynie nie jeżdżę więc chyba odpuszczę. Dzięki za szybką odpowiedź. Jak dla mnie temat można zamknąć i nawet usunąć, chyba że zostanie dla potomnych. Chyba że coś ukręcę przy odkręcaniu ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 08, 2008, 18:22:46 pm »

wiciu

• Gość
ja go wymieniałem 2tyg temu, klucze jak napisano wyżej, koszt to około 25-30zł, dostęp nie jest najlepszy ale da się go odkręcić i zakręcić bez demontowania innych elementów, wężyk ma długość około 20cm, waż wodny nie za bardzo się zamiast niego nadaje - benzynka może go rozpuścić

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 08, 2008, 18:28:55 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
wiciu, już był telefon do Polski i ojciec mi załatwił nowy - trzeba 3 dni czekać, ale na piątek/sobotę będzie. Jakoś na gazie się dokulam do chaty.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 09, 2008, 17:48:06 pm »

wiciu

• Gość
no to super

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 09, 2008, 22:02:13 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
No i przyszedł. Jutro zakładam. Oryginał FSO - 29 zł

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 13, 2009, 12:41:56 pm »

MR90

• Gość
Ja mam inny problem związany z tym wężykiem: co prawda nie pękł ale jest popryszczony. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że wymieniałem go 5 miesięcy temu robiąc przy tym zaledwie 5000 km a przecież z tego samego powodu wymieniłem na niego fabryczny wężyk (który wytrzymał 8 lat jak przypuszczam będąc drugim właścicielem).

O ile się nie mylę to nie był to oryginał stosowany na pierwszy montaż tylko jakiś zamiennik.

Zastanawiam się teraz czy to ten wężyk jest taki badziewny czy może to dlatego że wewnątrz płynie zimne paliwo a pod maską jest gorąco (niedaleko wężyka jest u mnie parownik).

Wężyk jest do wymiany, nie ma co, ale jaki sens wymieniać skoro za jakiś czas sytuacja sie powtórzy? Chyba trzeba trzymać paragon i reklamować taki bubel (jeśli okaże się bublem).
Albo rozejrzeć się za oryginałem. A wygląda tak:

A gdy ostatnio byłem na szrociku to widziałem taki wężyk, przecięty niestety w celu wymontowania silnika, i ten wężyk nie był spękany, wiec gdyby nie było można kupić oryginału to sobie zamówię na szrocie.

Może macie podobne doświadczenia z tym wężykiem i podobnymi częściami?

matucha#1931, mógłbys przy którejś  okazji zobaczyć jak się trzyma u Ciebie ten oryginał?

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 14, 2009, 09:34:44 am »

mrobin

• Gość
U mnie jest tak samo, dwa miesiące temu wymieniłem wężyk i zewnętrzna warstwa już zaczyna pękać, trzeba reklamować, dodam że wziąłem najdroższy jaki mieli (22zł) bo myślałem że będzie lepszy.

[ Dodano: 14 Wrz 2009 09:35 ]
Matucha, skąd wziąłeś oryginał??

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 14, 2009, 15:01:35 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Oryginał wziąłem ze sklepu z częściami do FSO przy Polmozbycie w Gostyniu. Na oryginał czekałem parę dni. Jak znam życie, to w Polparts mają go na stanie ;) O ile jeszcze oryginał jest do dostania.

[ Dodano: 14 Wrz 2009 15:56 ]
Przed chwilą byłem zobaczyć z ciekawości:

Ewentualnie można zrobić tak, jak zrobiłem z przewodem pompka-filtr. Zastąpiłem wężem do hydrauliki do wysokiego ciśnienia. Wytrzymuje 280 bar. Można kupić na praktycznie każdą średnicę. Koszto pewnie koło 30zł. Minus taki, że najkrótszy jaki ja dostałem to 45 cm bodajże.

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 14, 2009, 18:44:37 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
Cytat: "matucha#1931"
najkrótszy jaki ja dostałem to 45 cm bodajże.
niekoniecznie, zalezy gdzie kupowałes, bo moga dorobic takoway przewód o dowolnej długosci, u mnie w Toruniu w K1 dorobia kazdy przewód, mówisz jaka srednica, długosc i jakie końcówki, fakt moze to troche drozej kosztowac, ale przwód bedzie idetyczny jak orginalny i napewno nie pusci tak szybko