Autor Wątek: Czyszenie podsufitki w Caro Plusie - co i jak  (Przeczytany 2739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czyszenie podsufitki w Caro Plusie - co i jak
« dnia: Maj 19, 2011, 19:56:53 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Chciałbym wyprać/wyczyścić z 14-to letniego kurzu podsufitkę w swoim Caro Plusie. Jak się do tego zabrać, żeby niczego nie zepsuć? Podsufitkę mam wymontowaną. Zależy mi, żeby się nie rozkleiła, nie pofałdowała, nie opadła. Sama podsufitka jest po prostu brudna, plam nie ma. Czym to czyścić, jak to czyścić? Ma ktoś jakies doświadczenia z tym?
Pomóżmy Jackowi!

Odp: Czyszenie podsufitki w Caro Plusie - co i jak
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2011, 20:11:09 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Taką na styropianie normalnie namoczyłem wodą w wannie, i myłem mydłem, nic jej sie nie stalo.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2011, 20:17:08 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Ta w plusie to jest ja jakimś usztywnieniu z tzw. "sprasowanych śmieci". Tapicer mnie nastraszył, że to się do prania nie nadaje. Z drugiej strony materiału na pokrycie jej nie ma.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2011, 20:27:49 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Jak się boisz prania to dywanlux w piance+szczota i odkurzacz. Szału nie robi ale czyści.
LOW & SLOW

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 19, 2011, 20:44:14 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
Płyn do prania dywanów za 10zł  i jazda. Dwa razy wyprac i będzie git. Ja swoją wyprałem bez demontowania, w samochodzie. Szalu moze i niema ale jest o 100 razy lepiej, z czarnej zrobiła sie szara  :d
Powered by Lpg.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2011, 20:57:24 pm »

Sroka

• Gość
Ja bym proponował te odkurzacze do czyszczenia foteli. Pompują wodę z płynem a potem ją wysysają. Oczywiście podsufitkę zdjąć :D

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 20, 2011, 11:09:55 am »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
    • PN 5d 1.5 1980r -> PN 3D V6 2.8i. Polonez 5D 1.5 SLE 1989r -> PN Coupe 1.5X, Polonez 1986 1.5 LE Milicja
ja wrzuciłem do pralki. Ale zły program nastawiłem bo miało być ręczne pranie 40'C a ja dałem jak do ubrań i to do 60'C i mi się skurczył parę cm musiałem naciągać. Jak jest mocno brudna to lepiej jest zdjąć podsufitkę i spryskać vanishem oxi-action i szczotką miękką poczyścić.  Ładny, jasny odcień szarego wyjdzie  :-)

« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 11:17:52 am wysłana przez El-Portero2 »
Cytuj (zaznaczone)
"Moze potnij jakiegoś malucha , świat pełen jest tych co tną ale tych co spawają policzysz na palcach jednej dłoni." CRUISER

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 20, 2011, 13:35:53 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Ja bym tej podsufitki nie moczył, podejrzewam że ten filc może się rozejść. Może parą? <co> Ja stwierdziłem że co bym nie zrobił to i tak efekt będzie kiepski więc ją po prostu przemalowałem na czarno i wygląda super.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 20, 2011, 15:10:52 pm »

Offline KubaPsk

• Sympatyk
    • ATU+ '98r. 1.6GLI
Ja tylko, że fotele czyściłem proszkiem to prania dywanów Vanish (czy jak to tam się pisze :P) dobrze wtarłem i dobrze odkurzyłem i pomogło dość znacznie wyczyścić fotele :)
Trzy genialne stwierdzenia które idealnie do siebie pasują :D
Basta - "Nic się nie ryj"
Zoltan#1930 - "Będzie dobrze"
Stingerek - "Dogadamy się" :D

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 20, 2011, 22:19:38 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Ja ostatnio sobie myłem właśnie taką podsufitkę typu minusowego na styropianie.Popryskałem preparatem "nerta" do mycia bezdotykowego i wytrzaskałem karcherem pod ciśnieniem  <spoko> Efekt? czyściutka jak marzenie,brud schodził w oczach.Oczywiście trzeba mieć to gdzie wysuszyć.Przy takiej pogodzie jak ostatnio jest suchutkie w pół godziny.Tak samo myłem wszystkie wykładziny  :-)