Autor Wątek: Wyciek oleju z silnika 1,9D  (Przeczytany 896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wyciek oleju z silnika 1,9D
« dnia: Czerwiec 22, 2010, 20:30:11 pm »

looney31

• Gość
Witam.Proszę o pomoc użytkowników silnika 1,9D.Przy moim silniku poprzedni właściciel (lub mechanik u którego sie stołował)uciął wężyk olejowy przy samym króccu.Zamieszczam zdjęcie i zaznaczam miejsce wycieku.Proszę o zrobienie dokładnego zdjęcia posiadacza takiego silnika abym mógł wstawic brakujacy weżyk.Wyciek z niego jest minimalny i tylko przy bardzo rozgrzanym silniku ale powoduje bardzo mało estetyczne zarzyganie motora.Z góry dziekuję i pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2010, 09:32:36 am »

snikers

• Gość
wezyk powinien byc zalozony na ten plastikowy wlew oleju, to jest wezyk z zaworu odmy jak dobrze widze

tutaj widac króciec http://images01.olx.fr/ui/1/88/24/1988424_2.jpg

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2010, 10:07:51 am »

looney31

• Gość
Wygląda na to że mam założony inny "plastik wlewu oleju".W moim nie ma żadnego króćca,a faktycznie na twoim zdjęciujest i pasował by z tym ucietym wężykiem.Nie wiem już sam bo cały wlew pasuje idealnie.Proszę innych posiadaczy takiegoż silnika o oblukanie i ewentualnie informację.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2010, 15:58:45 pm »

Offline martinez#1970

• Klubowicz
Tak jak pisze snikers,

Pod korkiem na rurze jest plastikowy kołnierz. Na spodzie kołnierza, od strony silnika jest małe półokrągłe wcięcie. Spod tego wcięcia wychodzi króciec, taka czarna plastikowa rurka prostopadła do rury wlewu oleju. Czarny gumowy wąż, ten z którego Ci cieknie, jest nasunięty na ten króciec i zaciśnięty cybantem.

Nie mam czym zrobić zdjęcia niestety, ale tak to powinno wyglądać.
Cytat: Macki
Nieuchronnie nadchodzą czasy, kiedy to Poldasy bardziej spawać niźli ciąć opłacać będzie się... :]

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2010, 17:02:37 pm »

snikers

• Gość
jest tak jak na zdjeciu. u mnie tak bylo i wszedzie tak jest. sprawdz reka moze masz to odlamane? a ponizej tego krocca jest jeszcze jeden wezyk ktory odpowietrza pokrywe zaworow.

jezeli faktycznie nie masz gdzie go wpiac to przedłoz go i wsadz w butelke do ktorej bedzie sciekaac olej

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2010, 17:27:39 pm »

looney31

• Gość
Dzięki za wskazówkę.Obtarłem troche z syfu i faktycznie wyłamane.
Ciekawi mnie czy duże jest tam ciśnienie(czy wchodzi w gre sklejenie)?.Bo buteleczka tak ale rozwiazanie to wysoce partyzanckie a pozatym wyciek oleju pewnie większy od strony tej dziury po króćcu.