Autor Wątek: Kilka pytań o OC  (Przeczytany 2438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kilka pytań o OC
« dnia: Marzec 03, 2011, 15:05:40 pm »

Offline Aron

• Sympatyk
    • `91 Caro 1.5 GLE L80, `96 Caro 1.6 GLI L122
Sytuacja numer 1:
- kupiłem w październiku 2010 auto z ważnym oc
- oc wygasło pod koniec grudnia 2010
- nie wymawiałem oc, czyli polisa przedłużyła się automatycznie
- chce sprzedać pojazd, ale co z tą nieopłaconą polisą?

Sytuacja numer 2:
- opłaciłem oc powiedzmy wczoraj na pół roku
- chce sprzedać auto na tzw. słupa, znajomy znajomego ma możliwość podpisywania umów i zabierania rejestracji i dokumentów od auta a buda zostaje u mnie na podwórku jako części zamienne
- jak odzyskać kasę za to oc, czy np. idę wtedy z umową KS do pzu i zgłaszam sprzedaż auta jednocześnie zaznaczając, że kupujący nie chce mieć tej polisy i czy ja mogę ją zerwać żeby uzyskać zwrot za oc

Odp: Kilka pytań o OC
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2011, 15:43:08 pm »

Offline graczol1

• Sympatyk
    • Borek 1.4 & Caro 1.6
nie wymawiałem oc, czyli polisa przedłużyła się automatycznie- chce sprzedać pojazd, ale co z tą nieopłaconą polisą?
będzie trzeba zapłacić - firma sie upomni - najprawdopodobniej.
- jak odzyskać kasę za to oc, czy np. idę wtedy z umową KS do pzu i zgłaszam sprzedaż auta jednocześnie zaznaczając, że kupujący nie chce mieć tej polisy i czy ja mogę ją zerwać żeby uzyskać zwrot za oc
kupujący musi napisać oświadczenie że rezygnuje z tego OC i wtedy zwracają kase.
nic się tak wzajemnie nie uzupełnia jak szlifierka kątowa i migomat...
...i sto koni w Borku goni...
FSO POLONEZ Your best discovery

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2011, 16:11:49 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
1. Dokładnie - idź i zapłać zanim Ci wzrośnie kara za opóźnienie.
2. Przerabiałem to - kupiłem auto z polisą, napisałem oświadczenie, że z niej rezygnuję i poprzedni właściciel dostał zwrot.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 03, 2011, 17:54:38 pm »

Offline Aron

• Sympatyk
    • `91 Caro 1.5 GLE L80, `96 Caro 1.6 GLI L122
Czy jest to jakieś specjalne oświadczenie czy wystarczy, że ktoś napisze odręcznie albo na kompie, że rezygnuje z umowy oc i wtedy należy to dostarczyć wraz z papierkiem z wydrukowaną polisą?

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2011, 18:36:27 pm »

Offline gerfur

• Sympatyk
  • Psuj
    • BMW E46
To nie takie proste bo zabiorą ci 30 dni z ubezpieczenia tyle gwarantujesz ty jako sprzedający jeśli masz w plecy opłatę to nie dostaniesz już za dużo. A to i tak potrwa jakieś kilka miesięcy. (Mam kumpelkę brokera multiubezpieczeniowego). Aha i zależy gdzie jest samochód ubezpieczony bo nie każdy ubezpieczyciel liczy co do dnia, nie którzy zaokrąglają do pełnego miesiąca. Także zapłacić musisz a oddadzą ci pewnie niewiele.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 18:40:24 pm wysłana przez gerfur »
Był Caro `95 abimex L-122
Był Caro `97 abimex L-146
Był Atu+ `98 boschowtrysk L-74E --> 1.4 GTI Rover ltd

Jest BMW E46`98 2.5 Pb/LPG Cosmoshwarz

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 04, 2011, 16:53:20 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Czy jest to jakieś specjalne oświadczenie czy wystarczy, że ktoś napisze odręcznie albo na kompie, że rezygnuje z umowy oc i wtedy należy to dostarczyć wraz z papierkiem z wydrukowaną polisą?
Rezygnację ja osobiście załatwiałem w agencji ubezpieczeniowej. Mieli tam specjalne druczki na taką okazję i od razu wysłali ją faxem do firmy, a ja dostałem swoją kopię jako dowód, że wysłałem. No chyba, że chce Ci się szukać rodzimej firmy (mnie się nie chciało jechać kilkunastu km - agencję mam obok) - wtedy też na miejscu powinni mieć odpowiedni druczek.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap