Najlepiej sam zrób antenę

Dipol prosty półfalowy. Mówię poważnie, sam robiłem i efekt niezły. Dużo daje już samo to, że antenę masz na zewnątrz. Potrzebujesz dwie rurki aluminiowe coś koło fi 10 mmm i długości po ok. 80 cm (można dokładnie policzyć dla 97,1 MHz). Jak nie masz rurek ze starych dużych anten tv, to możesz użyć nawet drutu miedzianego jakiegoś cieńszego, ale za cienki to będzie się giął. Łączysz to w całość na jakimś izolatorze (choćby kawałku deski) i dajesz w pionie odpowiednio do swojej stacji. Kabel łączysz w ten sposób, że żyłę środkową łączysz do jednego pręta, ekran do drugiego. Jak masz te rurki to chwila roboty i koszty znikome, a efekt będzie.
-------=-------
Nie wiem jak narysować, ale jakoś tak ma to wyglądać jak powyżej: po bokach rurki, = to łączący je izolator, kabel dajesz przy tym =. Tylko w pion to obrócić trzeba.
A jak nie chcesz się bawić to kup antenę kierunkową 3- lub lepiej 5-elementową - zapewni Ci to dobry odbiór, ale najmocniej z jednego kierunku. No i te anteny są trochę słabe do montażu w polaryzacji pionowej (a taką potrzebujesz). Ale ja montowałem i już ze trzy lata jakoś się nie złamała. Montując ją w pol. pionowej trzeba dać ją na takim wysięgniku długości z pół metra, by nie była przy samym maszcie. No chyba, że maszt będzie drewniany czy jakiś plastikowy

Tu masz 3-elementową. 5-elementowa jest już dość droga.
http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_dipol_3-rz_b_A0312.htmPS. Przynajmniej niezłej stacji słuchasz