Autor Wątek: szybka sprzedaz pojazdu-formalnosci  (Przeczytany 3198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szybka sprzedaz pojazdu-formalnosci
« dnia: Wrzesień 23, 2011, 13:47:50 pm »

Offline DaMaGe

• Sympatyk
    • PN C+ 1.6 GLI `2000
witam. powiedzmy ze sprawa ma sie tak:

pojazd zostal kupiony 17 wrzesnia za 950 zl na umowie
pojazd zostal sprzedany 22 wrzesnia za 800 zl na umowie

jakich formalnosci trzeba dokonac by potem nie miec problemow ??

ubezpieczalnia zalatwiona ( spisano zaswiadczenie zbycia pojazdu + dostarczono obie kopie umow k/s )

co z urzedasami?

Odp: szybka sprzedaz pojazdu-formalnosci
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2011, 14:03:32 pm »

Offline w0mbat

• Sympatyk
    • polonez 1500 88r.
nic :P wartość samochody nie przekroczyła 1000zł więc nie ma się czym przejmować :)

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2011, 18:42:34 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
zgadza sie. Jesli wartość nie przekracza 1000zł , to nie ma się czym przejmowac. Wświetle prawa jest wszystko tak jak powinno być.
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2011, 20:49:46 pm »

AdamSsS

• Gość
Ja mimo wszystko poszedłbym do Urzędu Komunikacyjnego z umową aby podbili i wpisali sobie w papiery że sprzedałeś pojazd . Zawsze tak robię . Raz nie zrobiłem i po 4 miesiącach Fotka z foto radaru . 

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2011, 04:02:59 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Wtedy wysyłasz ksero umowy KS I koniec . Generalnie dla własnego dobra jezeli sprzedalismy komus auto które porusza sie o własnych siłach, to zgłosic sprzedaz auta i miec na na umowie KS stempel ze przyjeli do wiadomosci, jezeli jednak "auto" (czytaj gola buda) które sprzedajemy nie bedzie miało juz nigdy szanszy poruszac sie o wlasnych siłach to mozna to olac ale wazne jest zeby wszystko wyprostowac z OC a juz postawowa sprawa jest wziecie kopi wypowiedzenia ubezpieczenia- inaczej po kilku miesiacach mozecie sie szarpac  z ubezpieczalnia za zalegla skladke, a bez tej kopi wypowiedzenia jestescie ugotowani bo przed sadem nie udowodnicie ze umowe wypowiedzieliscie z terminem - dlatego jezeli wysyłacie listem TO ZAWSZE Z POTWIERDZENIEM ODBIORU aby w razie czego miec papier na dupe bo jak wam wejdzie fundusz gwarancyjny to sami zobaczycie.
Ze skarbowka jest róznie - w jednej jak na umowie nie ma 1000 zł to nie ma co isc bo dostaniesz opierdol ze dupe zawracasz, a w innej lepiej isc nabic stempla dla swietego spokoju ze urzad sie zapoznal i wie

Jezeli jednak wartosc na umowie przekracza 1000zł to jezeli auto sprzedaj sie wczesniej niz chyba po roku to trzeba zapłacic jakis tam podatek od sprzedazy plus oczywiscie 2 % od wartosci auta na umowie lub jezeli urzad uzna ze jest zanizona z tabelki.Jezeli auto jest stare np 82/94 rok jak u mnie to nie figuruje juz w cenniku i wtedy mozna wpisac praktycznie cokolwiek nawet 1zł ale lepiej wpisac cos sensownego np 950zł
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 04:18:57 am wysłana przez Elwood#1887 »
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 24, 2011, 10:07:55 am »

Offline damian6819

• Sympatyk
    • Polonez 1.4 95' PB/ LPG =>swap 1.6 16v LPG
Elwood#1887 fundusz gwarancyjny masz wtedy, kiedy służby mundurowe Cię zatrzymają, a nie jak piszesz wyżej, to pierwsza sprawa. Druga to poniżej 1000zł na umowie nawet nie masz co marzyć u US tylko od razu rejestracja, byłem kilkanaście razy z różnymi autami nowymi starymi i żadnej pieczątki czy choćby u siebie nie sprawdzali wartości rzeczywistej pojazdu. Ale co urząd może być inaczej...
totalitarne forum fso jednak zweryfikuje wszystkich - pełna lustracja
Samochód jest dla człowieka, a nie człowiek dla samochodu.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2011, 14:31:05 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Elwood#1887 fundusz gwarancyjny masz wtedy, kiedy służby mundurowe Cię zatrzymają, a nie jak piszesz wyżej, to pierwsza sprawa.
Wchodzi tez wtedy kiedy sie dopatrza ze auto które jest na Ciebie nie posiada aktualnego OC, oczywiscie nie przyjda tak sobie z kosmosu, ale jak zwykle to bywa w zyciu sprawa potrafi wyjsc przez glupi przypadek. Wiem bo pare osob juz poplyneło z funduszem -wystarczy ze zgodnie z prawem ubezpieczalnia przedłuzy ci OC na kolejny rok a nie zaplacisz, wtedy ida albo do windykacji albo jak nie chce im sie szarpac to powiadamiaja fundusz(czeste przypadki wiem od swojego ubezpieczyciela, wprawdzie nic nie zrobia bo masz je w innej firmie albo nie masz juz auta, ale zaczynaja szukac i moga cos znalesc przy okazji), podobnie moze byc jak sprzedasz auto i kolejny własciciel ma bombe a po drodze było kilku włascicieli(np 3) i komus sie bedzie nudziło i zacznie sprawdzac historie auta -moze byc tak ze masz papier w reku, a wczesnijszy wlasciciel wypowiedział OC i mimo ze posiadasz papier w rzeczywistosci ubezpieczenia juz nie masz -bo przy wypowiedzeniu nie skladasz przeciez druku ubezpieczenia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 14:41:46 pm wysłana przez Elwood#1887 »
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 24, 2011, 15:21:50 pm »

Offline DaMaGe

• Sympatyk
    • PN C+ 1.6 GLI `2000
temat widze sie rozwinal....:)

OC wypowiedzialem i mam pokwitowanie przekazania informacji ubezpieczalni o nowym wlascicielu...chcieli tylko ksera obu umow k/s i mam z pieczatka podbite...OC nie chcialem zwrotu..chcialem tylko poinformowac ubezpieczalnie o sprzedazy auta...

auto bylo legalnie kupione i legalnie sprzedane...zaden 'zul' nie wchodzil w gre..

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2011, 16:12:21 pm »

Offline damian6819

• Sympatyk
    • Polonez 1.4 95' PB/ LPG =>swap 1.6 16v LPG
Elwood#1887 to teraz to się wszystko wyjaśniło. szerokości Pany... :)
totalitarne forum fso jednak zweryfikuje wszystkich - pełna lustracja
Samochód jest dla człowieka, a nie człowiek dla samochodu.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 08, 2011, 23:01:53 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
A jak to jest odnośnie formalności z rejestracją auta na takich blachach?
http://otomoto.pl/renault-megane-megane-coupe-lift-1-9dti-C20881775.html

Jak jest z OC. Czy OC można wykupić dopiero po zarejestrowaniu na polskie blachy czy jak?

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 09, 2011, 02:57:49 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Myślę, że OC za to auto należy zapłacić w dniu jego zakupu.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap