Autor Wątek: Sprężyny. Wąskie a szerokie zawieszenie.  (Przeczytany 5702 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sprężyny. Wąskie a szerokie zawieszenie.
« dnia: Kwiecień 30, 2025, 00:12:05 am »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Czy sprężyny z waskiego zawieszenia dają się zamontować bez problemu do szerokiego? Szukam sposobów na delikatnie obniżenie poloneza ale jednocześnie nie zrobić betonowozu.

Odp: Sprężyny. Wąskie a szerokie zawieszenie.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2025, 00:19:38 am »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Zamontować zamontujesz tylko weź pod uwagę, że sprężyny z wąskiego są zrobione z cieńszego drutu, dwa w szerokim dłuższa jest dźwignia jaką tworzy górny wahacz. Także jak to skumulujesz to się zrobi baaaardzo miękko, prawdopodobnie też mocno siądzie.
Nas początek spróbuj ciachnąć fabryczne sprężyny z szerokiego - najpierw o pół zwoja i zobacz czy Ci spasuje, jak nie to jeszcze drugą połówkę dotnij. Przy - 1 zwój jest całkiem komfortowo, za to mocno niweluje się efekt rycia przodem przy ostrym hamowaniu co też jest bardzo spoko.
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 30, 2025, 12:16:24 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
Pytanie jeszcze jakie amortyzatory na przód zastosować do takiego lekkiego obniżenia? Raczej nie przekonują mnie facebookowe mądrości na temat stosowania amortyzatorów z dużo cięższych aut niż polonez.
Na tył planuję obniżane kolumienki z FSO Turbo Garage, ale nie te co robią totalną glebę tylko wariant pośredni + amortyzatory z e30.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 30, 2025, 14:16:25 pm »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Jak niższe kolumienki to od razu robić regulowane drążki żeby wypoziomować most bo po tym zabiegu patrzy wałkiem w dół,przy klepanych resorach to zjawisko nie występuje.Spreżyny najlepiej na początku obciąć seryjne i dogiąć zwój żeby równo siedziała w wahaczu plus amortyzator z łady nivy (jest delikatnie krótszy i twardszy niż oryginał) ewentualnie potem dorobić na zamówienie nowe sprężyny z odpowiednio grubszego drutu  <spoko>
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 30, 2025, 19:46:08 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Kuras jeździł na Isuzu Trooperze z tego co kojarzę, i to się trzymało drogi.

Sprężyny na próbę jak będziesz przycinał, możesz testowo pojeździć na niedogiętej, wahacz Poloneza fabrycznie ma kształt tolerujący niedogiętą sprężynę z taką górką która ją blokuje. Zdarzyło mi się nieraz przez rów przelecieć i cięta sprężyna z wahacza nie wypadła.

Da się nawet przyciąć niezdjętą sprężynę. Ucinasz kawałek, potem stukasz młotkiem, sprężyna sama się obraca i schodzi w dół do tego ogranicznika. W ten sposób możesz potestować różne wysokości jak Ci się będzie jeździć, a jak będziesz chciał, to potem możesz zrobić zgodnie ze sztuką.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2025, 23:48:53 pm »

Offline Joker

• Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Żyć Wiecznie
  • Sympatyk
  • DRIFTER
    • Drift-borek 1.6 16V
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem i żonglowałem sprężynami w zależności co miałem pod ręką miedzy różnymi autami wąski/szeroki i nie zauważyłem żeby było coś nie tak ;)
teraz jeżdze na przyciętych sprężynach na szerokim zawiasie ale sprężyny są losowe z półki, amorki mts'y z t4
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2025, 23:50:50 pm wysłana przez Joker »
17.07.2011 - Cycu - [']
22.02.2018 - Czaku - [']
"Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Życ Wiecznie"
http://www.youtube.com/user/jokerfso/videos
http://vimeo.com/user5582520/videos

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 07, 2025, 14:39:31 pm »

Offline bing17

• Sympatyk
    • FSO 125p
Te MTS-y z T4 nie są za krótkie?

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 07, 2025, 16:19:01 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Za krótkie i za twarde. Nie ma pełnego skoku zawieszenia, a zamiast tłumić ruch nadwozia, jest cały czas takie podskakiwanie góra-dół w rytmie piłeczki pingpongowej, ledwie zauważalne ale obecne. Mazur to miał w turkusowym Polonezie który się ścigał kilka lat na Kamionkach, auto nie chciało skręcać póki nie założył amortyzatorów od Troopera.
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2025, 16:23:17 pm wysłana przez banned »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 07, 2025, 21:04:43 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
 Jakiś czas temu, wiejski kowal starej daty zregenerował mi oryginalne resory. Resory w stanie nieobciążonym miały wysokość jak dobrze pamiętam 28cm, bo jak stwierdził kiedyś się tak robiło. Efekt jest taki że dupa pieje do gory i amortyzatory Kayaba są mocno rozciągnięte. W czasie jazdy w pojedynkę komfortu brak, za sztywno. Zdecydowanie lepiej jest jak z tyłu wsiądą dwie osoby.
Specjalistą nie jestem ale wg mnie amortyzator powinien być tak dobrany aby pracował mniej więcej w połowie skoku.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 08, 2025, 14:01:40 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Czyli albo skręciłeś je bez obciążenia, albo zrobił Ci tak jak robił rolnikom co ładowali wory z ziemniakami po dach i jeszcze przyczepę do tego.

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 08, 2025, 16:59:40 pm »

Offline bing17

• Sympatyk
    • FSO 125p
Za krótkie i za twarde. Nie ma pełnego skoku zawieszenia, a zamiast tłumić ruch nadwozia, jest cały czas takie podskakiwanie góra-dół w rytmie piłeczki pingpongowej, ledwie zauważalne ale obecne. Mazur to miał w turkusowym Polonezie który się ścigał kilka lat na Kamionkach, auto nie chciało skręcać póki nie założył amortyzatorów od Troopera.
Trooper to to samo co Pajero?

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 08, 2025, 17:30:49 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
Czyli albo skręciłeś je bez obciążenia, albo zrobił Ci tak jak robił rolnikom co ładowali wory z ziemniakami po dach i jeszcze przyczepę do tego
To nie ma znaczenia. Skręcałem przy pełnym obciążeniu, częściowym, bez obciążenia.
Odkręcam amortyzatory od dolnego mocowania i tył samochodu pracuje bardzo miękko. Po prostu amortyzatory są zbyt rozciągnięte.

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 10, 2025, 17:45:53 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Źle wykonał swoją robotę. Jedź na poprawkę.
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 14, 2025, 23:19:20 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
Czy sprężyny z 125p oraz waskiego poloneza są takie same?

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 15, 2025, 13:17:40 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Spodziewam się że tak. Chyba do wąskiego włącznie średnica drutu byłą 13,3mm
Szeroki miał 14mm
Potem diesle, trucki, dieslo-trucki - kołacze mi siejakieś14,5 oraz 14,7. Trzeba by sprawdzić w katalogach po numerze ile występowało rodzajów.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 15, 2025, 13:22:55 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Katalog dla Trucka Plusa rozróżnia jedynie sprężyny dla 97-98 i 98+. Według numerów benzynowy i diesel mają takie same.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 15, 2025, 14:32:23 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Czy sprężyny z 125p oraz waskiego poloneza są takie same?
nie, albo nie wszystkie,
bo w DF byly selekcjonowane na dwie grupy (z wiekszym i mniejszym ugieciem), zaznaczane kolorowymi paskami i parowane,
w PN kolory paskow na sprezynach byly inne, ale nic mi nie wiadomo o selekcji w ramach 13.3mm , mozliwe ze byly to oznaczenia w celu odroznienia przy produkcji 13.3 od 14.0 i 14.5

Potem diesle, trucki, dieslo-trucki - kołacze mi siejakieś14,5 oraz 14,7.
nie ma 14.7mm , sa trzy grubosci drutu jak wyzej wymienilem
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 17, 2025, 21:47:48 pm »

Offline Joker

• Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Żyć Wiecznie
  • Sympatyk
  • DRIFTER
    • Drift-borek 1.6 16V

ja jeżdzę na MTS z T4 (zakładane w 2009r), sprężyny cięte 2 albo 2,5 zwoja, nie pamiętam już. Jak dla mnie jest idealnie.
17.07.2011 - Cycu - [']
22.02.2018 - Czaku - [']
"Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Życ Wiecznie"
http://www.youtube.com/user/jokerfso/videos
http://vimeo.com/user5582520/videos

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 18, 2025, 17:48:37 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Ale Twoje auto z tego co pamiętam, prawie szoruje sankami po jezdni. Raczej wątpię żeby Tales chciał sadzać auto tak nisko. Ja na pewno bym nie chciał, bo mój sposób użytkowania Poloneza, mimo że też ostry to był jednak zupełnie inny. Poza tym przy drifcie i tak wymuszasz najpierw poślizg tylnej osi przed wejściem w zakręt, więc to jak pracuje przód nie jest aż tak istotne.