Autor Wątek: Nowy dowód - nowe tablice - doradźcie  (Przeczytany 8695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nowy dowód - nowe tablice - doradźcie
« dnia: Luty 18, 2011, 08:07:26 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
Panowie, szukam porady, może ktoś z Was spotkał się z czymś takim lub ma kogoś w UM i wydziale komunikacji i może zapytać...
Jak wielu z Was wie moja Polina jest w mojej rodzinie od nowości i od nowości śmiga na tych samych, czarnych tablicach, wczoraj zrobiłem przegląd i niestety skończył się kolejny Dowód, muszę więc wyrobić nowy - problem polega na tym że przeprowadziłem się do innego miasta, więc automatycznie ze zmianą dowodu dostanę też nowe, paskudne, białe blachy i Polina będzie jak reszta samochodów na ulicy...
Bynajmniej nie jest problemem koszt blach, dowodu itp, zapłaciłbym dwa razy więcej by zachować czarne blachy.
I teraz pytanie: tak sobie pomyślałem - auto zarejestrowane jest na adres na którym kiedyś mieszkałem i na którym mieszkają moi rodzice - czy jeśli przerejestruję auto np na ojca (adres zamieszkania zostałby taki sam jak jest teraz!) a ja zostałbym współwłaścicielem. Czy czarne tablice można by zachować?
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

Odp: Nowy dowód - nowe tablice - doradźcie
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2011, 09:17:30 am »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Teoretycznie mogą zostawic Ci czarne blachy jak zarejestrujesz go na ojca ale Ty bedziesz współwłascicielem i adres będzie ten sam jak jest do tej pory. W 2002 roku tak przerejestrowałem Fiata 125p a razczej od tamtej pory zadnych zmian nie było w tym zakresie prawnych. Jezeli w całosci Twoj ojciec stanie sie włascicielem tego auta to wtedy dostaniesz białe tablice juz. Kiedys mi podali rozporządzenie w/g którego tak mnie poinformowali w WK , ale jakie to bylo rozporządzenie to nie wiem , trzeba byłoby poszukac w necie.

Jezeli mieszkałbyś w tym samym mieście tylko pod innym adresem to tez duza sznsa byłaby prawdopodobnie ze zachowałbys stare czarne tablice i zmienil tylko dane w dowodzie. Wkońcu nadal Ty caly czas jestes włascicielem tego auta od momentu kiedy został zarejestrowany na czarnych tablicach więc zmusic Cie do ich wymiany teoretycznie nie mogą. Ale jak się przeprowadziłes do innej gminy/miasta  i zmiane adresu w dowodzie bys robił to z automatu dostajesz białe blachy juz.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 19:30:31 pm wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2011, 16:47:29 pm »

MarcinVK

• Gość
Ja mam podobny problem, trochę inny tylko. Wiec mój Polonez został mi po dziadku i na niego jest zarejestrowany, z tym, że dziadek zmarł w 2009 roku, normalnie go od tego czasu ubezpieczałem na jego nazwisko tyle, że podpisywałem się na ubezpieczeniu swoim nazwiskiem albo moja mama jak córka właściciela, z przeglądem tez nie było problemu. W październiku wykorzystam ostatnie miejsce w dowodzie na przegląd, a potem będę musiał dowód wymienić i przerejestrować na siebie, bo na zmarłego raczej nie da rady, a nawet jak sie da, to wole na siebie.

Jak będe przerejestrowywał na siebie, to jest taka opcja, że mogę zostawić czarne tablice, czy dadza mi nowe białe? Dziadek mieszkał razem ze mną, wiec adres ten sam.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 16:59:31 pm wysłana przez MarcinVK »

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2011, 19:28:46 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk

Jak będe przerejestrowywał na siebie, to jest taka opcja, że mogę zostawić czarne tablice, czy dadza mi nowe białe? Dziadek mieszkał razem ze mną, wiec adres ten sam.

Raczej dostaniesz na 90% nowe białe tablice poniewaz bedzie zmiana własciciela.
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2011, 19:56:56 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+

Jeśli auto zmienia właściciela w obrębie tego samego powiatu, to nie jest konieczna zmiana tablic przecież.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 18, 2011, 20:25:47 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk

Jeśli auto zmienia właściciela w obrębie tego samego powiatu, to nie jest konieczna zmiana tablic przecież.

Nie w przypadku kiedy auto ma czerne tablice , w przypadku białych tablic jest tak jak piszesz. Jest obowiązujace rozporządenie mowiące o wyroznikach powiatu na tablicach rejestracyjnych. Czarne tego wyróznika nie posiadają. Czarne tablice samochod może miec do zakończenia swojego żywota czyli wyrejestrowania lub sprzedaży/darowizny pojazdu. Nowy własciciel otrzyma juz białe tablice dostosowane do wymogów. Jednak włascicielowi który ma czarne tablice nie moga narzucic wymiany na białe wiec jezeli sie upomni przy wymianie dowodu ze chce nadal czarne to takie mu zostawią, ale tylko pod warunkiem ze jest cały czas od momentu otrzymania czarnych tablic włascicielem tego auta.

Taka ciekawostka jeszcze bo wielu błędnie twierdzi ze z czarnymi tablicami mozna się czuc bezkarnym na zachodzie... jest to błędne twierdzenie. Jak ktoś  jezdzi tam autem z czarnymi blachami to trzeba sie przygotować ze prawie kazdy patrol bedzie takie auto kontrolowal.... Jest to juz sprawdzone na pewnym LTku z 99 roku który jeszcze na czarnych tablicach jest i jezdzi często poza granice kraju , czesto lata po europie i dzieki czarnym tablicom go ciagle trzepią. Zdjęcia z fotoradaru z Austrii  , oraz nieprawidłowego parkowania ze Szwajcarii tez dotarły do własciciela do Polski bezproblemowo i bardzo wyrażne , więc mit o tym ze czarne tablice są nieczytelne dla fotoradarów jest tez nie prawdziwy.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 20:33:19 pm wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2011, 23:05:43 pm »

MarcinVK

• Gość
Tak się zastanawiam. Bo samochód należał do mojego dziadka, po śmierci jako spadek oficjalnie samochód jest mojej matki i moich ciotek (kolejne dwie córki dziadka), czyli one są w świetle prawa właścicielkami Poloneza. Ciekawe jak by to było, gdybym przedstawił na papierze, że samochód został mi darowany przez osoby które prawnie są właścicielami pojazdu? Ciekawe czy to coś zmienia w sprawie...
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 23:07:14 pm wysłana przez MarcinVK »

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 19, 2011, 12:55:33 pm »

Offline Alien#174

• Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
Tymczasem ja wracam z pytaniem które zadałem otwierając ten wątek  ;)
da radę zatrzymać czarne blachy, mimo zmiany adresu zamieszkania jeśli przerejestruję auto na ojca mieszkającego na tym samym adresie który widnieje w dowodzie rejestracyjnym (ja stałbym się wtedy współwłaścicielem)?

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 19, 2011, 15:53:18 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Coś mi się wydaje, że nikt jednoznaczej odpowiedzi nie udzieli.
W każdym urzędzie jest co innego. Po prostu idź i się zapytaj jak to zrobić
Jednak wydaje mi się, że nie da rady. Jeśli przerejestrujesz samochód na ojca, będzie on na pierwszym miejscu jako własciciel, to podciągną to pod zmiane własciciela i dadzą drugie numery.
Domyślam się, że nie masz dokumentów (dow. os, prawa jazdy) na stary adres, by iśc i wyrobić drugi dowód. Możesz się przemeldować czasowo do rodziców, wziąc poświadczenia zameldowania z gminy oraz paszport i wyrobić drugi dowód. Ale to chyba za dużo kombinowania, by zostawić stare blachy.

Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 19, 2011, 16:43:11 pm »

Offline Alien#174

• Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
heh coś czuję że Polina dostanie białe blachy, ale najpierw przyatakuję UM i dpoytam na miejscu.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 20, 2012, 20:37:56 pm »

Offline MroziuFSO

• Sympatyk
  • Miłośnik Polonezów
    • Polski \F\I\A\T\ 125p 1500
tez kombinuje zeby zostawić czarne blachy w swoim plusie... ale z czego widzę optymistycznych informacji tu nie ma... mimo tego ze mieszkam w tym samym miescie co były właściciel...
jest: Mr 78' 1979 Polski Fiat 125p 1500
był: MR 91' 1993 FSO Polonez Caro 1.6 GLE "wąski"
był: MR 97' 1997 DAEWOO-FSO Polonez Caro PLUS 1.4 GTI
był: MR 93' 1995 FSO Polonez Caro 1.6 GLI

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 20, 2012, 22:44:04 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Alien, a na podstawie starego dowodu nie wydadzą po prostu nowego? Oczywiście w wydziale w którym jest zarejestrowane auto, a nie tym obecnym właściwym dla Ciebie.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 20, 2012, 23:22:44 pm »

Offline slonik

• Sympatyk
Marvin sprawa nie jest taka prosta, przerabiałem to. Po śmierci dziadka powinien zostać przeprowadzony sądownie podział majątku należącego do Twojego dziadka. Dopiero z kwitem z sądu możesz iść do wydziału komunikacji i dokonać przerejestrowania samochodu. Dokonuje się zmiana właściciela, dostaniesz nowy dowód rejestracyjny i pewnie nowe białe tablice, chociaż tego nie jestem pewien czy nie mogą zostać stare jeśli to ten sam powiat. Aha i pamiętaj że na kwitku ze stacji diagnostycznej o przeprowadzonym badaniu technicznym możesz jeździć 30 dni od daty wystawienia. Totalna głupota, ale takie są przepisy.

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 21, 2012, 09:56:28 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
ty możesz ubezpieczyć ale w razie kolizji odszkodowanie dostaje właściciel pojazdu a nie ty.aby dokonać   zapisu w dowodzie  współwłaściciel trzeba zrobić  darowiznę w US. potem do wydziału komunikacji z zaświadczeniem o darowaniu i dowodami osobistymi twoim i obdarowanego .  Ma to swoje wady że autem dysponujecie  we 2-óch . W przypadku śmierci np ojca ( twu)  jego cześć pozostaje dzielona na pozostałych czyli  w dalszym ciągu ciebie, matkę, i braci czy tam siostrą o ile tacy  są  ( są to części ułamkowe, ale upierdliwe pod względem prawnym bo wszyscy muszą się ich zrzekać).Pod umową sprzedaży musi podpisać się was 2-óch. Zaletą jest  to że można dopisać się do tego co ma zniżkę i płacić mniej za ubezpieczenie tym samym wyrabiać sobie zniczki przy założeniu że się gdzieś nie przydzwoni bo wtedy zniżki lecą obu..
Co do tablic rejestracyjnych w przypadku braku miejsca na pieczątki w dowodzie rejestracyjnym musisz go wymienić. nie ma już starych dowodów tylko są nowe. musisz udać się do wydziału komunikacji złożyć wniosek o wymianę dowodu koszt 70-80 zł, tablice zostają bez zmian czyli w twoim przypadku czarne
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2012, 10:07:00 am wysłana przez Mariusz# »
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 21, 2012, 10:07:36 am »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
dopisać się do tego co ma zniżkę i płacić mniej za ubezpieczenie tym samym wyrabiać sobie zniczki
Które to współwłaścicielowi zaczynają się naliczać po skończeniu 25 roku życia ;)
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 21, 2012, 10:12:26 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
to prawda

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 21, 2012, 11:23:56 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
to przecież normalne bo firmy   na zasadzie konkurencji nie wymieniają się informacjami między sobą na temat ubezpieczonych więc  ameryki nie odkryłeś że tata nie stracił zniżek u innych ubezpieczycieli  nieraz ekonomiczniej jest jak sie ma 2 rożne pojemnościowo pojazdy ubezpieczyć większa pojemność w tańszej firmie a mniejszą   w trochę droższej w sumie wyjdzie taniej w przypadku kolizji  na jednym pojeździe  będzie tylko strata a nie na dwóch. ja mam tak zrobione.
co do ubezpieczenia w przypadku współwłasności idzie ubezpieczać ten co ma największe zniżki sprawa prosta.