Witam w związku z tym iż w końcu zakupiłem swojego wymarzonego Poloneza zakładam ten wątek.
Caro z 1995r. zakupione w 10.07.1995r. w Polmozbycie w Rzeszowie za kwotę 22840.84 zł
Z dodatkowego wyposarzenia posiada system hamulcowy Lucas i Fotele IC Relax z pomowanymi lędźwiami
W aucie temat korozji praktycznie nie istnieje odpryski po kamieniach itp usuwana przez włascicela na bieżąco fabryczną zaprawką
Podłoga , podłużnice zdrowe jak dzwon , jedyne miejsca to wewnęrzna strona drzwi pod tapicerkami zasmarowane biteksem z rudawym odcieniem
Auto konserwowane na bierząco co widać od spodu.
Własciciel wymienił tylni zderzak i jest troche szpachli na tylnim nosku (jak ktoś ma na opchnięcie chętnie przygarne bo na allegro tylko od caro+).
Lakier bardzo ładny l46 67 letni własciciel polerował go własnoręcznie mechanicznie dwa lata temu dlatego widać na niektórych kantach przebicia do podkładu , zajme sie tym z pomocą zaprawki w pędzelku bo ta którą dał mi własciciel jest prawie pusta i wyschnięta
Deklarowany przebieg wydaje sie być realny wnętrze jest praktyczne jak nowe.
Silniczek chodzi ładnie lepiej niż u kumpla w R214
Pali od strzała i ma kopa.
Sprzęgło wymieniane w 2010 r. uszczelka z rozrządem w 2009r. przy przebiegu 76000 ogłólnie dostałem dużo faktur z wymian z ostatnich 17 lat;) oraz z 15 swistków z ubezpieczalnie począwszy od 1998roku
Hamulce eleganckie jak na moje oko , ręczny blokuje koła przy 100 na godzine
Do zrobienia oczywiście zawsze coś się znajdzie dlatego będę wdzięczny za waszą pomoc.
Na dzien dzisiejszy muszę się zająć:
- luzem na przeniesieniu napędu - przy ruszaniu wali kangury i słychać stukanie pod podłogą tak samo przy zmianie biegu , są też wibracje przy przyśpieszaniu z obrotów niższych jak 2000 potem ustają
- Luz na końcówkach kierowniczych - jakie kupić i gdzie?
- Wydech buczy nie ma dziur tylko buczy powyzej 3500 jest taki bulgot;) własciciel mówił ze katalizator ktoś mu czyścił czy coś i przestał buczeć ale znowu zaczął , wie ktoś czy kat może być przyczną ? Czy w miejsce kata bez spawania itp mogę wstawić tłumik polmostów bo znalazłem w katalogu ze wszystko to samo tylko był tłumik przedni albo kat
- Drobiazgi takie jak cięgna półki tylniej razem ze spinkami - chętnie zakupie jak ktoś ma oraz naklejki Caro na tylnie błotniki bo chyba przy polerce zostały podniszczone
Oczywiście wymiana oleju jest wlany Lotos 10W40 jest banka w bagażniku jeszcze 100 ml zostało
ale mysle zmienić na coś lepszego np. valvoline,
Na wiosne wlecą aluski FSO i pewnie tyle auto pozostanie takie jakie jest nie planuje jakichś modyfikacji , chce je utrzymać w dobrym stanie przez następne lata .
Pasuje mi uporać się w tym roku jeszcze z wiekszością niedociągnięć bo poldek ma przegląd do końca roku;p
Więcej fotek wrzuce niebawem to fotka z powrotu do domu po zakupie , załączam skan faktury zakupu i ciekawostke - cennik poloneza w różnych wersjach z 1995r