Autor Wątek: Opony zimowe - co powinieneś o nich wiedzieć?  (Przeczytany 7660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Opony zimowe - co powinieneś o nich wiedzieć?
« dnia: Listopad 20, 2013, 23:24:12 pm »

Offline Speed024

• Sympatyk
    • Caro ( - ) 1995r. 2.1 TD / Honda Prelude V 2.2 VTi (4WS) 1996r.
    • Moto Porady
Jak wiadomo zima się zbliża, i przygotowałem pewien artykuł na ten temat. Napiszcie poniżej co sądzicie.
Może przyda się wam :) .
I byłbym wdzięczny za komentowanie na stronie. Dopiero zacząłem z tym projektem i potrzebowałbym waszej pomocy :).

Źródło:  htttp://www.MotoPorady.pl/

Opony zimowe - co powinieneś o nich wiedzieć?

Nieubłaganie zbliża się sezon zimowy. Możesz być z tego powodu pewnym, że w najbliższym czasie wulkanizatorzy będą mieli ręce pełne roboty. Nie powinieneś zapominać o wymianie ogumienia, ponieważ od tego zależy Twoje bezpieczeństwo, a ono jest przecież najważniejsze. Czasami słyszysz opinie według których "zimówki" to mit wymyślony przez producentów opon, opakowany w ładny i efektowny marketing. Trudno jednak o coś bardziej mylnego.

Opony zimowe to istotny temat, który postaram się pokrótce omówić. Przeczytasz nie tylko same „suche” fakty ale i kilka ciekawostek, zapraszam. 

Więcej o technikach jazdy na http://www.MotoPorady.pl

Jeżeli poruszasz się na oponach wielosezonowych lub wymieniłeś je wcześniej, wizytę w zakładach wulkanizacyjnych na jakiś czas masz z głowy. Wciąż poruszasz się na kołach letnich w swoim samochodzie i nie masz jeszcze „zimówek”? Powinieneś się już za nimi rozglądać. Natomiast jeżeli możesz pozwolić sobie na jazdę na oponach zimowych z poprzedniego sezonu, na pewno już planujesz wizytę w punkcie wymiany ogumienia.

Przyjęło się, że opony letnie należy zmienić na zimowe wtedy, gdy temperatura zewnętrzna spada poniżej 7 stopni Celsjusza, a w nocy utrzymuje się poniżej zera. Faktem jest, że gdy słupek rtęci znajduje się poniżej tej granicy, ogumienie letnie traci swoje pozytywne właściwości. Musisz wiedzieć, że opony zimowe, w odróżnieniu od letnich, posiadają inny rodzaj i wzór bieżnika, kontur, oraz są wykonane z innej mieszanki gumy. Posiadają charakterystyczną miękkość, elastyczność i dobrą przyczepność na śniegu i mokrej nawierzchni. M.in. dzięki większej ilości lamelek (taka ciekawostka, są to drobne nacięcia wynalezione w 1987 roku przez firmę Michelin, dzięki którym zwiększa się powierzchnia styku opony z podłożem).

Warto wiedzieć o tym, że optymalne osiągi opona zimowa zachowuje w temperaturze do -20 stopni Celsjusza. Ogumienie zimowe nie nadaje się do użytku, kiedy jego stan nie mieści się w obowiązujących normach. Nie chodzi tutaj wyłącznie o stan bieżnika. Zakładając komplet z poprzedniego sezonu, należy go dokładnie sprawdzić. Bieżnik każdy może sprawdzić sam, przyglądając się tak zwanemu TWI (Tread Wear Indicator), czyli wskaźnikowi zużycia opony wynoszącemu 1,6 mm wysokości. Znajduje się on na ogumieniu w kilku miejscach. Jeśli głębokość bieżnika jest równa lub mniejsza od tej wartości, to takie opony nie nadają się do dalszej eksploatacji. W przypadku „zimowek” trzeba wziąć pod uwagę, że nie spełniają one swojej roli, gdy grubość bieżnika jest mniejsza niż 4 mm. Woda, błoto pośniegowe i śnieg nie będą efektywnie odprowadzane i nie będzie zapewnionej właściwej przyczepności. Problemem może być także różnica głębokości rzeźby opon założonych na jednej osi. Jeśli jest większa niż 5 mm, może spowodować m.in. ściąganie pojazdu. Należy też zwrócić uwagę na wszelkiego rodzaju uszkodzenia opony np. odkształcenia, „bąble”, przecięcia. Takie koło należy bezwzględnie wymienić.

Cytuj (zaznaczone)
Lamele – są to drobne, równoległe do siebie nacięcia na bieżniku opon zimowych, które pomagają lepiej zahaczać się o gładkie ośnieżone lub oblodzone powierzchnie, zwiększając jednak zużycie opony i pogarszając przyczepność na zarówno suchym, jak i mokrym asfalcie. Poprzez owe nacięcia opony „wgryzają się w podłoże” przez co uzyskuje się bardzo dobrą przyczepność.

Co do innych ciekawostek - opony zimowe mają trzy rodzaje bieżnika: kierunkowe, asymetryczne i symetryczne. Najbardziej popularne opony o bieżniku kierunkowym muszą być zamontowane zgodnie z wektorem określającym kierunek toczenia. W przypadku ogumienia asymetrycznego napis „outside” powinien znajdować się na boku skierowanym na zewnątrz w stronę obrysu samochodu, a „inside” w kierunku nadkoli.

Teraz bardzo ważna kwestia - Nie powinieneś zakładać np. jednej pary opon zimowych na przód, zostawiając z tyłu letnie. Najlepiej zmienić cały komplet, używając ogumienia tego samego typu, konstrukcji i rodzaju bieżnika. Auto wyposażone w koła różnego rodzaju będzie mniej przewidywalne. W przypadku opon używanych, na tylną oś zakładaj parę mniej zużytą, bez względu na to, czy napęd w Twoim aucie jest na przód czy na tył. Gwarantuje to lepszą przyczepność oraz stabilność na zakrętach i mokrej nawierzchni.

W celu wyeliminowania wibracji, przy każdej wymianie opon konieczne jest wyważenie kół, czyli zrównoważenie mas wokół osi obrotu koła. Ich równowaga zapobiega przedwczesnemu zużyciu nie tylko ogumienia, ale także elementów zawieszenia czy układu kierowniczego i jezdnego. Profesjonalni wulkanizatorzy są w stanie szybko zauważyć nieprawidłowe zużycie opon. Powodem może być źle wyregulowana równoległość przekładni i jej geometria. Właściwe jej ustawienie wydłuży żywotność gum na kołach.

Wiele osób samodzielnie wymienia ogumienie na zimowe. Pewnie też rozważałeś taką opcję. Zgodzę się, że nie jest to zły pomysł, pod warunkiem, że masz drugi komplet felg, na którym są już zamontowane opony. Musisz jednak pamiętać, że koła przed zmianą powinny być sprawdzone i w razie potrzeby ponownie wyważone. W trakcie eksploatacji często zdarza się, że mechanicznie uszkodzisz felgę lub zgubisz ciężarek, dobrze więc jest przed ich założeniem pojawić się u wulkanizatora i zadbać o to. I taka dość oczywista rzecz. Nie możesz oczywiście zapomnieć o właściwym ciśnieniu w oponach, gdyż od tego zależy Twoje bezpieczeństwo. Odpowiednie ciśnienie to także dłuższa żywotność ogumienia i zawieszenia samochodu. Producenci aut informacje o tym, jakie ciśnienie jest najwłaściwsze dla danego modelu, najczęściej zamieszczają na wewnętrznej stronie klapki od wlewu paliwa, krawędzi drzwi bądź na słupku od strony kierowcy.

To tyle odnośnie opon zimowych, oczywiście w dużym skrócie. Podstawowe informacje, które są Tobie niezbędne już nasz, więc jesteś przygotowany na nadejście mrozów. :)
Jeżeli masz jakieś pytania, opinie – zapraszam do dyskusji. Chętnie odpowiem lub wymienię się poglądami.

Zapraszam też, przy okazji na http://www.motoporady.pl/ gdzie znajdziesz inne ciekawostki z zakresu motoryzacji.   :]
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2013, 23:34:36 pm wysłana przez Speed024#1968 »
Zapraszam po porady!

http://www.motoporady.pl/

Odp: Opony zimowe - co powinieneś o nich wiedzieć?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 22, 2013, 04:10:19 am »

Offline martinez#1970

• Klubowicz
Ogólnie - powyższy artykuł pochodzi sprzed dwóch lat i jest skopiowany stąd  http://www.motofakty.pl/artykul/co-warto-wiedziec-o-zimowych-oponach.html  Rozumiem, że chcesz zareklamować swoją stronkę, ale mogłeś się trochę bardziej wysilić :P :P

Merytorycznie - tekst powtarza ogólnie znane fakty, i w tym sensie jest do bólu poprawny. Co roku na jesieni każda szanująca się redakcja wypuszcza coś takiego, bo firmy oponiarskie chętnie kupują obok tego reklamę i wszyscy są happy.

Dla zainteresowanych, tutaj  http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,14907080.html  można znaleźć lepiej napisany artykuł na ten sam temat. Skoro już kopiujemy i wklejamy, to przytoczę ciekawy fragment - o tym, że warto rozważyć zakup opon całorocznych zamiast zimówek.
Cytuj (zaznaczone)
"A może... całoroczne?

Choć każda opona to kompromis, okazuje się, że można jednak pożenić wodę z ogniem. Dowodem są opony całoroczne, czyli wielosezonowe. Stanowią 5 proc. rynku, kosztują 10-20 proc. więcej od zimówek i nie są reklamowane. Zastanawiająca jest tu skromność producentów - zalecają je tylko do małych aut mających niewielkie przebiegi. Czym potwierdzają mit, jakoby...

Mit 5 "Opony wielosezonowe nie są dość dobre ani latem, ani zimą, a ich wybór to pozorna oszczędność".

Jednak testy przeprowadzone przez redakcję "Auto Bilda" nie potwierdziły obiekcji. Zimą opony wielosezonowe niewiele ustępują zimówkom: drogę hamowania na śniegu mają minimalnie dłuższą, a na mokrym często wyraźnie krótszą. Nawet biorąc pod uwagę ich nieco wyższą cenę, różnica między kosztem zakupu czterech opon a ośmiu jest godna rozważenia. I to może tłumaczy powściągliwość koncernów oponiarskich. Te jednak twierdzą, że jeden komplet opon zużywa się przecież szybciej niż dwa, a więc nie ma różnicy. A jednak coś jest na rzeczy, skoro jeden z dużych koncernów słysząc, że zamierzamy polecać czytelnikom opony całoroczne jako alternatywę zimowych i letnich zażądał... wycofania wypowiedzi swoich ekspertów z artykułu!"
Cytat: Macki
Nieuchronnie nadchodzą czasy, kiedy to Poldasy bardziej spawać niźli ciąć opłacać będzie się... :]

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 22, 2013, 09:18:11 am »

Offline najmlodszyFSO2

• Nowicjusz
    • POLONEZ CARO PLUS 1.6 GSI 42u
E tam mi sie ten artykul podoba. Może on przypomni niektorym na fotum o tym, że zmiana opon na zimowe jest bardzo ważna.
Osobiscie przyjmuje zasade IM WOLNIEJ JEDZIESZ TYM DLUZEJ CIE WIDZA :D

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2013, 09:56:32 am »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Faktycznie w artykule są same ogólniki i różne podniosłe stwierdzenia, które nie zawsze są do końca słuszne.
Tekst "właściwe ciśnienie w oponach to twoje bezpieczeństwo" zupełnie na wyrost.
Opis był by ok, gdyby podawał faktyczne zmiany w prowadzeniu się auta np. przy róznych wariantach ciśnienia lub stanie opon na osi.
Jednak rozumiem, że ma to być skierowane do zwykłego zjadacza chleba.

Dalej o bezwzględnej konieczności zmiany opon-też sprawa dyskusyjna dla niektórych użytkowników. Niektórzy mogą spokojnie się obejść bez zmiany opon. Kierowcy używający auta do kręcenia się po mieście i głównych drogach bez problemu dadzą sobie rade na letnich oponach, tylko o tym nie wiedzą. przez całą zimę jest może z 2tyg łącznie sytuacji, gdzie drogi są zasypane i taka opona by się przydała, a jak jest lód, to i tak większej róznicy nie ma.

Statystyki pokazują rzeczywistość- w zimę jest najmniej wypadków, bo ludzie bardziej dostosowują prędkość do warunków drogowych i swoich umiejętności. Opony przydają się, ale nie są wyznacznikiem bezpiecznego poruszania się.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2013, 09:57:14 am »

Offline Speed024

• Sympatyk
    • Caro ( - ) 1995r. 2.1 TD / Honda Prelude V 2.2 VTi (4WS) 1996r.
    • Moto Porady
Martinez - artykuł był tworzony na podstawie wiadomości z kilku źrodeł i niektóre informacje moga się powtarzać które są oczywiste (typu 2+2 =4) i tego inaczej nie zapiszę. To są dopiero moje początki, jeżeli wygląda Tobie to na plagiat to źle się czuje z tego z powodu.
Dalsze artykułu będą o wiele lepszej jakości (ten był bardzo robiony na czas), ale pomyślałem jednak aby zamieścić tutaj ten artykuł by przypomnieć paru osobom o niektórych oczywistościach.
Ogólnie ten artykuł jest przeznaczony dla głównie ,,typowego zjadacza chlebu'' ,ale i osoba znająca się bardziej to wyciągnie też coś dla siebie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2013, 14:02:14 pm wysłana przez Speed024#1968 »
Zapraszam po porady!

http://www.motoporady.pl/

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2013, 19:40:03 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Dalej o bezwzględnej konieczności zmiany opon-też sprawa dyskusyjna dla niektórych użytkowników. Niektórzy mogą spokojnie się obejść bez zmiany opon. Kierowcy używający auta do kręcenia się po mieście i głównych drogach bez problemu dadzą sobie rade na letnich oponach

Będę polemizował. Akurat mając nawet bardzo miękką oponę letnią (nowy Uniroyal) i dwóletnią zimówkę, w niskiej temperaturze lepiej na asfalcie jeździła zimówka, mniej się ślizgała, lepiej się hamowało. Poradzić sobie można, z musu dość długo jeździłem na bardzo starych letnich oponach które nawet w lecie na asfalcie trzymały słabo, a na deszczu nie trzymały wcale. Radzić sobie radziłem, ale zaskoczyła mnie raz sytuacja na trasie kiedy za zasłoniętym łukiem stał korek i byłbym rozbił samochód o stojącego Transita. Upiekło mi się tylko dlatego że pobocze przy barierce było bardzo grząskie i podczas skazanej na niepowodzeniu próbie ominięcia, auto zaryło się w ziemi.

Statystyki pokazują rzeczywistość- w zimę jest najmniej wypadków, bo ludzie bardziej dostosowują prędkość do warunków drogowych i swoich umiejętności.

Chyba tych śmiertelnych, kraks jest w trzy d*** bo ludzie na śniegu jeździć nie umieją i pomimo ślamazarności, jest masa stłuczek. Natomiast nie ma nic gorszego jak al. Roździeńskiego pod Katowicami, gdy jest odśnieżona ,a temperatura spada poniżej minus 7 stopni. Sól przestaje pomagać, a wielu kierowców w tych warunkach jedzie 110, 120 a nawet 140 km/h i przynajmniej raz na zimę musi być spory karambol z ofiarami śmiertelnymi. Nie mówiąc już o tym że ta droga w sezonie jest prawie codziennie zakorkowana z powodu ogromnej liczby mniej groźnych wypadków.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 26, 2013, 19:47:07 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Będę polemizował. Akurat mając nawet bardzo miękką oponę letnią (nowy Uniroyal) i dwóletnią zimówkę, w niskiej temperaturze lepiej na asfalcie jeździła zimówka, mniej się ślizgała, lepiej się hamowało. Poradzić

Zawsze tak ekstremalnie hamujesz, że jesteś w stanie wychwycić różnicę na suchej nawierzchni pomiędzy oponą zimową i letnią?
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2013, 19:50:42 pm wysłana przez utek »

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 26, 2013, 21:12:26 pm »

Offline michal17abc

• Sympatyk
  • ...
    • Nie Polonez :)
Dobry poradnik. Jutro jade do mojego wulkanizatora i bede wiedział czy dobrze mi zakłada opone xD
Nie Polonez  <3 SDI :P

Tak po mojemu - parodia ... Zamienił stryjek siekierkę na kijek ;/

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 27, 2013, 22:01:56 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Zawsze tak ekstremalnie hamujesz, że jesteś w stanie wychwycić różnicę na suchej nawierzchni pomiędzy oponą zimową i letnią?

Wg. mojego subiektywnego odczucia w niskiej temperaturze różnica jest bardzo wyraźna wyraźna. Poza tym tam gdzie jeżdżę nieprzyjemne sytuacje są prawie na porządku dziennym. Do tego mam zwyczaj że jak się pojawia jakaś podejrzana zmiana w nawierzchni, zmiana temperatur czy zmieniam opony, to robię lekki test - przyhamowanie, parę szarpnięć kierownicą tak żeby poczuć jak opona pracuje na styku bieżnik/podłoże- określam w ten sposób jak zmieniła się przyczepność opon i na ile w razie czego mogę liczyć.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 27, 2013, 22:16:48 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Przeciwników i zwolenników zimówek może być wiele, poprawiają bezpieczeństwo, lecz nie dajmy się zwariować, zimówka za Ciebie nie hamuje i nie prowadzi auta. To czy jeździsz bezpiecznie zależy w głównej mierze od umiejętności i rozsądku kierowcy. Deb..owi to nic nie pomoże nawet nowa zimówka :P i auta z hiper super nie wiadomo jakimi systemami :), swoją drogą zadziwiające jest iż Polonezem na letnich hamowałem szybciej niż mercedesem na letnich z ABSem :), który jest kolejnym systemem który czasem pomaga, a czasem wręcz przeciwnie. Jeździłem swoim polonezem(2 sezony letnie i 1 sezon na zimówkach) jak też mercedesem w zimie na letnich oponach i powiem szczerze nic mi się nie stało :D, a wcale nie zmieniam stylu jazdy :P czy zima czy lato. Powiem tak zimówka daje pewien komfort :P chociażby wyjazdy z parkingów osiedlowych, które bądź co bądź zazwyczaj nie są odśnieżane dla dobra mieszkańców :D przynajmniej u mnie gdzie żeby droga osiedlowa była odśnieżona zwalają cały śnieg na samochód :D w związku z czym trzeba się wykopać autem z tego czegoś :P. W takich sytuacjach zimówka jest przydatna bo potrafię się nawet 15 minut bawić nim wyjadę na letnich, zimówką o wiele szybciej się wykopywałem.

Tylko, właśnie zawsze jest jakieś "ale" w tym przypadku jest to co napisałem już wcześniej to nie zimówka prowadzi i hamuje auto tylko Ty jako kierowca :)

Domyślam się, iż mój post będzie przyjęty dość oschle przez użytkowników, nie każdy wszystko pochwali, niektórzy w ogóle się nie zgodzą z moim zdaniem, lecz po to jest forum, aby dyskutować :)
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 27, 2013, 22:24:25 pm »

Offline banned

• Sympatyk
mercedesem na letnich z ABSem

Kiedy jeździłem autem z ABSem to nauczyłem się hamować tak żeby nie dopuścić do włączenia się ABSu i hamował szybciej niż przy włączającym ABSie. Kierowało też się lepiej, bo ten system w zimie po prostu g... daje, zwłaszcza na lodzie, gdzie koła muszą się płynnie kręcić bo inaczej nici z hamowania i skręcania.

Owszem, EBD (taki system który eliminuje zarzucanie podczas hamowania) działał bardzo dobrze, ale musiał mi właściciel auta przypomnieć o tym że taki system jest, bo mając nawyk kierowania kompensacyjnego, byłem po prostu szybszy od komputera i nie zauważałem że autem nie rzuca. Natomiast w kopnym śniegu całkowite zablokowanie kół najlepiej spowalnia samochód. Dodatkowym plusem braku ABSu jest to, że jak na prostej drodze auto postawi bokiem, a nie ogarniamy kontrowania (zwłaszcza w małych FWD są problemy), to można zablokować 4 koła i polecieć wzdłuż drogi do zatrzymania, a nie ryzykować wypadu na drzewo przy próbie wyprowadzenia.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 28, 2013, 00:54:16 am »

Offline luka92

• Sympatyk
ja jestem zwolennikiem RWD nie przepadam za FWD wiec nie bede sie tutaj klocil lecz dla mnie lepszym na zime jest RWD poniewaz nie wybacza bledow ale przy madrym uzytkowaniu moze wiecej niz FWD ;) lecz to moje skromne zdanie

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 28, 2013, 11:25:54 am »

Offline banned

• Sympatyk
RWD poniewaz nie wybacza bledow

No, nie z tym się nie zgodzę. Małe FWD lepiej się zbiera na śniegu, bo ma lepsze obciążenie osi napędzanej, natomiast prowadzi się w moim odczuciu najtrudniej. Po pierwsze, co byś nie zrobił, zawsze będzie wylatywał przodem. Po drugie, jak już poleci bokiem to straszne łatwo o dzwona, bo jak zarzucisz kontrę to trzeba ją cholernie szybko skończyć, inaczej auto wpadnie w poślizg tylnej osi w przeciwnym kierunku. A jak jeszcze dodasz gazu za mocno to praktycznie momentalnie katapultuje poza drogę. Na bardzo śliskim praktycznie często się nie powinno w ogóle takiego auta kontrować tylko dodać gazu i on sam już przodem poryje. A o wrednych właściwościach krótkich FWD przekonałem się dość dobitnie...

Polonez może sobie pomyszkować na prostej przy przyspieszaniu, ale jest tak długi i równo zbalansowany że jak poleci bokiem to niemalże jest czas na zastanowienie.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 28, 2013, 11:42:14 am »

Offline Mariusz

• Sympatyk
    • 1.5 GLE
Hehe co roku to samo. Zaraz się pojawi ktoś z "temperamentem" i będzie coroczna gównoburza.

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 28, 2013, 20:10:30 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Ja nie rozumiem... To źle że się ludzie doświadczeniami drogowymi dzielą? Jeździłem krótkim FWD, jeździłem długim FWD, jeździłem Polonezem, FWD dzwona wywaliłem właśnie przez zbyt długie kontrowanie, to się dzielę. Gdybym miał taką sytuację dokładnie opisaną to bym może nie wywalił prosto w drzewo przy 60km/h...
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2013, 20:12:15 pm wysłana przez banned »

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 28, 2013, 20:26:21 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
Tylko nie zapomnij że FWD ciężej wpaść w poślizg mimo wszystko, napiszę hipotetyczną sytuacje, ktoś kto  nie używa mózgu :) i myśli systemem binarnym :D no dobra to lekka przesada, lecz dla niektórych jest tylko gaz, hamulec i ewentualnie biegi :) o ile nie automat, to dla takiej osoby lepszy jest FWD bo mimo wszystko ciężej go wprowadzić w poślizg, nie piszę tego żeby komuś przygryźć :) Dopóki nie wpada się FWD w poślizgi to jest łatwiej potem zaś lepszą sytuacją jest RWD gdzie poślizgi możesz kontrolować zarówno gazem jak i kierownicą w zależności która oś straciła przyczepność.
Mimo wszystko czy jeździsz FWD czy RWD trzeba myśleć na drodze :). I może tym miły akcentem skończmy te rozważania :) Najważniejsze na drodze jest rozsądek, doświadczenie, umiejętności i MÓZG :D, zombie z za kierownicy precz, a że zaczął się okres zimowy to wielu kierofcuf w swoich autach uważa się za mistrza driftingu do pierwszego krawężnika, latarni, auta itp :)

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 28, 2013, 21:34:47 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
FWD latwiej sie prowadzi i ma latwiejsze do opanowania poslizgi,
zakladamy tu poslizgi od kol napedowych ,a dokladniej od zbyt duzego momentu na kolach,
RWD w takiej sytuacji zaczyna sie obracac ,a FWD jedzie prosto ,
poslizgi od zbyt duzego znoszenia to co innego - na sniegu lub lodzie w obu napedach mamy przegwizdane ,bo prawdopodobnie juz nie odzyskamy przyczepnosci przy skrecie w lewo (w prawo jest szansa ,ale lepiej niech nic nie jedzie z na przeciwka)
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 29, 2013, 10:44:15 am »

Offline banned

• Sympatyk
duzego momentu na kolach,
RWD w takiej sytuacji zaczyna sie obracac

chyba że dodasz gazu w zbyt wczesnej fazie skrętu, to wtedy ryje przodem. W momencie odpuszczenia odzyskasz przyczepność, ale jak będziesz dalej naciskał to albo poleci przodem dalej albo nagle obróci się wokół osi.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 29, 2013, 12:09:01 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
temat o oponach zimowych i pisalem tutaj o poslizgach zimowych ,ktore nastepuja przy niewielkiej predkosci i latwo je sprowokowac przez nieostroznosc,
wiec nie jest to kolejny temat o zabawie na szutrze lub driftowaniu po asfalcie - teoria poslizgow FWD vs. RWD nic tu nie wnosi
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 30, 2013, 01:02:58 am »

Offline banned

• Sympatyk
teoria poslizgow FWD vs. RWD nic tu nie wnosi

Jak to nie? Zjawiska są dokładnie te same, tylko ich dynamika trochę inna. Jak najbardziej przez nieostrożne przyspieszanie na zakręcie możesz wywołać te wszystkie poślizgi i to łatwiej niż w lecie. Jak ktoś nie ma wyczucia co się dzieje z przednią osią to ani się obejrzy jak auto na gazie poryje przodem i się obróci. Albo zrobi za szybko wejdzie w zakręt... Oczywiście można jeździć jak ten ślimak ale to nie jest rozwiązanie tylko strata czasu i tamowanie ruchu. Jazda w zimie ma więcej wspólnego ze sportem niż jakakolwiek inna, niezależnie od tego czy się wleczemy czy jedziemy z w miarę normalną prędkością. Gołoledź to jedno z bardziej zdradliwych zjawisk. A jazda po zaśnieżonych drogach w zakresie 50-80km/h jest wręcz niewykonalna bez ciągłych chwilowych utrat przyczepności. I nie chodzi tu nawet o jakieś umyślne ślizganie, tylko o to nawet na prostej drodze przy jednostajnej prędkości samochód nie jest w stanie utrzymać kursu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2013, 01:08:32 am wysłana przez banned »