Autor Wątek: Kombi GSI nie zamyka się zamek z kluczyka  (Przeczytany 2727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kombi GSI nie zamyka się zamek z kluczyka
« dnia: Kwiecień 12, 2014, 22:44:13 pm »

Offline venioo

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi 1.6 MPI
    • Quo vadis legendo PRLu?
Niestety od strony kierowcy zamek nie zamyka się z kluczyka. Od wewnątrz da się kołek wcisnąć normalnie, z zewnątrz przy próbie zamknięcia kluczykiem drzwi zachowują się jakby były niezamknięte (niezatrzaśnięte) - kluczyk odbija a kołek wraca do góry.
Wygląda to tak:

http://youtu.be/IKwie6L0Dk8

Zdjąłem tapicerkę (bo wcześniej spadło cięgno, które nałożyłem), ale nie wiem czego szukać. Nakierujecie mnie?

Odp: Kombi GSI nie zamyka się zamek z kluczyka
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2014, 23:40:15 pm »

Offline mlody

• Sympatyk
    • Caro 96r. L98 1.8Gli 16v/kombi 00r. 92u 1.6gli 16v/2xE30 Touring 93r. 1.8IS
możliwe że to kwestia wyregulowania klamki bo u mnie podobna sytuacja była że boleć musiałem nieraz przytrzymywać żeby został w pozycji zamkniętej ale po regulacji klamki wszystko wróciło jak należy
Cytat: Fasola
Co tam groki, el lusterka, szyby, grzane dupy, wspomaganie itd itd je*ać, EL w Vinie się liczy

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 12, 2014, 23:53:08 pm »

Offline venioo

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi 1.6 MPI
Ale jaka regulacja? Mógłbyś rozwinąć kwestię? Cięgno idące od bębenka do mechanizmu już podkręciłem, ale to nic nie zmieniło. Ze środka jak wcisnę jest OK i się zamyka.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2014, 10:39:31 am »

Offline mlody

• Sympatyk
    • Caro 96r. L98 1.8Gli 16v/kombi 00r. 92u 1.6gli 16v/2xE30 Touring 93r. 1.8IS
chodzi mi o klamkę w środku tam jak poluźnisz te 2 wkręty które trzymają tą klamkę możesz regulować ją wtedy w pozycji przód-tył jeśli to niepomoże to już sam niewiem   <uoee>
Cytat: Fasola
Co tam groki, el lusterka, szyby, grzane dupy, wspomaganie itd itd je*ać, EL w Vinie się liczy

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 13, 2014, 11:41:30 am »

Offline Rysiob

• Sympatyk
Znam ten problem. Zdejmij boczek drzwiowy, a następnie spróbuj wyregulować cięgno idące od klamki wewnętrznej do zamka (poziome). Podegnij je nieco w górę i sprawdzaj, czy problem ustąpił.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 16, 2014, 15:30:08 pm »

Offline venioo

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi 1.6 MPI
Podgięcie jakoś nic nie dało. Zauważyłem natomiast, że przy "udawanym" zamknięciu drzwi (gdy ręką zatrzasnę sam zaczep zamka) to się z kluczyka zamyka.
Wygląda, że po prostu zamek na słupku drzwi do regulacji, bo nie domyka jakby do końca.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2014, 20:08:00 pm »

Offline venioo

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi 1.6 MPI
Faktycznie, przy dopchnieciu drzwi na siłę o 5mm da się je zamknąć. Czyli zamek do regulacji, ale jest tak nadlubany, że boję się ruszać.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 30, 2014, 12:18:07 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Bo jak logika nakazuje regulację zamka robi się na słupku B... Dwie śrubki gwiazdkowym śrubokrętem i jedna kluczykiem 13. Luzujesz i ustawiasz żeby zamykało się dobrze. Po wszystkim może okazać się że drzwi odstają inaczej niż przed regulacją...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.