Autor Wątek: gdzie zaczynają się 3 przewody do radia  (Przeczytany 1448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gdzie zaczynają się 3 przewody do radia
« dnia: Sierpień 11, 2014, 00:20:11 am »

Offline jakjaro

• Nowicjusz
    • FSO Truck DC 1.9D 1997r.
Mam problem z montażem radia w Trucku (instalacja elektryczna w nim to MR93 czyli Caro minus). Do radia są 2 kostki - w białej są 4 przewody idące do głośników w drzwiach (2 żółte, 2 zielone) i to jest OK, włożyłem głośniki, działają.
W drugiej kostce, czerwonej, są 3 przewody - czarny (masa), czerwony i czerwono czarny. Myślałem że jeden z nich to stały + a drugi to + po stacyjce. Podłączyłem radio i nic, wziąłem więc miernik i sprawdziłem że nie ma napięcia. Zajrzałem do bezpiecznika (brązowy 7,5A nr 10) i jest OK. Odchyliłem zatem skrzynkę bezpieczników i tu ZONK - do gniazda tego bezpiecznika dochodzi przewód czarny który mostkuje się z innym gniazdem oraz drugi przewód, czerwony który jest zakończony konektorkiem w plastikowej obudowie i wisi w powietrzu. W pobliżu skrzynki nie widzę innego wolnego przewodu czerwonego z plastikową obudową który by pasował.
Czy ktoś pamięta gdzie się szukać początku 3 przewodów które idą do kostki zasilającej radio? Nie chcę rozbierać całej deski żeby to wytropić, i nie chcę też ciągnąć nowego przewodu od akumulatora.
Patrzyłem na schemat ale niestety w nim czerwony przewód od skrzynki bezpieczników idzie do czegoś co się nazywa "złącze przewodów oświtlenia wskaźników" czy jakoś tak i na tym koniec śladu.

Odp: gdzie zaczynają się 3 przewody do radia
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2014, 22:16:57 pm »

Offline jakjaro

• Nowicjusz
    • FSO Truck DC 1.9D 1997r.
Faktycznie, nie zauważyłem na schemacie opisu przewodu "do opcjonalnego podłączenia radia", nawet się zgadza, to ten przewód który wychodzi z 5cm ze skrzynki bezpieczników i wisi w powietrzu.
Dobry pomysł ze ściągnięciem zegarów, zobaczę gdzie to idzie.
U mnie są kostki jak na zdjęciu, jak pisałem z tej białej jest OK, przewody idą do drzwi, a z czerwonej tylko masa działa.
Muszę więc wyśledzić gdzie to idzie.

Odp: gdzie zaczynają się 3 przewody do radia
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2014, 23:43:30 pm »

Offline djarq

• Nowicjusz
    • Truck 1999 1.6 LB, Truck 2001 1,6 LB
Moim zdaniem przewody do radia zaczynają się w sklepie, a po kupnie robimy instalację od akumulatora. Jak widzę fabryczne kable grubości igły to mam dość.
Jeśli dasz się skusić i zrobisz instalację od aku nie zapomnij o bezpieczniku, bezpieczeństwo na 1 miejscu.
Jeśli masz 2 głośniki wystarczy ci 2x2,5mm w igielicie, przy czymś większym 2x4mm jak znalazł :)