Autor Wątek: Podlaczenie centralnego z alarmem.  (Przeczytany 2753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Podlaczenie centralnego z alarmem.
« dnia: Sierpień 17, 2015, 12:44:16 pm »

Offline Vornar0

• Sympatyk
    • Polonez Kombi[Van] Plus 1.6 MPI (klima, el.szyby, el.lusterka itp.)
Zakupilem sobie niedawno centralny i do tego osobno alarm. Obie centralki maja inne wyjscia na silowniki. Przesylam zdjecia schematow. Tam gdzie sa podane rozne opcje sterowania centralnym to jest to wyciag z instrukcji alarmu. Podejrzewam, ze trzeba podpiac "sterowanie plusem, pod plus centralki centralnego, ale nie jestem pewien dlatego wole sie zapytac. Moze da sie nawet podpiac bezposrednio silowniki pod centralke alarmu. Z gory wielkie dzieki.

Odp: Podlaczenie centralnego z alarmem.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 17, 2015, 12:58:06 pm »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Zero zdjęć/ nazw / schematów no wchodzę i nic - jak tu pomóc?
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 17, 2015, 18:29:21 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Przeważnie alarm ma dwa wyjścia : plus i masa do sterowania centralnym i vice versa.
Pytanie -chcesz sterować centralnym zamkiem poprzez alarm czy odwrotnie ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 17, 2015, 18:49:40 pm »

Offline Vornar0

• Sympatyk
Proszę oto zdjęcia, wcześniej miałem jakiś błąd. Mogę sterować poprzez alarm, tylko do niego mam piloty, kopułka centralnego jest "ręczna".

Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 17, 2015, 19:00:27 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Tutaj jest coś podobnego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2795687.html Wydaje mi się że mógłbyś skorzystać z opcji "sterowanie masą" i wyjścia zamknij i otwórz dać na wyjścia "ręczne" w centralce lub nie korzystać z centralki centralnego i podłączyć bezpośrednio siłowniki według opcji "sterowanie siłownikiem".
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2015, 19:19:22 pm wysłana przez Trojan »

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 17, 2015, 22:36:14 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Ja bym to podpiął według górnego prawego schematu z pierwszego obrazka który wrzuciłeś - zepnij biały i biało czarny z centralki alarmu z białym i brązowym z centralki centralnego zamka.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2015, 16:13:23 pm »

Offline Vornar0

• Sympatyk
Twoj pomysl maurer wydaje sie najbardziej prosty i logiczny. Mam nadzieje, ze cos zdzialam. Dzieki!

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2015, 16:20:31 pm »

Offline Vornar0

• Sympatyk
Mam jeszcze jednak pytanie dotyczace podpinania alarmu. Wg schematu sa dwa kabelki do kierunkow. Jak mniemam do prawego i lewego. Podpiac to lepiej do awaryjek, czy pod kierunki? Jesli kierunki to pod jaki kolor kablow? Gdyby ktos mi wstawil fote byloby wspaniale. Jest jeszcze zolty, ktory idzie do przekaznika alarmu, z niego tez cos wychodzi, jak to wpiac? No i oczywiscie glowny plus i masa do aku, ciagnac osobno, czy jakis kabel to spokojnie uciagnie? Dodam, ze na razie pominalbym laczenie pedalu hamulca, chyba, ze gdzies jest przewod do ktorego latwo to wpiac.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2015, 16:40:15 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Podpiac to lepiej do awaryjek, czy pod kierunki?
Najlepiej pod przełącznik awaryjnych, a żółty to odcięcie zapłonu albo pompy paliwa.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2015, 19:30:23 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
biały z białym i czarny z brązowym i będzie hulać.

Kierunki przy przycisku awaryjnych (dwa zielone przewody) KONIECZNIE ZA POSREDNICTWEM DIODY 1A prostowniczej)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 19, 2015, 04:11:15 am »

Offline Vornar0

• Sympatyk
Nie dziala i nie wiem czemu... Polaczylem ten bialy z bialym, nastepnie czarno bialy z brazowym. Zolto-czarny od alarmu do plusa (czerwony, gruby + pod stacyjka od lewej bardziej strony) do tego samego wpialem glowny + alarmu, a minus do grubego czarnego kabla obok tego czerwonego pod stacyjka. Nic sie nie dzialo. Teraz sobie mysle, ze moze ten zolto czarny mialem gdziescwpiac w sterownik centralnego... Tak sobie mysle jednak, ze moze latwiej byloby podpiac centralny bezposrednio pod alarm tylko w tym to juz sie gubie kompletnie.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 19, 2015, 08:57:19 am »

Offline Trojan

• Sympatyk
Nie dziala i nie wiem czemu... Polaczylem ten bialy z bialym, nastepnie czarno bialy z brazowym. Zolto-czarny od alarmu do plusa (czerwony, gruby + pod stacyjka od lewej bardziej strony) do tego samego wpialem glowny + alarmu, a minus do grubego czarnego kabla obok tego czerwonego pod stacyjka. Nic sie nie dzialo. Teraz sobie mysle, ze moze ten zolto czarny mialem gdziescwpiac w sterownik centralnego... Tak sobie mysle jednak, ze moze latwiej byloby podpiac centralny bezposrednio pod alarm tylko w tym to juz sie gubie kompletnie.
Po pierwsze czy podłączyłeś zasilanie centralki centralnego, po drugie czemu dałeś żółto-czarny do + skoro miał być do masy według schematu "sterowanie masą", po trzecie czy ten gruby czarny kabel to na pewno masa bo jest w stacyjce gruby czarny kabel ale to nie masa..