Dzień dobry Państwu,
Jestem tu nowy a więc na początku chciałbym się przywitać i po krotce przedstawić, nie zauważyłem osobnego działu do tego celu więc postanowiłem zrobić to tutaj.
Na imię mi Michał, pochodzę z pomorza a dokładnie z Gdyni, mam w swoim garażu kilka rożnych polskich gratów, w tym miedzy innymi poloneza trucka z którym to właśnie mam mały problem.
Jeśli ktoś ktoś chciałby zobaczyć nasze auta zapraszam na Instagram lub Facebook @dziabnieteswinie.
Ale do rzeczy, szukałem rozwiązania moich wątpliwości na forum niestety nie znalazłem tego czego szukam, nie chciałem również zakładać nowego tematu więc postanowiłem odświeżyć ten, wydaje mi się ze najbardziej zbliżony do tematu moich rozterek.
Jak już wcześniej wspomniałem jestem właścicielem troche zmęczonego trucka to chyba jeden z ostatnich modeli. Ostatnio przyszedł czas na wymianę deski rozdzielczej, stara miała już okres swojej świetności dawno za sobą, przy tej okazji postanowiliśmy tez przyjrzeć się całej nagrzewnicy i to właśnie tu zaczyna się problem.
Pomiędzy wlotem powietrza na podszybiu a samą nagrzewnicą znajdowała się uszczelka z pianki montażowej gdyż odległość pomiędzy wlotem a nagrzewnica była zbyt duża. Po wyjęciu nagrzewnicy i wyczyszczeniu pianki przystąpiliśmy do składania tego do kupy.
Teraz gdy tylne "łapki" nagrzewnicy są przykręcone do szpilek na ścianie grodziowej, a wlot nagrzewnicy przykręcony do wlotu na podszybiu, dolne "łapki" nagrzewnicy odstają od tunelu środkowego o dobre 5 centymetrów. Jeśli odkręcimy wlot nagrzewnicy od podszybia, nagrzewnica siedzi idealnie na mocowaniach, tych do tunelu i tych na ścianie grodziowej silnika ale za to pojawia się dość duża przerwa pomiędzy wlotem nagrzewnicy a wlotem na podszybiu co tłumaczyło by czemu poprzedni właściciel użył pianki montażowej do uszczelnienia i wypełnienia tego połączenia.
W pierwszej chwili myślałem że pomiędzy wlotem na podszybiu a wlotem do nagrzewnicy brakuje jakiegoś elementu/dystansu, jednak przeglądając zdjęcia z aukcji i sklepów oferujących nagrzewnice Calsonic nie wygląda żeby był tam jakikolwiek dodatkowy element. może na tunelu środkowym powinien być jakiś dodatkowy element?
Bardzo prosiłbym o naprowadzenie mnie na to co robię źle
Z góry dziękuję i pozdrawiam.