Autor Wątek: Truck 1.6 nie odpala po wycięciu gazu LPG....  (Przeczytany 717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Truck 1.6 nie odpala po wycięciu gazu LPG....
« dnia: Październik 11, 2025, 11:26:22 am »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
Składam swojego traka po stłuczce i zrobieniu silnika, głowica, uszczelka, zawory.

Miał gaz ale wyrzuciłem bo chcę mieć oryginał. Do wiązki idącej do komputera była zrobiona doklejka dla instalacji gazowej. Część kabli była rozcięta i doprowadzona do instalacji, część miał wcinkę i dojście do LPG.

Wcinki wyciąłem, rozcięte kable zlutowałem.

W tym poście rozważałem jak to poskładać: http://forum.fsoptk.pl/index.php?topic=53029.msg836981#msg836981

Poskładałem ale niestety kilka kabelków nie wiem gdzie podpiąć albo czy w ogóle powinny być.

Czesć z tych kabli po właczeniu ma napięcie 12 V i jest podpiętych do zasilania halogenów. Pewnie to było zasilanie do sterownika gazu.

Jest też napięcie 8V które pojawia się na kablu który idzie do sterownika.

Poza tym kręcę rozrusznikiem i nie odpala.

Ma ktoś może doświadczenie w tym temacie.

Patrzę na schematy w książkach WKŁ  ale u mnie nic nie pasuje zupełnie inne kolory są.

Poniżej zdjecia:

https://drive.google.com/drive/folders/1McnYoBKlHL17oo4VnPmA7QkjFjJUBLGp?usp=sharing

Odp: Truck 1.6 nie odpala po wycięciu gazu LPG....
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2025, 15:34:59 pm »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Na sam początek sprawdzić czy jest iskra, czy paliwo dochodzi. Potem sprawdzenie czy na wtryskiwaczu jest napięcie. Jeśli wszystko będzie ok, to pozostaje sprawdzenie czy ze wszystkich czujników jest podawany sygnał do komputera. Dobrze jakbyś dobrał się do schematu instalacji LPG, wtedy dało by się rozszyfrować gdzie i co gazownicy poprzecinali i gdzie się podłączyli.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2025, 15:36:57 pm wysłana przez lukasz190 »

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2025, 19:38:43 pm »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
Na sam początek sprawdzić czy jest iskra, czy paliwo dochodzi. Potem sprawdzenie czy na wtryskiwaczu jest napięcie. Jeśli wszystko będzie ok, to pozostaje sprawdzenie czy ze wszystkich czujników jest podawany sygnał do komputera. Dobrze jakbyś dobrał się do schematu instalacji LPG, wtedy dało by się rozszyfrować gdzie i co gazownicy poprzecinali i gdzie się podłączyli.

Tak te sprawdzenia co napisałeś na pewno trzeba zobaczyć ale wydaje mi się że muszą rozwiazać problem z połączeniami.

Rozebrałem wtyczkę złącza do komputera i prześledziłem okablowanie.

I mam taką sytuacje:

1. jeden kabel czarny nie podłączony ma po włączeniu zapłonu napięcie 8,5 V. Połączony jest do pinu nr 18 komputera oisanego jako Masa zailania - wygląda na to że muszę to podpiąć do masy a teraz wisi w powietrzu.

2. Drugi kabel który jest wpięty do złączki łączy się z kablami:

- zielono szary który idzie do pina nr 33 komputera oznaczonego jako Masa układu elektroniki
- czerwono szary który idzie do pinu nr 23 komputera oznaczonego jako wej/wyj do immobilajzera.

I wydaje mi się że w tym całym bagnie brakuje mi połączenia do masy ale ten pin 23 immobilaizera jest też połączony jak by do masy.

Czy to normalne?

https://drive.google.com/drive/folders/1Oh0uMLzD8oLO8pw4-kwOsbvEg1G-KZ1J?usp=sharing

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 26, 2025, 11:01:02 am »

Offline mkzibi

• Nowicjusz
    • Polonez Truck 1.6 GLi
No już mam masę podpiętą. pompa paliwa pompuje. Wtrysk jak by nie podaje paliwa. Brak iskry.

Nie wiem co jest.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2025, 17:02:08 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Czujnik położenia wału sprawny i podpięty?
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...