Autor Wątek: Pożar ! - jaka przyczyna ?  (Przeczytany 2808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pożar ! - jaka przyczyna ?
« dnia: Marzec 20, 2006, 15:38:29 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Zwracam się z takim pytaniem, które męczy mnie ogromnie.
Otóż było tak (znam z opowie?ci bo nie było mnie przy tym):
Kobieta ! odpalała mojego poloneza i twierdzi, że: odpaliła na benzynie i silnik zacz?ł pracować bez problemu ale momentalnie pojawił się dym (dużo dymu) spod maski silnika. Kobieta wył?czyła silnik i podniosła maske silnika (dot?d tego nie robiła - pierwszy raz) i zobaczyła płon?c? wykładzinę - to wygłuszenie silnika. Jako? (nie wiem jak) stłumiła ten plomień ręka chyba. No i po pożarze ale...
Po 10 minutach tym razem ja odpaliłem - i bez zarzutu - wszystko normalnie. Na gazie to samo wszystko OK - nic nie płonie - wszystko sprawne. Na osprzęcie silnika widoczne tylko stopione tworzywo sztuczne z płon?cego wygłuszenia. Jedynie zaworek - plastikowe pokrętło na przewodzie gazowym jakby stopione, wypalone. A więc tutaj było prawdopodobne ?ródło ognia. Ale nie jest uszkodzony zawór - działa normalnie.
No i teraz mam dylemat. Od czego powstał ten pożar ??? Dobrze, że tak się skończyło. Nic w sumie sie nie stało ale ?wiadomo?ć, że tak sobie z niczego może sobie spłon?ć to męczy mnie bardzo i st?d mój post. Wolałbym temu zapobiec w przyszło?ci.
Auto (polonez) było odpalane na benzynie. Je?li zapalił się gaz na tym pokrętle to sk?d tam mógł być ? sk?d iskra ? Jaki czort ???
Po tym autko pyło używane jeszcze cały dzień i przejechało ze 20 km i wszystko OK.

Zna kto? może odpowied? ?

http://img299.imageshack.us/my.php?image=hpim20531dg.jpg

http://img127.imageshack.us/my.php?image=hpim20575dq.jpg
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2006, 15:52:46 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
moze masz nieszczelne polaczenie sruby regulacyjnej z wezami albo pekniecie obudowy samej sruby... mieszanka nie spalona w silniku mogla cofnac sie do dolotu, ulotnic sie nieszczelnosciami i zapalic np. przez kontakt z przewodami zaplonowymi... tak sobie gdybam
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2006, 16:38:47 pm »

cichociemny

• Gość
generalnie jest tak:

gaz lpg tak samo jak propan butan w stezeniu od7 do 14% z powietrzem jest wybuchowa mieszanina gazow ktorym do zaplonu wystarczy najmniejszy impuls elektryczny lub elektromagnetyczny.
jezeli auto ma nieszczeln? instalacje i gaz ma takie stezenie jak napisalem wyzej moze (nie musi) dojsc do jego detonacji i jezeli tak bylo u ciebie od tego moglo dojsc do zajecia sie maty wygluszaj?cej.

oczywiscie powod pozaru moze byc tez inny, ale ten tutaj wydaje sie byc w tym przypadku najbardziej realny chociaz powiem ze jeszcze nigdy sie nie spotkalem z takim a kilka samochodow juz gasilem

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 21, 2006, 11:10:44 am »

DF.

• Gość
Po tym zdarzeniu mata wygłuszaj?ca w pierwszej kolejno?ci pójdzie precz ! Może w to miejsce założyć co? innego niepalnego, może koc ka?niczy ? Nieszczelno?ci żadnej sam nie stwierdziłem ale wybiorę się do jakiej? gazowni żeby mieć pewno?ć. Nadal jednak niepokoi mnie i męczy łatwo?ć z jak? doszło do tego zapłonu. Jak nie będzie tej wykładziny to i tak przy byle okazji zapali się sobie tak sobie po prostu i następnym razem może się nie udać. I tego chciałbym unikn?ć chcę.