Autor Wątek: nagrzewanie silniki szybkie pytanie czy dobrze zrobilem?  (Przeczytany 2731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nagrzewanie silniki szybkie pytanie czy dobrze zrobilem?
« dnia: Listopad 06, 2005, 00:53:38 am »

Linek

• Gość
problem taki ze ostatnio silnik wogole nie lapal temperatury.a dzis oslonilem chlodnice i te rure papierowa co zasysa powietrze skierowalem w strone silniki i teraz bardzo szybko lapie temperature okolo 90 stopni i jest ok. ale czy moze tak byc?? albo co moze byc przyczyna ze sie nie nagrzewa przeciez az tak zimno nie jest. jadac pruszkowa do wawy wschodniej i czy jechalem 80-90 czy 120-130 to i tak temperatura byla kolo 75stopni, co to moze byc??

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 06, 2005, 07:31:24 am »

Hary1850

• Gość
termostat masz sprawny?

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2005, 08:11:00 am »

sztywny13

• Gość
Stawiam na termostat. Silnik niedogrzany zużywa więcej paliwa.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2005, 09:49:21 am »

Kaczy#1853

• Gość
Samo zasysane powietrze wielkiego wplywu na temp silnika nie ma wiec mozesz ja spowrote skierowac za reflektor by lapal chlodne powietrze. Co do oslony chlodnicy to roznie jest: ja na starym silniku, przy sprawnym termostacie, swiezym borygo itd. mialem temp max 75stp. Teraz na innym silniku, mam (po wymienie czujnika od wentylatora na chlodnicy bo sie nie wlaczal i termostatu na zimowy od 88stp pelne otwarcie) okolo 85stp w czasie jazdy. Jesli Ci sie nie dogrzewa to tak jak radza chlopaki wymien najpierw termostat na zimowy (ceny nie pamietam ale nie wiecej jak 30zl) i powinno pomoc.

Co do tego czy tak moze byc: wazne by lapal temperature. Poki nie sprawdzisz termostatu, mozesz tak jezdzic. To w niczym nie szkodzi.

Druga sprawa: co masz za plyn chlodzacy?

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2005, 11:45:12 am »

Linek

• Gość
Plyn mam od 5 miesiecy i nie bylo zadnego problemu pare dni temu tak zimno bylo,ale od jakis 3-4 dni to sie stalo czy jade wolno czy szybko tak lipnie temperature trzymal ale jak tylko ta rurke od powietrza wykierowalem w strone silnika to trzyma temperature na 90 stopni, a jak sprawdzic ten termostat? i gdzie on sie znajduje?? :oops:

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2005, 19:04:40 pm »

batorejro

• Gość
hej sebaa kup sobie termostat od audi albo VW tam sa 92-96 i trzymaja tyle i pasuj?!!