czlowieku ,czy ty jestes jakis inny ??
Nie, wci?ż jestem taki sam :-D
gdzies ty widzial wygodne fotele w skodzie 105 ?
Kilkana?cie lat temu posiadałem wytwór czechosłowackiej motoryzacji pod nazw? Skoda 105L (to L znaczyło LUX!). Poza takimi "luksusami", jak prostok?tne ?wiatła przednie (!) były tam wspaniałe, mięciutkie foteliki. Tak wygodnych siedzeń nie spotkałem już w żadnym innym samochodzie. Dziwne? Ale prawdziwe!
sily amora nie obliczysz ,wszystko zalezy od czestotliwosci drgan (...)
Nie zamierzam liczyć siły amortyzatora, tylko zmianę parametrów całego zawieszenia po zmianie tłumienia amortyzatora. Gdyby znać parametry zawieszenia i warunki próby (w praktyce częstotliwo?ć i amplitudę drgań - st?d moje pytanie o częstotliwo?ć rezonansow? zawieszenia w Polonezie) możnaby oszacować zachowanie się układu przy innym tłumieniu. Tak mi się przynajmniej wydaje. Na pewno włożenie amortyzatora o mniejszej sile tłumienia spowoduje większ? amplitudę drgań w rezonansie - pytanie tylko o ile większ??
No dobra, a Wy, jak utwardzacie zawieszenie, to liczycie co?, czy robicie "na czuja"? Bo je?li liczycie i podchodzicie do problemu analitycznie, to mógłbym zastosować te same metody, tylko w odwrotnym kierunku.
Samochód podskakuje je?li albo masz bardzo twarde amortyzatory i usztywnione resory co raczej nie wystepuje w seryjnym Poldku albo całkiem wybite amorki i dodatkowo za dużo powietrza w kołach na co stawiam. Polecam Ci zmienić amorki na nowe typu Delphi DuoControl lub Monroe Sensatrack które maj? mięk? ch-kę przy łagodnych ugięciach a sztywniej? przy dużych.
Przyznam, że sam zastanawiałem się, czy poprzedni wła?ciciel czego? nie usztywnił (na oko wydaje się jednak, że nic nie było ruszane). Kilkana?cie lat je?dziłem Polonezem 1.5 GLE (w?ski rozstaw kół) i w porównaniu z nim Plus znacznie bardziej trzęsie. Od razu zaznaczam, że amortyzatory w obu samochodach s? w dobrym stanie - coroczne badanie przechodz? z wynikiem bdb. (zawsze w tej samej stacji, z wydrukami charakterystyk itp.). W GLE wyniki były standardowo na poziomie 60%, w GSI s? rzędu 80% (podejrzanie dużo, prawda?).
Ja rozumuję tak (proszę poprawcie, je?li nie mam racji). Je?li po najechaniu na niewielk? przeszkodę (nierówno?ć) następuje silne "walnięcie" w nadwozie, to znaczy, że koło nie ustępuje, tylko przenosi cał? siłę na nadwozie (ustępuje tylko opona). To może być sztywne zawieszenie, albo sztywne amortyzatory, albo i jedno i drugie. Gdyby amortyzatory były zużyte, koło podskakiwałoby z częstotliwo?ci? rezonansow?, wyniki na wstrz?sarce byłyby marne, ale nie byłoby efektu przenoszenia
pojedynczych, silnych uderzeń na nadwozie.
Statycznie zawieszenie nie wydaje się dużo twardsze niż w GLE - pod obci?żeniem siada mniej więcej tak samo. Ogromna różnica jest natomiast w charakterystyce dynamicznej - samochód po prostu fatalnie "wybiera" dziury. Porównanie parametrów w serwisówce też wskazuje na wyra?ne usztywnienie amortyzatorów... St?d podejrzenia kieruję w ich kierunku - ale może się mylę.
Przyszedł mi już do głowy nawet taki eksperyment, aby w ogóle odkręcić amortyzatory i przejechać na próbę odcinek dziurawej drogi (mam tak? na osiedlu). Oczywi?cie, nie ma mowy, aby tak je?dzić dłużej, ale przynajmniej wyja?niłoby się, jaki jest wpływ amortyzatorów na komfort w tym konkretnym samochodzie. Gdyby nic (albo niewiele) się zmieniło, sprawa byłaby jasna (wymiana sprężyn czy inne przeróbki zawieszenia nie wchodz? w grę). Gdyby różnica była duża, można by kombinować dalej. Tylko wci?ż nie mam czasu, aby zabrać się do takiej roboty i szczerze mówi?c nie bardzo mi się chce...
Podane przez Ciebie typy amortyzatorów zapamiętuję jako jedno z rozwi?zań. Dzięki. Czy s? gdzie? dostępne ich charakterystyki?
jaki przebieg ma auto i kiedy ostatnio były wymieniane amory.
Samochód przez wiele lat stał, obecnie ma przebieg ok. 20 tys., (jeżdżę tyle, co do pracy, raptem 14 km dziennie), amortyzatory fabryczne (a przynajmniej tak s?dzę). Pocz?tkowo liczyłem, że co? się "rozchodzi", ale gdzie tam - taka sama deska, jak na pocz?tku.
Pozdrawiam
Paweł
PS
Kto? zna jakie? dobre ?ródło on-line wiedzy teoretycznej o parametrach zawieszeń?