Autor Wątek: |ruby od mostu - twardo?ć i rozmiary...  (Przeczytany 2787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

|ruby od mostu - twardo?ć i rozmiary...
« dnia: Październik 04, 2006, 23:20:31 pm »

karol-1987

• Gość
Witam...
Padł u mnie ostatnio most wiec kupilem caly nowy kosz (250zl po znajomosci, 350zl w sklepie), zostal praktycznie stary walek atakuj?cy.
Ale do rzeczy. Zeby to wymienic musialem wyciagnac troche półosie, a te z kolei sa przykrecone na 4 ?ruby imbusowe/strona, drobny gwint. Oczywiscie robota wspaniala bo nie chcialy sie odkrecic. Wiec przecinak i jechane. W efekcie trzeba bylo kupic nowe sruby. wiec wzialem jedn? star? i do sklepu. ale nie moglem dostac. nigdzie. tam s? 10 imbusy, twardo?ć opisana 10.9 na nich i drobny gwint. Wiec kupilem wieksze i znajomy tokarz mi zrobil takie jak powinny byc.
Teraz moje pytanie, z ciekawosci. Czy twardosc 8.8 wystarczy? jaki jest tam gwint? 1,25 czy jaki? Ktos moze wie? Katalogow nie posiadam...

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 05, 2006, 14:16:57 pm »

Bodzioo

• Gość
a do wykrecania uzywałes jakiejs przedłużki? btw nie chciały tzn zrywały sie czy po prostu nie dały sie ruszyc?
M10x1.25 powinno byc dokrecone momentem 49Nm

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 05, 2006, 14:17:04 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
takie ?ruby bez probvlemu można kupić patrzyłe? w dziadoskich sklepach sam takie ostatnio zajechałem i kupiłem bez problemu a co do twardo?ci to niewiem lepiej dać fabryke nie kombinować ze względu na duże temperatury i moment przy póżniejszym odkręcaniu

[ Dodano: 2006-10-05, 14:18 ]
a jescze jedno 350 w sklepie??? co? mi sie nie chce wierzyc cały most? to pocos kupił używke od znajomego za 250:)) daj mi numer do tego sklepu.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 05, 2006, 15:42:37 pm »

Bodzioo

• Gość
Mariusz przecież jest napisane, że kupił kosz a nie cały most. Kiedy te ?ruby s? poddane działaniu dużych temperatur (oczywi?cie przy sprawdnych hamulcach)?

z tego co w jednym sklepie usłyszałem to most do tracka kosztuje 2kzł, tylko że to dla wojska ?ci?gali wiec cena może byc "extra". Koło tależowe i atak kosztuj? ok 500zł

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 05, 2006, 18:45:16 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
sorki kosz a ja przeczytałem koszt tak to jest jak sie czyta szybko  oki mój bł?d

[ Dodano: 2006-10-05, 18:48 ]
dlatego mi sie co? tu podejrzanego wydało a ciepełko to tam jest niech tylko w zimie delikatnie stanie ręczny bębny czerwone a reszta? można sie domy?leć

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 09, 2006, 23:56:59 pm »

karol-1987

• Gość
sory za nieobecnosc, nie moglem. zgadza sie, sam kosz po znajomosci kupilem za 250zl, gdzie w tym sklepie kosztuje 350zl. no walek atakujacy i kolo talerzowe zostalo bo bylo ok, a w reszcie taki luz ze mozna było prawie głowe wsadzic :P :roll: do tego krzyzak i jest cud mailna. teraz wyje skrzynia :P hehe. musze oleju dolac i bedzie lepiej bo prawie nic nie ma..
sluchaj srub nie mozna dostac, bylem w 15  sklepach chyba, polskie, polonezy, fiaty, zachodnie (VV duzo ma imbusow), polmozbyt, no wszystko co sie dalo, uwierzcie ze nie ma. sruby daly sie odkrecic... ale problem byl w tym ze klucz sie obracal :> :mrgreen:
Mariusz, akurat sie z Toba nie zgadzam ze tam sie robi jakas wielka nie wiadomo jaka temperatura. chociazby dlatego ze "w tym samym miejscu" jest oring i zimering a musi jakos to wytrzymac. sruba tutaj tylko dlatego twarda zebym kola nie zgubil :!:

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 10, 2006, 15:21:10 pm »

Meggido

• Gość
To jest oznaczenie wytrzymało?ci, a nie twardo?ci.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 10, 2006, 15:58:07 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
róbcie jak chcecie tylko potem nie miejcie  pretensji że wam sie klucze w ?rubie obracaj?, jak by kto? zakładał nowe to by zobaczył że s?  (R 80 Znt) jak kto? sie zna to niech sobie rozszyfruje

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 10, 2006, 20:07:05 pm »

Bodzioo

• Gość
jak naprawde nie mozesz dostać tych ?rub nowych to szukaj w necie w sklepach i hurtowniach a jak nie to szukaj po szrotach
Mariusz a czy ktos do Ciebie bedzie miał pretensje? jak sie klucz w ?rubie obraca to sie kombinuje zeby j? odkręcić , np robi?c nacięcia.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 10, 2006, 23:54:37 pm »

karol-1987

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
jak sie klucz w ?rubie obraca to sie kombinuje zeby j? odkręcić , np robi?c nacięcia.
i ja wlasnie tak zrobilem, przecinakiem odkrecilem. sruby juz mam i po tym jak zjezdzilem pol trojmiasta zeby takie cos dostac (i nie dostalem) wkurzylem sie i poprostu kupilem wieksze i znajomy tokarz mi to zrobil w kilka minut, takie jak chcialem. wiec po co mam szukac nie wiadomo gdzie jak mozna se zrobic... :roll:  :mrgreen: