Czytam temat i nie wierze Gardziele sa potrzebne Kto wam takich bzdur nagadal ze nie sa Przez gardziele tworzy sie podcisnienie i zasysanie benzyny lub gazu Mozna powiekszyc lub pomniejszyc srednice gardzieli (gardziele webera sa demontowalne i zazwyczaj pasuja z roznych gaznikow) ale profil zwezki musi pozostac Dodatkowo bez gardzieli powstaja zaburzenia przeplywu co wplywa niekorzystnie na tworzenie sie mieszanki i jest powodem zwiekszonego zuzycia paliwa
Po drugie Gazniki 1.6 i 1.5 SA TAKIE SAME jedyna roznica jest dysza paliwa oszczedzacza Jesli chcesz jezdzic na benzynie poszukaj gaznika 34S2C bez dodatkowych 12 i 16 Liczby te oznaczaja "poprawione" gazniki w celu zmniejszenia emisji toksycznych zwiazkow spalin oczywiscie silniki z tymi gaznikami sa zamulone Z tego co poamietam wystarczylo zmienic dysze aby powrocic do poprzedniej wersji gaznika
Jesli jezdzicie na gazie najlepszym rozwiazaniem jest mikser palnikowy umieszczony zaraz nad przepustnica Mozna to zrobic odpowiednio wiercac otwory w gardzieli i przewiercajac korpus gaznika. Otwory palnika powinny byc o zwiekszajacej sie srednicy idac w kierunku od otworu wlotowego do strony przeciwnej tego otworu. Uwazam ze mikser rurkowy jest lepszy od palnikowego wlasnie z powodu umieszczenia jego wylotu zaraz nad przepustnica Porownalem go z palnikowym Silnik przy rurkowym byl zywszy o wiekszej dynamice (znowu wina lezy po stronie podcisnienia na zwezce

)
W gazniku przy zasilaniu gazowym potrzebny jest tylko przewod glowny z przepustnica. U mnie zastosowalem gaznik od DF jeszcze z pneumatycznym otwieraniem przepustnicy II gardzieli, mialem dwa zawory glowne po jednym na gardziel i parownik BRC AT 90 E (chyba najlepszy z parownikow) Ciezko sie to reguluje ale wyniki sa calkiem dobre. Przy gazie potrzebna jest mniejsza ilosc powietrza wiec moze ci zamulac przy otwarciu drugiej przepustnicy. Czesto wprowadza sie swiadome zwezenie przewodu doprowadzajacego powietrze. I TU MAM PYTANIE - obecnie mam poloneza Atu + z fabryczna instalacja gazowa Zauwazylem ze wlot powietrza do filtra patrzac od strony filtra papierowego jest czesciowo zasloniety jest tam wstawiona blaszka czy w polonezach produkowanych bez gazu rowniez jest ta zaslona

? Bo jak jest to niech mi ktos wytlumaczy do czego??
Chyba to wszystko Zdrowych i Wesolych