witam. zachciało mi się manometra do ciągłej obserwacji ciśnienia oleju w silniku. no to go kupiłem i zaczęłem myśleć jak go zainstalować. postanowiłem, po wielu próbach i przymiarkach przykleić go na podstawce do deski. przewód łączący wykonałem z rurki kapilarnej o średnicy wewnętrznej 0,3mm. ta kapilara służyła do tego samego celu tylko w innym pojeżdzie. wszystko wykonałem z max dokładnością. rurka drożna, szczelność super, sam manometr sprawdzony- działający. podłączyłem układ do silnika, uruchomiłem silnik i nic! nie pokazuje. zwykły elektryczny działa- ciśnienie oleju jest a manometr ani drgnie. wymieniłem kapilare na większą średnice 0,5mm. też nie zadziałał.
żeby podłączyć tą kapilare, wytoczyłem wkręt do którego mocowane są; czujnik braku ciśnienia oraz czujnik ciśnienia oleju. średnice otworów są dokładnie takie same jak w oryginale, jest on jedynie dłuższy o 15mm, żeby nałożyc na niego oczko w które wlutowana jest kapilara. zaznaczam, wszystko jest drożne ( mam odpowiedniej średnicy i długości druty ).
może ktoś z Szanownych kolegów, ma jakieś sugestie i doświadczenia w tej materii.
proszę o podpowiedź, gdzie leży pies pogrzebany?
pozdrawiam.
wrb.