Autor Wątek: Przeróbka silnika gsi na gli  (Przeczytany 4410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przeróbka silnika gsi na gli
« dnia: Listopad 23, 2007, 22:24:23 pm »

ccLot

• Gość
Witam wszystkich bardzo serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum. :D

A moje pytanie czy da się (wiem że się da), założyć na silniki gsi wtrysk z gli boscha? Chodzi o przekładkę, mam gli a moge kupić gsi i jestem ciekaw jak dużo roboty?

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 23, 2007, 22:30:26 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Oczywiście, że się da, tylko że musisz zmienić mocowania kolektora ssącego, potem wiadomo, puszka filtra powietrza itp. Chyba GSi ma inny czujnik położenia wału, chociaż mogę się mylić. Więcej na ten temat powiedzą Ci bardziej doświadczeni użytkownicy tego forum.
I dla pewności sprawdź w szukajce czy nie ma takiego tematu już.  :)

Pozdrawiam
V-Spec
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 23, 2007, 22:45:14 pm »

Meggido

• Gość
Pewnie, że się da. Tylko kolektor ssący trzeba spawać. Ja GSI przerobiłem na gaźnik. I jest fajnie. :)

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2007, 22:49:57 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
ccLot,  nie pomylilo Ci sie cos w tytule ? Bo ta tytułowa przerobka by była troche bez sensu hehehe  :lol:
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 23, 2007, 23:12:40 pm »

ccLot

• Gość
Cytat: "SeBa"
ccLot,  nie pomylilo Ci sie cos w tytule ? Bo ta tytułowa przerobka by była troche bez sensu hehehe  :lol:

Już poprawiłem

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 23, 2007, 23:14:28 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Cytat: "SeBa"
heh. właśnie miałem to samo napisać.
jeśłi już przerabiać to na gaźnik bo jednopunkt to zło, a w szczególności bosch.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 23, 2007, 23:20:09 pm »

ccLot

• Gość
ale teraz mam boscha i chciał bym go wykorzystać np. ze względu na inst. lpg.
Nie da rady tak po prostu założyć boscha do gsi. Rozumiem, że jest inne mocowanie kolektorów.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 23, 2007, 23:21:56 pm »

Meggido

• Gość
Polecałbym raczej spawanie kolektora żeby głowicami nie manewrować. Podobno GSI ma lepszą komorę spalania.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 23, 2007, 23:22:27 pm »

Fistasz

• Gość
a co ci przeszkadza wielopunktowy przy instalacji gazowej? nawet I generacje pod to podepniesz.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2007, 23:32:17 pm »

Meggido

• Gość
Tak to wygląda:

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 24, 2007, 20:47:31 pm »

ccLot

• Gość
Cytat: Meggido
Tak to wygląda

Czy to są zdjęcia pospawanego kolektora do silnika gsi pod montaż jednopunktu?

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 24, 2007, 21:03:20 pm »

Meggido

• Gość
Nie, pod gaźnik. Ale pod jednopunkt wyglądałoby podobnie.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 24, 2007, 22:31:50 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Co Ci przeszkadza instalacja ? Założysz sobie ją pod wielopunkt, zresztą ja sam polecam Ci GSi, jest zrywniejszy, wyższa kultura pracy, ma fajny kolektor wydechowy, dolotowy też, jest chyba mniej awaryjny, oraz ładnie wygląda pod maską. Nie wiem czy jest sens przeróbki na GLi, jednopunkty to lipa, szczególnie Bosch, Abimex jeszcze daje rade...
Więc jeśli chcesz jeździć mułem to rób sobie tego Boscha, jak chcesz jeździć czymś normalnym to bierz GSi.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 24, 2007, 23:57:26 pm »

mariusz_87

• Gość
Nie mogę się zgodzić, że bosch jest bardziej mulowaty od abimexa. Sam mam boscha, a jeździlem równiez wspomnianymi abimexami. Ktoś tam powiedział, że bosch to straszny muł, a reszta klepie dalej to powtarzając. W szególności wypowiedzi ludzi którzy nie posiadaja jednopunkta. Oczywiście najwięcej zależy tu od stanu silnika, ale bez przesady, że pomiedzy tymi GLI jest taka róznica.

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 25, 2007, 01:54:48 am »

alex1916

• Gość
No patrz, ja akurat posiadam Abimexa, jeździłem dwoma - siłą rzeczy - młodszymi Boschami i są generalnie, hmm, nieciekawe. Zresztą kilka lat temu bodajże C.h.o.j.n.a.c.k.i pisał na swojej stronie o powtarzalnych testach Boscha na hamowni wykazujących niedobór nawet do 10KM w stosunku do deklarowanych 76...

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 25, 2007, 11:35:20 am »

mariusz_87

• Gość
Miałem okazje jeździć dwoma abimexami i boschami, w tym jeden mój. Uważam, że jest to ten sam poziom. Po tym co napisałeś o tej hamowni, korci mnie żeby wybrać sie na pomiar.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 25, 2007, 12:01:24 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
mariusz_87, to ten Twój egzemplarz musi byc jakis szczesliwy albo  wzmocniony  :) przejedz sie GSi -zobaczysz roznice  :wink:
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 25, 2007, 13:18:05 pm »

mariusz_87

• Gość
Oczywiście, że czuć większą moc GSI, ale ja mówilem o jednopunktach. Moj mial przestrojony komputer w serwisie, ale nie sadze żeby to poprawilo osiągi.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 25, 2007, 13:39:55 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
a ja jezdzilem ciagle boschem w dobrej kondycji i czesto korzystalem z abimexa , oba auta znalem dokladnie i BOSCH TO JEST NAJGORSZE CO MOZE BYC. Abimex robi boscha jak chce.