Autor Wątek: Nie chce odpalić, prycha, z gaźnika leci dym ???  (Przeczytany 2616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie chce odpalić, prycha, z gaźnika leci dym ???
« dnia: Grudzień 21, 2007, 17:06:21 pm »

Groszek007

• Gość
Witam.

Wczoraj przejeździłem dzionek bez zastrzeżeń. Dzisiaj rano wsiadam, próbuję odpalić i wielka lipa. Silnik prycha, a po zdjeciu filtru powietrza po każdym prychnięciu widać jak z gaźnika wydostaje się dymek spalin. Co to może być.

Wyczyściłem świece, przewody mam nowe, zresztą świece też. Jeszcze do wczoraj auto odpalało i jeździło normalnie.

Zauwzyłem że na przewodzie zasilającym w paliwo robi się bardzo duże ciśnienie .... jak go zdjąłem to bryzgnęło na cały silnik. Ale może takie cisnienie jest normalne. Nie wiem.

Silnik to 1.6 i.  1997 rok.  Wtrysk ma oznaczenie Bosha czy jakoś tak.

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 21, 2007, 17:42:48 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
w jakim stanie są wtryski, może coś przytkane :?:  :!:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 22, 2007, 09:32:23 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
jak masz wtrysk to z gaźnika nie ma prawa wydostawać się dymek bo gaźnika być nie powinno...
piszesz że po zdjęciu przewodu dostarczającego paliwo benzynka "sika" może zatankowałeś jakieś lipne paliwo i coś się przytkało?
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 22, 2007, 11:43:26 am »

Groszek007

• Gość
To znaczy się nie z gaźnika tylko z tego gardziela pod wtryskiwaczem leci ten dymek.

Dzisiaj z rana powtórka, prychanie i dymek z tego gardziela. Wczoraj wieczorem przepychałem wszystko co się dało ale dalej na przewodzie robi się cisnienie paliwa bardzo duże. Czysamwtryskiwacz można jakoś przepchać, przeczyścić - czy tylko wymiana ?

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 22, 2007, 13:09:00 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "Groszek007"
Dzisiaj z rana powtórka, prychanie i dymek z tego gardziela.
takie objawy też występują przy przestawionym rozrządzie . Na Twoim miejscu bym sprawdził czy nie przeskoczył lub nie pękł pasek zębaty .

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 22, 2007, 20:10:41 pm »

Groszek007

• Gość
Problem rozwiązał się sam .............. naładowałem rozładowany próbami odpalenia akumulator, wrzuciłem go do autka i odpalił za pierwszym razem !!!

Na 98 % jestem pewien że wina leżała po stornie benzyny .... naprawiałem na dworze przy niewielkim mrozie i w miejscach gdzie rozlała mi się benzyna pozamarzała ??? Czyżby statoil chrzcił benzynę wodą  :evil:  :evil: .

W każdym razie THX za rady i Wesołych Świąt.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 24, 2007, 00:01:48 am »

bruns

• Gość
Cytat: "Groszek007"
Czyżby statoil chrzcił benzynę wodą
 Nie możliwe woda i benzyna nie dadzą  się zmieszać ! Wodę masz w zbiorniku bo naturalnie wilgoć w nim się skrapla . Wlej denaturatu do benzyny !