Autor Wątek: Kolor świec  (Przeczytany 2528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kolor świec
« dnia: Luty 16, 2008, 18:53:46 pm »

txc

• Gość
Witam.

Rozpoczynam walkę z dziurą w obrotach i nierówną pracą zimnego silnika na ssaniu.
Na pierwszy ogień idzie skład mieszanki. W związku z tym prosiłbym Was o ocenę koloru świec na poniższych zdjęciach. Czy kolor świec nie powinien być trochę bardziej "kawowy", ciemniejszy?

foto1
foto2

Polonez 1.6 GLE bez gazu.

Pozdrawiam.

Kolor świec
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 16, 2008, 19:10:00 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
chyba jednak powinny być jaśniejsze, tzn kolor kawy z mlekiem świadczy według mnie o dobrym składzie mieszanki. Im ciemniejszy kolor, tym bogatsza mieszanka - przy bardzo bogatej mieszance potrafi po pewnym czasie przerywać - sadza na świecach.

Szarpanie może świadczyć np.: o źle ustawionym zapłonie.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

Kolor świec
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2008, 19:14:34 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Hmm ty masz siwe te świece, u mnie maja kolor faktycznie kawy.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Kolor świec
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2008, 21:56:37 pm »

Arnold

• Gość
Kolor kawy z mlekiem (jasnobrązowy) - skład mieszanki jest prawidłowy
Kolor bardzo jasny - mieszanka zbyt uboga
Kolor czarny - mieszanka zbyt bogata

Kolor świec
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2008, 23:04:37 pm »

txc

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Kolor kawy z mlekiem (jasnobrązowy) - skład mieszanki jest prawidłowy
Kolor bardzo jasny - mieszanka zbyt uboga
Kolor czarny - mieszanka zbyt bogata

Patrząc na zdjęcia to ten kolor na jaką wskazuje mieszankę?
Jest ok czy za ubogo.

Niestety nie mam możliwości porównania sobie świec z jakiegoś GLI czy GSI-tam teoretycznie skład powinien być dobrze dobrany.

Kolor świec
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2008, 23:28:16 pm »

matheus

• Gość
ubogo świece powinny być koloru brunatnego

a co do porównania z wtryskowcem to tak jak piszesz teoretycznie bo wystarczy że trafisz na takiego z padniętą sondą i skład mieszanki będzie lipny

Kolor świec
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 16, 2008, 23:58:15 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
matheus... u mnie wogole nie ma sondy a sklad mieszanki jest odpowiedni, jak to wytlumaczysz ?
Kolega ma abimexa FABRYCZNIE bez sondy (a co za tym idzie KATA) i tez prawidlowy sklad mieszanki.

Sonda sluzy do... glownie utrzymania norm emisji...

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Kolor świec
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2008, 19:39:40 pm »

txc

• Gość
Co można jeszcze zrobić żeby wzbogacić mieszankę?

Były zrobione następujące rzeczy:
-Odkręcenie śruby składu mieszanki na wolnych obrotach o pół obrotu - dziura w obrotach praktycznie przestała występować, autko zaczęło się ładnie zbierać i co dziwne nie pali więcej;

-ustawienie pływaka,

-wymiana świec na NGK No4 - to tak nie związane z tematem,

- sprawdzenie wymiarów dysz-wszystkie przepisowe,

a świece nadal wyglądają nieciekawie: http://img520.imageshack.us/img520/5059/iskra3nq6.jpg

Normalnie to bym to olał ale teraz auto pokonuje codziennie 100km i nie chciałbym pożegnać się z gniazdami i zaworami za jakiś czas.

Kolor świec
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 23, 2008, 22:21:51 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Teraz wygladają dobrze. Za wcześnie by coś powiedzieć dokładnie.
Zrób kilka stówek i wtedy pokaż fotke bo teraz to jest lekki nalot ktory jeszcze nie ma swojego kolorku.

Kolor świec
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 24, 2008, 01:42:27 am »

maras

• Gość
o świecach w technikum trochę mnie uczyli, potem sam sie jeszcze douczyłem, w AŚ był nawet kiedyś dobry artykuł ze zdjęciami świec i opisem co one znaczą. Twoje świece naprawdę świadcza o dobrym składzie. Zbyt bogata mieszanka powoduje,że izolator jest czarny, a zbyt uboga powoduje wzrost ogólnej(a nie chwilowej, bo ta jest nizsza)temperatury spalania, co pociaga nadpalenie elektrod i biały izolator. Obejż  jeszcze raz te stare świece, jeśli nie są nadpalone, to jest ok. Nie powinno być nagaru zadnego na nich. A kolor stożka izolatora może być od jasno(beżowego) do ciemno brązowego, to w dużym stopniu zalezy od paliwa,np w moim 1,4 są prawie czerwone(takie ceglaste, prawie jak nadwozie, chyba sie dostosowały :P ), ale oprócz tego na jednej widać trochę osadu w takich grudkach,czego być nie powinno :?