Autor Wątek: Oszukanie instalacji  (Przeczytany 4182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Oszukanie instalacji
« dnia: Luty 24, 2008, 18:16:25 pm »

specjalista

• Gość
Witam,
mam w moim wozie instalacje, która po przekroczeniu 2000 obrotów przełącza się na gaz. Czyli najpierw muszę odpalić na benzynie, a dopiero potem przechodzi na gaz. Podobno jest jakiś patent, żeby to oszukać i od razu palić na gazie. Będzie mi to potrzebne, bo muszę sprawdzić zbiornik paliwa. Jest podejrzany o gubienie paliwa na zakrętach. Problem opisany tutaj pod koniec tematu. W temacie nikt nie wspominał o zbiorniku, ale znajomy mi podpowiedział, że to prawdopodobna przyczyna. Obawiam się, że rzeczywiście zbiornik jest dziurawy, a po zdjęciu może się okazać, że coś tam się urwie i paliwo będzie wyciekać nie po kropelce, a litrami... Tak więc proszę o pomoc, bo może okazać się, że będę musiał pojechać po zbiornik czy gdziekolwiek, a innego samochodu nie mam... Tak chociaż na gazie mi odpali...

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 24, 2008, 18:33:52 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
jaka to instalacja? Lovato? Bingo? .... w zasadzie kazda nowa instalacja ma opcje awaryjnego odpalania na gazie i niczego nie musisz oszukiwac tylko przeczytac instrukcje...
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 24, 2008, 18:40:06 pm »

specjalista

• Gość
Instalacja Elpigaz. Niestety instrukcji nie posiadam, bo kupiłem Polda z tym gazem i nie dostałem żadnych instrukcji...

Dobra, temat można skasować. Mam awaryjny położenie przełącznika, które umożliwia odpalanie z gazu. Skleroza nie boli...

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2008, 12:12:18 pm »

szczepan

• Gość
Chciałbym sie przyłączyć do tematu, ponieważ mam problem z pompą paliwa.
Na moim przełączniku STEFANELLI nie mam opcji awaryjnego uruchamiania silnika   na lpg Ostatnio ratowałem się w ten sposób, że wyjąłem wtyczkę z przełącznika po czym zmostkowałem przewód niebieski z żółtym i zapalił. nie mam jednak pewności czy tak można jeżdzić, po cóż było by tyle kabelków a jest ich 6. Czy przypadkiem nie chodzi on równocześnie na benie, a nie mogę tego stwierdzić ponieważ pompa paliwa szfankuje.  : byłbym wdzięczny gdyby ktoś poinstruował mnie od czego są te pozostałe przewody.

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2008, 12:09:28 pm »

cypekm

• Gość
W instalacjach I generacji oraz II (chyba - nie mialem nigdy do czynienia) powinno byc 6 przewodow dochodzacych do przełącznika: dwa - zasilanie + i - 12, elektrozawor benzyna, elektrozawor gaz, kontrolka rezerwy oraz ostatni idacy do przewodow WN (wykrywajacy iskre ?) W podcisnieniowych parownikach nie ma tego przewodu gdyz jest on zastapiny rurka idaca do kolektora

W Instalacjach z komputerem Autronic awaryjne odpalanie polega na trzymaniu przycisku i przekreceniu stacyjki - potem juz caly czas odpala na gazie do czasu nacisniecia przelacznika

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2008, 13:00:40 pm »

glus

• Gość
Sratata. Mam też Stefanelli ELPIGAZ i mój przełącznik oprócz tego, że  nie posiada kontrolki rezerwy, ma tylko 2 przełożenia albo tylko benzyna albo odpał na benzynie i po 2000 tys obrotów automatyczne przełączenie na gaz. No i co tu trzymać? A i wogóle ta instalacja to wynalazek, nie tylko ma śrubę na wężu ale i (chyba) emulator sondy, kabelków, duperelków, a tak wogóle to mnie to wkurza bo mi pali 18 litrów gazu po mieście... i za cholere się nie da ustawić mniej... jak mu przykręce na śrubie to wali w wydech, gaśnie i inne cuda się dzieją. Reset kompa mie pomaga... Żre gadzina ile wlezie.. No, ale jeździ całkiem fajnie - coś za coś.:))

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2008, 13:02:11 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
glus,
żeby odpalić na LPG spróbuj przekręcić zapłon, przełączasz 2 razy szybko bezyna==>LPG i odpala na gazie.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 05, 2008, 13:55:54 pm »

Waluś

• Gość
Ja mam u siebie instalacje z kompem Bingo-S i według instrukcji nie ma możliwości awaryjnego odpalania na gazie. Ale gazownik powiedział że można i jak mam to robić. A więc włączam zapłon, przełączam na benzynę wyłączam i włączam zapłon i następnie wciskam przełącznik i trzymam około 5 s aż się przełączy na gaz. Jeżeli nie odpalę albo wyłączę zapłon to całą operację powtarzam.

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 05, 2008, 16:22:12 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
matucha, dobrze mowi, tak najprawdopodobniej jest i u ciebie. ja nawiet szczerze sie przyznam niewiem co mam za instalke, ale w ten sposób sie przelącza by odpali z gazu
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 09, 2008, 19:05:20 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
glus, bo sratatata masz gówno nie 2 generacje i jesli Ci ktos kompetentny nie wyreguluje tego na analizatorze to se mozesz krecic ile chcesz,no i efekty beda takie jakie sa...
  • Jef
  • Czaku

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2008, 18:01:50 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Instalacja II gen Landi Renzo.

Jak to odpalić na gazie, przełącznik ma tylko położenie automat i tylko benzyna. Przełącza się na gaz po przekroczeniu 2000obr.

Co z czym połączyć żeby odpalić na LPG, bo mi pompa umarła.

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 15, 2008, 18:28:53 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Spróbuj metodę jaką polecałem glusowi 4 posty wyżej. Ja mam np instalację montowaną fabrycznie, to żeby odpalić na gazie musiałem podpiąć 12V do elektrozaworu, inaczej się nie da ponoć.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 15, 2008, 21:00:13 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
utek, poprowadz 12v do niebieskiego przewodu z elektrozaworu(jakiegokolwiek i tak wszystkie sa jednym kablem spiete) zrob sobie to na knefel i odpalaj z gazu :)
  • Jef
  • Czaku

Oszukanie instalacji
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 15, 2008, 21:37:36 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Zrobiłem "na krótko". Podpiąłem pod postojówki, ale nie chciał odpalić, choć zaworki pstryknęły. Na centralce cały czas pokazuje że jest na benzynie.

Będę musiał się jeszcze pobawić, bo jest opcja że zawór w butli mi nie puszcza, bo się często zawieszał (to nie jest elektrozawór, ale chyba zamyka się gdy auto nie pracuje na gazie). Kiedyś zdjąłem wielozawór z butli i trochę oczyściłem, na jakiś czas pomogło.

[ Dodano: 2008-03-18, 18:02 ]
Elektrozawory się otwierają, ale nie chce odpalić. Po długim kręceniu niby prawie zaskakuje, ale natychmiast gaśnie.