Autor Wątek: Caro Plus muli na benzynie i LPG  (Przeczytany 1993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Caro Plus muli na benzynie i LPG
« dnia: Wrzesień 19, 2008, 18:06:24 pm »

kris77

• Gość
Witam, usterka jak w temacie: auto dlawi się i lekko przerywa (szarpie) zarówno na LPG jak i na benzynce, przy przyspieszaniu od 2k do 3k obrotów wyraźnie czuć  spadek "mocy" (wcześniej tak nie było).Zmieniłem kable, świece, filtr powietrza jest ok, komp nie wywala żadnych błędów.Silnik to GSI, instalacja gazowa "na śrubę".Przeszukałem forum ale nie znalazłem podobnych problemów.Jakieś pomysły na rozwiązanie mile widziane :)

A właśnie - wcześniej zdarzały mi się "strzały" przy ruszaniu ale po zmianie kabli problem zniknął.Czy te strzały mogły coś uszkodzić?

--
Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2008, 15:16:04 pm »

Artek824

• Gość
kris77, A filterek gazu wymieniles??jak dlugo masz ta instalke?

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2008, 23:01:46 pm »

kris77

• Gość
Filtr gazu był wymieniany 1,5 kkm temu, gaz zawsze tankowany na tej samej stacji, instalacja fabryczna założona w roku 2000, z tym, że właścicielem auta  jestem od czerwca, więc nie wiem jak to wcześniej wyglądało:) A instalka gazowa miała by jakiś wpływ na jazdę na benzynie?

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2008, 23:17:06 pm »

Artek824

• Gość
Moze byc uszkodzona ktoras z cewek zaplonowych (strzelanie) mimo ze po wymianie kabli ustapilo no i tzreba by tez pewnie zajac sie regeneracja lub wymiana reduktora ,w koncu ma on juz osiem latek jak by nie patrzyl:)

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2008, 11:27:34 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Błędy jakieś wyrzuca?
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2008, 12:02:53 pm »

kris77

• Gość
Właśnie cewki bym obstawiał,  da się jakoś je zdiagnozować domowym sposobem?Jedyne co mi przychodzi do głowy to pomiar rezystancji miernikiem czy nie ma przerw, ew. przebicia miedzyzwojowego, bo do oscyloskopu niestety nie mam dostępu :/ Membrana była zmieniana przez poprzedniego właściciela, poza tym to by miało jakiś wpływ na jazdę na benzynie?

Komputer nie wywala żadnych błędów.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2008, 12:41:13 pm »

wiciu

• Gość
skoro zdarzały się strzały, to radziłbym poszukać nieszczelności w układzie dolotowym - sprawdź tą rurę pomiędzy filtrem powietrza a dolotem a także samą obudowę filtra powietrza czy nie ma gdzieś pęknięć

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2008, 13:54:54 pm »

Artek824

• Gość
kris77, reduktor gazowy nie ma w plywu na jazde na benzynie no ale tak pezy okazji mowie:)Co do zprawdzenia cewek to zaden inny domowy sposob zdiagnozowania nie przychodzi mi do glowy oprocz tego co wymieniles .A nie masz kogos znajomego kto ma takiego samego poldka i sprobowac przelozyc na probe od niego cewki?Aha i jeszcze jedno,sprawdz katalizator czy nie jest zapchany(ja ze swojego totop wymontowalem i jest deko lepiej) chyba ze juz go wymontowales :)