Autor Wątek: gaśnie na benzynie  (Przeczytany 3229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gaśnie na benzynie
« dnia: Lipiec 20, 2008, 15:53:32 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
    • http://marekd.chrobry.pl
Witam, krótkomówiąc taki problem, jezdze od dluzszego czasu 125p na lpg, i smiga wszystko jak trzeba silnik chodzi rowno bez zarzutow. Ostatnio sobie zapodaje benzyne, a tu silnik gasnie, zapalc zapala, ale za cholere nie trzyma wolnych obrotow, chodzi nierowno, nie wszystkie gary palą, czyscilem swiece kable wszystko nowki, i bez zmian, na lpg bez zastrzeżeń, w czwartek wybieram sie w dluzsza wyprawe za granice, i docelowo planuje uzywac lpg, ale wiadomo ze i sprawny uklad benzynowy dobrze mieć ze sobą, nie mam juz pomyslow specjalnie i nie wiem czy do gaznikowca jechać, help!

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2008, 18:41:28 pm »

Meyron

• Gość
Jezeli do tej pory miałes sprawny uklad benzynowy ale rzadko z niego korzystałes takie szopki są bardzo prawdopodobne.Dlatego ja regularnie co drugi ,trzeci dzień przepalam mojego Poldka na benie i wszystko gra.Do tego tankuje gaz z dodatkowa substancją smarującą co powoduje,że gażnik nawet przy dłuższej eksploatacji bez benzyny tak szybko się nie rozregulowuje-polecam ten patent.Jeżeli chcesz aby instalacja benzynowa sprawnie działała musisz na bieżąco ją eksploatować (organ nie używany zanika :mrgreen:  :P )

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2008, 19:25:58 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
Kolejne moje podejrzenie ktore ojciec mi zasugerowal. Otóż, kolega przed zlomowaniem swojego tico, dal mi w prezencie resztki benzzyny z baku, jakies 5 litrow, i sie zaczely jajca... sprobuje rozcienczyc dzis ten syf, zatankuje troche normalnej i zobaczymy

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2008, 23:53:01 pm »

Grzesiek

• Gość
Zacznij od wymiany filtru paliwa przeczyszczenia i wydmuchania wszystkich dysz i kanałów warto mieć już coś takiego zrobione i nie orientuje się czy masz gaźnik poldowski mechaniczny jeśli tak sprawdź elektrozawór jaja były z tym ;/

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2008, 00:26:03 am »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
może masz pływak przetarty
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2008, 01:20:03 am »

Gilmor

• Gość
Najlepiej to spuść z baku benzynę ja też myślałem,że rozcieńczę syf 98okt paliwkiem i wypali silnik...szkoda silnika, szkoda nerw, wyczyść bak zalej nowej beny...i tak jak wyżej było napisane wymiana filtra rozebranie gaźnika (i wyczyszczenie dysz, nowe uszczelki, i to co pisał MaXiu1991

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2008, 01:40:40 am »

Grzesiek

• Gość
O pływaku całkowicie zapomniałem dzięki MaXiu1991 :wink:

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2008, 15:05:52 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
Kurcze, bylem dzis zalać dobrego paliwka, i wyglada to tak, pracuje wmiare równo na wysokich, moc ma, ale nadal gaśnie. Dzis chcialem zlać troche paliwa z baku przed tankowaniem, ale nie starczylo mi rurki do baku, wiec chcialem odpalic na gazie, i wezem z pompy paliwa zlac prosto, no i pedze silnik, a tu takie ledwo kap kap. Do tego dzis, po tankowaniu aby pozbyc sie paliwka zlego z przewodow przygazowalem go ostro na prostej, jade juz ponad 80, a nagle silnik przestal reagowac na moj pedal gazu, i sie toczyl sam sobie. Moj wniosek jest taki ze pompa paliwa moze nie wyrabiac i przy duzym zapotrzebowaniu na paliwo - jakim bylo ostre gazowanie, komora sie oproznila ,a pompa nie dala rady, moze tak byc?

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 21, 2008, 16:04:27 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
A może po prostu zagięty przewód i problem leży przed pompą. Ewentualnie filtr zapchany. Najlepiej wg mnie od najprostszych rzeczy właśnie zacząć.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 21, 2008, 16:44:31 pm »

Gilmor

• Gość
zdejmij pompkę i sprawdź jak membrana wygląda bo jak jeździsz na gazie to lubi się to ustrojstwo zepsuć ...

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 21, 2008, 18:32:37 pm »

Meyron

• Gość
To może jeszcze ja przy okazji omawiania problemów z układem benzynowym zapytam o taki problem.Właściwie Poldek bardzo ładnie pracuje na benzynie;pięknie odpala,jeżdzi itd.Jedyny problem pojawia się przez jakiś czas zaraz po zatankowaniu,niezaleznie od stacji czy rodzaju benzyny.Po tym zabiegu;trudniej odpala, obroty zaczynają falować-jakby chciał gasnąć- nie równo chodzi(na luzie).Po kilku minutach jazdy wszystko wraca do normy i jest w jak najlepszym porządku,aż do następnego zatankowania.Jednak tankując Polda bezpośrednio z kanistra tego zjawiska już nie ma.O co tu chodzi? Miał ktoś kiedyś takie szopki? Sam już nie wiem zapowietrza się przy tankowaniu z dystrybutora czy to coś innego :?:

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2008, 00:26:21 am »

Gilmor

• Gość
Nie ciśnienie pod jakim paliwo pompowane jest z pistoletu jest większe i Ci syf z dna zaciaga...tak mi na pierwszą myśl przyszło;]

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 22, 2008, 13:19:15 pm »

Meyron

• Gość
To chyba nie to Gilmor. Bak nowiutki wymieniany nie cały rok temu tak też syf chyba nie zdązył się jeszcze nazbierać a poza tym na starym też tak było.Ale dzięki za zainteresowanie :wink:

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 22, 2008, 18:15:15 pm »

Gilmor

• Gość
spoko śmigam w większośći na oktanach z płynnego paliwa póki co i tak mi się nasuneło bo w sumie to jedyne jak dla mnie logiczny związek między odwiedzinami stacji a słabą pracą silnika
bo chyba nie paliwo za bardzo nagazowane i mu bąbelki nosem idą:P

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 22, 2008, 21:59:31 pm »

klipek18

• Gość
Witam. Mam wielki problem z moim poldkiem, a więc sprawa wygląda tak: odpalam na benzynie i wszystko jest w miare dobrze do momentu jak nie zaczne ruszać. Po ruszeniu jest tak jakby nie mial siły jechać, obroty na biegu jałowym są skaczące, od 500 do 1500 a nawet i do 2000. Może ktoś wie jaka może być przyczyna? troche danych o samochodzie: Polonez caro 1,5 na ABEMIX-ie ,wymieniony silniczek krokowy, LPG landi Renzo (jeżdzi dobrze na gazie).nie wyskakują zadne kody błędów (oprócz 12). Prosze o porade co może być nie tak.

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 23, 2008, 22:05:59 pm »

Gilmor

• Gość
Poszukaj na forum ale może to byc pompa paliwa powinienes utrzymywac przy abimexie minimum 1/3 baku

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 24, 2008, 14:05:06 pm »

klipek18

• Gość
Pompka paliwa jest w 100% sprawna ,ponieważ wymieniłem ją rok temu i to tez nie dało dobrego rezultatu. a i jeszcze jest taki motyw ze obroty są w miare dobre tylko brakuje mocy w jeździe, czyli jak jade na jedynke to tak jakby nie miał siły jechać. co może być grane?

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 24, 2008, 14:41:41 pm »

compile

• Gość
Wtryskiwacz albo filtr paliwa ;)

gaśnie na benzynie
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 24, 2008, 22:14:48 pm »

klipek18

• Gość
A jak można sprawdzić te dwie rzeczy? Ja mam taki przezroczysty filter- może taki być? Wtrysk można jakoś sprawdzić?