Autor Wątek: Wał? Panewki? może coś innego?  (Przeczytany 2915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wał? Panewki? może coś innego?
« dnia: Sierpień 22, 2008, 12:17:07 pm »

Yachoo

• Gość
Witam Wszystkich serdecznie, dopiero co kupiłem poloniusza C+ 97 na boschu i już problem...
zaczął bardzo głośno chodzić na początku myślałem że wydech gdzieś obija o podłogę, ale okazało się że odgłos jest z dołu silnika, nie na wszystkich obrotach, np. na wolnych pracuje cichutko i równo nie zależnie czy na benie czy na gazie, natomiast przy ok 2500 walenie jest okropne, potem znów się ucisza, no i jak silnik jest zimny i ma gęsty olej to jest cichutko a jak się zagrzeje to..... dolałem mu regenerator z STP żeby troszkę wyciszyć i zazgęścić olej ale co potem?? nowy wał + panewki nominalne co jeszcze muszę kupić? uszczelniacze wału a może taniej 2 silnik? i z tym wiąże się kolejne moje pytanie bosch jest na hydraulice szukałem takiego silnika ale nie ma konkretu są na abimexie i czy w związku z tym mogę kupić silnik do abimexa bez hydrauliki a przełożyć mój wtrysk boscha? czy będzie to grało ? czy trzeba wtedy zmieniać komputer i resztę elektroniki do wtrysku? czy lepiej kupić wał i wymienić panewki? jeśli tak to znacie dobry warsztat w warszawie lub okolicy który zająłby się taka naprawą? nie mam gdzie wyjąć silnika i zrobić tego:/
Pomocy!!!

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:26:10 pm »

polofix

• Gość
lepiej znajdz drugi silnik.remont tego wyniesie cie okolo;szlif walu 150,panewki 120,uszczelki pod kolektory i glowice 60,i pierscienie 100 glowice jezeli chcesz robic to ze 200 napewno.awiec 430 same materialy najmniej + robota.jezeli sie na tym nie znasz to oddasz mechanikowi i zabulisz conajmniej drugie tyle.jak kuppisz drugi silnik ceny sa w granicach 200-500zl na allegro,to najlepiej na tym wyjdziesz.oczywiscie w dobrym stanie musisz trafic. wymiana trwa jedno popoludnie i musi chodzic.
musisz znalezc silnik oczywiscie 1,6 najlepiej z popychaczami hydraulicznymi.
a stary silnik jest wart na zlomie conajmniej 100/150zl

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:35:16 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
pierwsza sprawa to trzeba dobrze zdiagnozowac co to konkretnie jest. bardzo mozliwe ze panewki, ale mozliwe tez ze jedna sie wytlukła albo jeszcze cos innego. w takim wypadku moze warto sie zastanowic nad naprawą tego silnika. no i jeszcze pytanie podstawowe ile masz na to pieniędzy
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:46:17 pm »

Yachoo

• Gość
wolę naprawić ten bo nigdy nie wiadomo co się kupi, pojeździ tydzień i się posypie a tak będę miał pewność że chociaż dół zrobiony... chociaż pewność niepewna.. :?

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2008, 21:36:35 pm »

Offline Łukasz!842!

• Sympatyk
    • FSO POLONEZ 2000/TC/MPI
    • http://www.fso.ptk.prv.pl
Dokładnie naprawiaj jak coś swój co zrobisz to będziesz wiedział co masz a po wymianie panewek odczujesz różnicę zarówno w osiągach jak i w pracy silnika ja jak zrobiłem u siebie panewki to jak inny silnik więc jak coś remontuj to nie są aż tak wielkie koszta zmieniaj wszystkie uszczelki przy okazji  :wink:

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 24, 2008, 21:46:47 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
Widze ze poszliście w jednym kierunku, A szlif i wymiana panewek moze nic nie dac.
bosch na hydraulice. moze wałek rozrzadu lub hydropopychacze....
zdefiniuj ten dźwięk
czy jak jedziesz i zdejmiesz nogę z gazu tak samo klepie?
u mnie klepie od kiedy go mam (ok 40 tys km) porócz tego ze denerwuje to jeszcze nic sie nie stało :)

sprawdź jeszcze cisnienie oleju.
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 24, 2008, 23:07:31 pm »

Yachoo

• Gość
jak jest zimny - cichy jak kaplica, jak się zagrzeje dudni ale przy dodawaniu gazu i tylko w pewnym zakresie obrotów. głuchy dżwięk raczej nie metaliczny jak pierścionki i okolice środka bloku - moim zdaniem panewka na korbowodzie ale jak jutro rozbiorę to się okaże - jak będe wymieniał to i tak wszystkie. Dodam że na biegu jałowym przy obrotach 1000 silniczek chodzi jak zegareczek cyka cichutko i zero wachań obrotow.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 25, 2008, 19:49:43 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
jeli panewkę by obróciło to cały czas by klepał...
Jak dla mnie hydraulika
Niech się ktoś jeszcze wypowie....
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2008, 21:41:57 pm »

Yachoo

• Gość
to jednak panewka, korbowodowa, nie obróciło jej ale nieźle wytarta i niewiedziec czemu jest na niej nalot w jednym miejscu jak korozja czy coś.. zrobię zdjęcie i wrzucę...

[ Dodano: 30 Sie 2008 11:26 ]

wytarcie rozumiem, ale co to za nalot? taki szorstki jak papier ścierny 1000 :/
albo wyżarte pod miedziowaną powłoką. Dramat.

[ Dodano: 30 Sie 2008 11:38 ]
może na tym będzie lepiej widać:

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2008, 10:49:29 am »

polofix

• Gość
byc moze jest to efekt przegrzania.pokaz jeszcze zdjecie walu.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 31, 2008, 11:45:17 am »

Yachoo

• Gość
zdjęcia wału nie wrzucę bo micha już założona ale wał był gładki jak pupcia niemowlaczka i nie widać było na nim żadnego kolorku świadczącego o przegrzaniu,