Autor Wątek: Kierunkowskazy  (Przeczytany 2244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kierunkowskazy
« dnia: Maj 15, 2009, 16:09:16 pm »

Gabriel83

• Gość
Drodzy koledzy
czy ktos wie jak podlaczyc dodatkowe swiatelka pod kierunkowskazy i postojowki??? chodzi mi o takie swiatla "obrysowe" jak sa montowane np w volvo takie z boku na zderzakach ( umnie to beda standartowe kierunki od caro+) chcialem to podlaczyc w taki sposob ze jak mam wlaczone postojowki to zeby one swiecily razem z nimi a jak wlacze kierunkowskaz to zeby one naprzemiennie migaly z kierunkami. Widzialem takie patenty juz w autobusach czy ciezarowkach, wstyd sie przyznac bo jestem elektronikiem i powinienem sobie z tym poradzic ale walcze z tym juz godzine i brak mi pomyslow:( pozdrawiam

Kierunkowskazy
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2009, 16:38:36 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Podłącz na przekażniku 541. Na sterowanie przekaźnika dajesz z kierunkowskazu, a styk NC przekaźnika włączasz w zasilanie obrysówki. Jak kierunek się włączy, to rozłączy styk NC = obrysówka zgaśnie.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Kierunkowskazy
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2009, 19:08:13 pm »

Gabriel83

• Gość
Jutro zbadam sprawe bo dzisial juz nie kupie tego przekaznika a swoja droga nie pomyslalem o przekazniku myslalem ze to prosciej sie da, aha jak dobrze rozumie to mi beda dwa potrzebne przekazniki na lewa i prawa strone

Kierunkowskazy
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2009, 20:40:02 pm »

Piotrekk

• Gość
wg mnie jak dasz takie coś to mogą cię chapnąć bo to nie jest fabryczne, a oświetlenie to oświetlenie...

Kierunkowskazy
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 15, 2009, 22:03:59 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
niestety, duże szanse na utratę dowodu. ztcp, to obrysówki są u nas zabronione, co innego jeśl auto ma je fabrycznie.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

Kierunkowskazy
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2009, 08:29:46 am »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Cytat: "maciejowski"
to obrysówki są u nas zabronione,
Nieprawda, obrysowki sa dozwolone ale w scisle okreslonych warunkach. Bynajmniej gabaryty poloneza nie zaskuguja aby stosowac obrysowki.
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

Kierunkowskazy
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2009, 14:11:13 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Z tymi obrysówkami to nie tak do końca. Pomarańczowe na boku są nielegalne, ale z przody i z tyłu dopuszcza się światło obrysowe ( białe z przodu i czerwone z tyłu) . Nie mam niestety pod ręką Prawa o ruchu drogowym, żeby sprawdzić czy każde auto może mieć. Z przodu zawsze można zrezygnować ze zwykłych postojówek i uznać, że obrysówka jest postojówką ;) A zznowu z tyłu dopuszcza się stosowanie do 2 świateł pozycyjnych na stronę.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Kierunkowskazy
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2009, 16:25:05 pm »

Gabriel83

• Gość
No to jak dobrze rozumie nie moge "dolozyc" dodatkowych swiatel jak w np volvo co sa na boku zderzaka i swieca na pomaranczowo choc w sumie z przodu biale a z tylu czerwone tez niezle by to wygladalo