Autor Wątek: tuning aparatu zapłonowego 1.6  (Przeczytany 3227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tuning aparatu zapłonowego 1.6
« dnia: Luty 03, 2009, 11:30:28 am »

Offline bisz

• Sympatyk
    • http://marekd.chrobry.pl
Stare jak swiat sa dywagacje nt statycznego kata wyprzedzenia zaplonu i teorie pt , im wczesniejszy tym silnik żwawszy itp, ale też przesadzić nie można. Ja u siebie obserwuje, że gdy cofne troche bardziej niż fabryka radzi to faktycznie jakby lepiej ciągnie na wysokich obrotach, ale za to szarpie na niskich - tłok powiedzmy ma wątpliwość w którą ma iść stronę :) Myśle nad czymś takim aby wprowadzić korektę w charakterystykę samego regulatora odśrodkowego. Zwiekszyć jakoś masę ciężarków (np wklepać w ich dziurki kawałki ołowiu lub coś podobnego, aby bąrdziej wyprzedzał z obrotami silnika - co myślicie o czymś takim?

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2009, 11:39:27 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
mozna robic rozne przerobki ,ale najgorsze jest to ,ze charakterystyki nie zbadamy,
mozesz zmniejszac/zwiekszac mase ,stosowac rozne sprezynki - tylko zabawy to z tym troche jest
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2009, 12:10:46 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
KGB, da się zbadać przy pomocy oscyloskopu. budowa aparatu zapłonowego jest tak nieprecyzyjna, że szkoda roboty. należałoby zacząć od przerobienia łożykowania płytki z cewką, płytka przekręca się na tulei wałka. jest tam kawałek filcu nasączonego olejem- olej szybko wysycha i łożyskowanie chodzi na sucho. luz się powiększa, płytka ukosuje i gwiazda zaczyna uderzać w wystające z płytki ramiona czujnika. podczas kontroli lampą daje to efekt "pływania" zapłonu.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2009, 12:16:25 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
mam oscyloskop na chacie nawet :) ale balbym sie do niego podlaczac impulsy z cewki - za wysokie napiecie i uwali mi wejście ktore przewiduje max 200V... no i tylko jeden kanal...

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2009, 12:21:02 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
ja tam się nie znam, ale jest specjalny czujnik w kształcie szczypków który zakłada się na przewód świecy.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

Re: tuning aparatu zapłonowego 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2009, 22:13:55 pm »

Offline waldi919

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ 2.0 GSI PN 81r :-)
Cytat: bisz
Stare jak swiat sa dywagacje nt statycznego kata wyprzedzenia zaplonu i teorie pt , im wczesniejszy tym silnik żwawszy itp, ale też przesadzić nie można. Ja u siebie obserwuje, że gdy cofne troche bardziej niż fabryka radzi to faktycznie jakby lepiej ciągnie na wysokich obrotach, ale za to szarpie na niskich - tłok powiedzmy ma wątpliwość w którą ma iść stronę :) Myśle nad czymś takim aby wprowadzić korektę w charakterystykę samego regulatora odśrodkowego.

Kolego o ile dobrze pamiętam to na niskich obrotach za wyprzedzenie zapłonu odpowida podciśnieniowy wyprzedzacz(nie wiem jak to się dokładnie nazywa) Czesto peka w nim membrana i działa jak chce lub wcale. Sprawdź go najpierw a później kombinuj z odśrodkowym...

Pozdrawiam
Atu+2.0 DOHC:
Klima
4x el szyby
Webasto
el lusterka

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2009, 10:09:12 am »

Offline bisz

• Sympatyk
To raczej jest tak, a przynajmniej po przeczytaniu ksiazki i przeanalizowaniu tego, tak to rozumiem. Ze jeden wyprzedza od obrotow, a drugi opoznia od podcisnienia, w efekcie jedno sumuje sie zdrugim i wypadkowa wychodzi mniejwiecej taka ktora w danych warunkach obrotow i obciazenia cisnienia jest gdzies bliska tej optymalnej - fizycznego zjawiska pt spalanie. Wiec stwierdzenie ze ktorys dziala w jakims zakresie obrotow jest wedlug mnie nie do konca trafne, aczkolwiek mozna faktycznie powiedziec, ze jak sie depnie na gaz, a jeszcze obroty nie podejda to bardziej juz dziala ten podcisnieniowy z racji spadku podcisnienia...

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2009, 18:11:15 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Nastawy książkowe to trochę takie na wyrost i z zachowaniem bezpieczeństwa pracy silnika,żeby trzymał prametry optymalne.Ale są magicy co ustawiaja na słuch i wtedy zapłon est ustawiany dla danego silnika indywidualnie.Wtedy auto i porządnie ciągnie i spalanie ma na przyzwoitym poziomie.Z tego co pisze w którejś książce to sprężynki w aparacie zapłonowym trzeba by wymieniać po 50tyś.km bo materiał z którego a wykonane zmienia swoją charakterystykę.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 05, 2009, 13:25:18 pm »

pafson

• Gość
ja na przyklad wogole sie nie znam;-) ale przeczytalem wlasnie ze te sprezynki to czesciej duzo niz 50k powinno sie wymieniac bo ona traci swoj wspolczynnik sprezystosci b.szybko i wtedy wartosci plyna jak chca.... ksiazka to "usprawnienia poloneza"

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 05, 2009, 14:26:40 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
Pytanie do znawcow, charakterystyki regulatorów odśrodkowych 1.5 i 1.6 rożnią się za sprawą sprężynek czy masy ciężarków ??

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2009, 14:53:40 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Cienka sprężynka jest taka sama. Gruba inna, ciężarki i krzywka na wałku też.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2009, 16:16:03 pm »

Offline graczol1

• Sympatyk
    • Borek 1.4 & Caro 1.6
podciśnieniowy w 1.6 ma większy skok(czyt. wyprzedzenie) niż w 1.5, ale za to odśrodkowy ma większy skok w 1.5. Obydwa te ustojstwa służą do przyśpieszania zapłonu. Podciśnieniowy jest podłączonu w gaźniku do otwotu przy pierwszej przepustnicy i działa wtedy gdy przepustnica przechodzi koło tego otworu i to podciśnienie w nim wytwarza (dodawanie gazu z wolnych obrotów) na wolnych obrotach podciśnieniowy jest cofnięty na 0° wyprzedzeina. Gdy raptownie dodajesz gazu to podciśnieniowy najpierw przyśpieszy zapłon, a później się troche cofnie - dzieje się tak po to żeby bogatsza mieszanka paliwowa lepiej się spalała bo nie potrzebuje ona zbyt dużego konta wyprzedzenia... troche zagmatwałem, ja to wszystko wiem od kolegi wrb i to on jest raczej znawcą w tym temacie...
nic się tak wzajemnie nie uzupełnia jak szlifierka kątowa i migomat...
...i sto koni w Borku goni...
FSO POLONEZ Your best discovery

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 06, 2009, 08:41:30 am »

Offline bisz

• Sympatyk
Z tego co pamietam w ksiazce to odsrodkowy 1.6 ma wieksze wyprzedzenie niz w 1.5

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 09, 2009, 09:19:26 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Źle pamiętasz
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4