Autor Wątek: Znikająca linka gazu...  (Przeczytany 1272 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Znikająca linka gazu...
« dnia: Styczeń 25, 2010, 21:52:15 pm »

Wojtas

• Gość
Spotkał się może ktoś z takim dziwnym problemem, nagłego skrócenia linki gazu. Otóż przed świętami miałe lekkiego dzwona, uderzyłem prawą stroną przodu w tył samochodu stojącego przede mną. Wiem, nie jest to zdarzenie którym powinienem się chwalić... Od razu po tym odpaliłem samochód, żeby zjechać na pobocze, a silnik na biegu jałowym zaczął wyć i utrzymywał obroty między 2,5 a 3 tys. Myślałem , że komputer doznał szoku pourazowego. Dodam , że komora silnika została nietknięta. Takim samochodem odjechałem do domu. Odłączyłem akumulator, żeby zresetować kompa.
Odpaliłem go dopiero po świętach, ale nadal to samo. Zauważyłem , ze obroty spadały jak podciągałem pedał gazu. Kolejny trop - hamując uszkodziłem pedał gazu, ale on działa w całym swoim zakresie. Jedyne co wtedy przyszło mi na myśl to poluzować trochę linki przy przepustnicy i to pomogło, ale musiałem skręcić jakieś o trzy pełne obroty, więc co się stało z taką długością linki?

Znikająca linka gazu...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 25, 2010, 22:00:01 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
raczej silnik przesunięty.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

Znikająca linka gazu...
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 25, 2010, 22:33:24 pm »

Wojtas

• Gość
Przy 20 km/h i połamanym zderzaku i rozbitym reflektorze delikatnie wygiętym błotniku, nie sądze, zeby nagle silnik przesunał się wgłąb, poza tym nie jest możliwe skrócenie linki bo biegnie ona w pancerzu,który ma określoną długosć.

Znikająca linka gazu...
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 26, 2010, 00:28:33 am »

Offline Wojt@s

• Sympatyk
zaciął Ci się krokowiec, ja mam teraz to samo i powoli zwalczam na aucie, ale nie obejdzie się bez wyjęcia całego zespołu przepustnicy.

bo nie wierzę żeby linka się skróciła, a jeśli rzeczywiście prekość była rzędu 20 km/h to silnik się nie przesunął,

inna opcja jest taka że ostrym hamowaniem zapewne wygiąłeś pedał hamulca (tak jak ja u siebie :P ) i mogło Ci się coś przestawić przy podstawie pedałów...
1.4 K16
1.6 K16
1.6 OHV
1.6 T  in progress...