Autor Wątek: Ogólny problem z chłodzeniem i ogrzewaniem  (Przeczytany 5296 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ogólny problem z chłodzeniem i ogrzewaniem
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 04, 2010, 16:32:10 pm »

bodzio123

• Gość
ściskanie nic nie da ta górna rura jest od termostatu to wogóle nic nie da przy odpowietrzaniu chyba że nie masz wsadzonego termostatu i przepływ masz pełen ale rzadko to się zdarza. a odpowietrzy sie sam przy pracy silnika wystarczy czasu trochę a zbiornik wyrównawczy jak jest zapełniony to po prostu masz za dużo płynu dlatego jest pełen  pamiętaj by od początru w zbiorniku zanajdowało sie tyle płynu ile pokazuje miarka na nim

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 04, 2010, 17:07:55 pm »

joszko1991

• Gość
Bodzio dzięki za odpowiedź po rAz któryś już :)

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 08, 2010, 10:28:35 am »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
A ja mam jeszcze inny problem w 1.6GLi abimex.

Od jakiegoś czasu ogrzewanie kiepsko działało, okazało się że przeciekał zawór nagrzewnicy i brakowało troszkę płynu. Na początek dolałem sam płyn i ogrzewanie działało jakby lepiej. Następnego dnia chciałem wymienić zawór, ale akurat nie mieli, więc połączyłem "na krótko" węże za pomocą kawałka metalowej rurki. Wyciekać już nic nie wycieka, ale ogrzewania prawie nie ma, mimo że silnik gorący.

I tutaj kilka pytań-sugestii:
1. Czy to możliwe, że coś się np urwało z tego uszkodzonego zaworu i zablokowało przepływ płynu do nagrzewnicy?
2. Czy możliwe jest zapowietrzenie nagrzewnicy? Jeśli tak to jak odpowietrzyć?
3. Może jakieś inne przyczyny?