Autor Wątek: Sposób pompę paliwa  (Przeczytany 2124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sposób pompę paliwa
« dnia: Grudzień 17, 2009, 20:15:26 pm »

Offline damian9838

• Sympatyk
    • Polonez 1.4
Witam W związku z mrozami muszę parę razy kluczykiem przekręcić żeby pompa zalała dostateczna ilość benzyny do odpalenia A że nie lubię czekać nasuną mi się pomysł na chwilowe odłączenie odcięcia pompy Myślę o zrobieniu jakiegoś przełącznika Mam więc pytanie czy dało by rade tak zrobić? Jeśli by dało to do czego ten przełącznik podłączyć? Z góry dzięki za pomoc

Sposób pompę paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 17, 2009, 21:31:29 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Tak, zwykły pstryczek (np od halogenów) który poda +12V dla pompy paliwa.
Miałem tak w Abimexie.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Sposób pompę paliwa
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 18, 2009, 11:35:26 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Stingerek, proste rozwiązanie i zarazem skuteczne. Niemniej jednak dobze byłoby to nieco rozbudować aby nnie było sytuacji że jak zapomnimy kliknąć to pompka będzie cały czas pracować przy włączonym zapłonie.  Mozna pokombinować z wyłącznikiem czasowym oświetlenia wnętrza tak żeby pompka pracowała przez pierwsze 30s. po włączeniu zapłonu. Ale jak to podłączyć to musiałbym się zastanowić...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Sposób pompę paliwa
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2009, 11:51:50 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Tyle że on sterowany masą, więc trzeba dodatkowy przekaźnik.
Ja bym to wysterował za pomocą dodatkowego przekaźnika od lampki ciśnienia oleju.
Lampka świeci - przekaźnik podaje 12V na pstryczek, a ten dalej na pompę.
Lampka gaśnie pstryczek nie działa. :)

Można też użyć przełącznika  ogrzewania tylnej szyby z MR93 który nie "przeskakuje" a odbija na tej samej zasadzie co klakson :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Sposób pompę paliwa
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 18, 2009, 12:03:41 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
a jak kręci rozrusznik?? słabo?? aku ma problemy zakręcić ?? rover nie chce zapalać jak ma mniejszy prąd. zrób test. odepnij ładowanie i jezdzij. auto przestanie ciągnac jak swiatła beda jeszcze białe i nagle zgaśnie mimo ze nie bedzie to koniec baterii

Sposób pompę paliwa
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 18, 2009, 12:44:39 pm »

Offline damian9838

• Sympatyk
    • Polonez 1.4
Wszystko jest ok z ładowaniem Zorbie to na przełącznik od podgrzewania szyby jak wcisnę będzie działać popuszczeniu przestanie Power i masę z aku wezmę  Kable od pompki gidze wychodzą? Dało by rade podpiąć pod kable od włącznika bezwładnościowego? Czy może gdzie indziej podpiąć ?

Sposób pompę paliwa
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 18, 2009, 13:05:02 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Spokojnie, możesz się wpiąć w kabel zasilający pompę przy włączniku bezwładnościowym.
Nie potrzebujesz żadnej masy jeden przewód +12V ktory będzie "przecięty" pstryczkiem.
Zasilanie ciagniesz np od zapalniczki, do pstryczka, dalej do wylacznika bezwladnosciowego.
Chyba ze chcesz to zrobić "tak fest" to użyj przekaźnika.

Sposób pompę paliwa
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 18, 2009, 13:06:56 pm »

Offline damian9838

• Sympatyk
    • Polonez 1.4
Ok Dzięki Pozdrawiam

Sposób pompę paliwa
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 18, 2009, 14:38:13 pm »

Offline Kapitan

• Sympatyk
    • caronez 95r. 1.8 16V
od wył. bezwładnosciowego idą dwa przewody, czarny i biały, więc do którego z nich trzeba podpiąć "+"? właśnie prubuje uruchomić pompe paliwa bo okazało się że nie jest zatarta tylko nie ma prądu...
czarna wołga :) już jeździ ale jeszce nie do końca:)

Sposób pompę paliwa
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 23, 2010, 11:54:35 am »

mark76

• Gość
Witam , czy ktoś mógłby rozwinąć temat wysterowania pompy paliwa przy rozruchu (napięcie akumulatora , czas , przerwa). Problem się pojawił w zimę . W samochodzie mam zainstalowaną kontrolkę pracy pompy wmontowana jest ona w przełącznik reczny odcięcia zasilania p.p.,które i tak jest realizowane automatycznie przez przekażnik w momęcie przejścia na gaz. Więc tak rano po włączeniu zapłonu p.p.nie załacza się , co słychać a widać po kontrolce. Dopiero po wielosekundowym kręceniu załacza się na chwilkę i po następnym zapali .

[ Dodano: 05 Lut 2010 19:27 ]
Przy napięciu 12.85 na zimnym sterownik nie podaje masy ( nr 20) na zestaw przekażników.Gdy jóż poda po przyłorzeniu małej prubówki masa zachwilę zanika i znika.Coś ze sterownikiem tylko co ?