Autor Wątek: Wysokie i skaczące ładowanie - co może dolegać?  (Przeczytany 2437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wysokie i skaczące ładowanie - co może dolegać?
« dnia: Kwiecień 13, 2010, 20:27:28 pm »

ivan0206

• Gość
Witam.Mam problem ze swoim altkiem.Nie ładuje poprawnie bo po uruchomieniu silnika od napięcia około 13V rośnie aby po 10 sekundach dojść do około 17V i w tych okolicach skacze +- 0,5V.Wszystko dzieje się na wolnych obrotach.Po zapaleniu świateł spada do 13V :/ Furę mam od znajomego i zadzwoniłem do niego zapytać czy u niego też to się robiło.Powiedział że kiedyś odkręcał tą nakrętkę która trzyma kabelki od aku itp i ukręcił kawałek śruby.I żeby zmieścić te kabelki na pozostałość śrubki wykręcił tą "kontrę" która powinna być nakręcona na tą śrubkę żeby śrubka nie wpadała do wewnątrz alternatora :/ Teraz ta śrubka kręci się wokół własnej osi i wpada do środka :/ I powiedział że wtedy coś pogrzebał i problem ustał ale teraz pojawił się ponownie u mnie.Wymieniać cały alternator czy rozbierać? Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2010, 20:48:53 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Porządne zamocowanie wszelkich połączeń i będzie po sprawie.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2010, 22:56:41 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
ivan0206, również możliwe jest to że regulator napięcia mówi do widzenia.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2010, 13:18:25 pm »

ivan0206

• Gość
Dzisiaj pojawiły się kolejne problemy z prądem :/ Przekręciłem kluczyk a na zegarach NIC - żadne kontrolki nie świecą.Poruszałem kabelkami przy altku i działają.Ale teraz nie świeci mi się kontrolka ładowania po przekręceniu zapłonu.Tamte konektory męskie na nim są jakieś poluzowane więc pewnie ma on sporą przeszłość za sobą.Powiedzcie czy można utrafić porządny alternator w "sklepie z częściami używanymi" i jak to będzie się miało do jego jakości? Czy ludzie oddają fury ze sprawnymi alternatorami?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2010, 13:59:35 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
Cytat: "ivan0206"
Powiedzcie czy można utrafić porządny alternator w "sklepie z częściami używanymi" i jak to będzie się miało do jego jakości? Czy ludzie oddają fury ze sprawnymi alternatorami?
 czasami jest tak że ludziska pozbywają się aut bo nie maja co z nimi zrobić kiedy kupią nowy samochód. Ja od zawsze na szrotach się zaopatruję i z reguły  wszystko działa. :wink:  
W mojej okolicy można alternator do poldka wziąć  za 30-40zł  profilaktycznie warto do niego zaglądnąć przed założeniem (wymienić łożyska, sprawdzić szczotki) to groszowe sprawy są, a można trafić naprawdę zdrowy alternator  :mrgreen:
Jeśli nie potrafisz naprawić czegoś młotkiem, masz problem natury elektrycznej.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2010, 16:47:06 pm »

punisher

• Gość
Za alternator dałem 35 PLN w bardzo dobrym stanie na szrocie nic w nim nie wymieniałem i ani myślałem rozkręcać. Sprawdź też regulator napięcia kosztuje na szrocie chyba 12 PLN elektroniczny

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 15, 2010, 13:08:24 pm »

pablo686

• Gość
Takie skoki napięcia to zapewne regulator napięcia do wymiany i po sprawie...a z tymi używanymi to różnie bywa może śmigać jak nowy ale może się posypać po krótkim czasie...zależy od zasobów finansowych jak ma się kasę to ok 160 zł i ma się nowy alternator

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 15, 2010, 13:16:09 pm »

ivan0206

• Gość
ojciec grzebał wczoraj przy autku bo ja siedzę w pracy, przeczyścił styki z tyłu alternatora powymieniał stare konektory.Nastąpiła duża zmiana - nie ładuje ani troszkę! Aku przy wyłączonym silniku ma 12.6 a jak się uruchomi to napięcie jest 12.3 więc domyślam się że samochód odpala jedynie na akumulatorze a alternator wysiadł.Dodatkowo to napięcie teraz jest bardzo stałe nie zmienia się wogóle i to chyba też przemawia na tym że alternator zdechł.Padła też kontrolka ładowania, domyślam się że przez to ogromne napięcie wcześniej (przypomnę prawie 18V).Powiedzcie mi co posprawdzać:styki, masy itp poczyszczone, pasek sprawdzony.I jeszcze pytanie laika - czy regulator napięcia to taki srebrny radiator na dole altka? Pozdr

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 15, 2010, 17:18:56 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Wyjąć kabelek od wzbudzenia, dotknąć do masy i sprawdzić, czy wtedy się zaświeci kontrolka ładowania. Jeśli tak, to padł regulator, a jeśli nie to padła kontrolka, nie masz wzbudzenia i nie ładuje.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 15, 2010, 17:51:59 pm »

ivan0206

• Gość
a ten kabelek jest przykręcany śrubką razem z kablem akumulatora czy na wsuwce? ;) po przekręceniu kluczyka na zapłon ta kontrolka również się nie pali.
Czy jedna żaróweczka może być odpowiedzialna za całe ładowanie?

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 15, 2010, 18:03:24 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
a ten kabelek jest przykręcany śrubką razem z kablem akumulatora czy na wsuwce? ;)

Na wsuwce i idzie nie do alternatora, tylko do wiązki samochodu.

Czy jedna żaróweczka może być odpowiedzialna za całe ładowanie?

Tak, tylko jedna żaróweczka może być odpowiedzialna za całe ładowanie.

[ Dodano: 15 Kwi 2010 18:04 ]
Dodam, że sprawdzania żarówki dokonujemy właśnie po przekręceniu kluczyka na zapłon.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2010, 18:37:48 pm »

ivan0206

• Gość
Problem rozwiązany - kupiłem nowy elmotowski regulator napięcia i alternator działa jak nowy :) Mogłem odrazu to wymienić bo to nie droga zabawa a ile nerwów zaoszczędzone. Dzięki ogromne za pomoc.Pozdrawiam