Autor Wątek: Czujnik temperatury  (Przeczytany 9553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Czujnik temperatury
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 04, 2011, 16:41:34 pm »

Offline Cobi!@#

• Sympatyk
    • Polonez atu+
hejka wszystkim
Mam takie zakłopotanie mam poloneza 1.6 atu na wielopunkcie i sadze ze mi czujnik od temperatury poszedł bo wskaźniki na desce wariuje.
ledwo co wyjadę juz mam 70C stopni a przy normalnej jezdzie pokazuje mi ze mam 130C a problem jest tez taki jaki ma byc ten czujnik bo na allegro spotkalem dwa
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-wody-bosch-polonez-i1697730047.html
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-wody-polonez-vernet-hdw-i1672745973.html
poprawcie mnie jesli sie mylę a chce to zrobi przed zlotem
Pozdrawiam

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 04, 2011, 16:53:06 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Jeśli na wskaźnik,to ten drugi będzie dobry,chociaż to nie orginał

« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 04, 2011, 18:44:43 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Ten pierwszy jest do Boscha - do kompa. A ten drugi to tak jak napisał Buźka do zegarów choć ja bym się wybrał na złom, raz że taniej ,dwa pewnie i tak będzie pewniejszy niż te nowe.
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 05, 2011, 23:27:09 pm »

Offline kakofoniks

• Sympatyk
mam taki sam problem.
jest jedno ale to co widzicie na wskaźniku to nie ta sama temperatura co na czujniku chłodnicy.
Jak to powiedział mechanik do którego jeżdżę - dopóki chłodnica się załącza jest ok.

gdyby Bóg był za przednim napędem chodzilibyśmy na rękach

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 08, 2011, 19:49:37 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Kolejny problem w podobnym temacie. Pacjent Caro 1,6 z lpg na abimexie, przód od Borka, pół chlodnicy po stronie pasażera zasłonięte od środka zbiornikiem od spryskiwaczy, po stronie kierowcy wiatrak. Od jakiegoś czasu wiatrak przestał się załączać. Podmieniłem już trzeci z kolei czujnik, na dwóch nie chciał się załączyć do dojścia do jakichś 100 stopni, dalej nie próbowalem, na trzecim załącza się przy ok. 100 stopniach, i po chwili wyłącza. Można powiedzieć, że na postoju utrzymuje tą temperaturę. Na obudowie ma napisane 95-90, wykręcony z plusa z dwoma wiatrakami. Spięcie kostek na czujniku na krótko od razu załącza wentylator, problem z elektryką na 99% wykluczam. Jeszcze zanim się włączy wiatrak, widać że plyn wraca cienkim wężykiem do zbiorniczka wyrównawczego, to oznacza ze termostat i wskaźnik są sprawne? Jak zepne wiatrak na stałe, utrzymuje przez caly czas (przy takiej pogodzie jak ostatnio) jakieś 85-87 stopni. Co proponujecie jeszcze sprawdzic, miałoby sens przełożenie czujnika na stronę kierowcy?

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 10, 2011, 15:21:40 pm »

Offline siarczanwisni

• Nowicjusz
    • 1.4 16V DOHC
Ja również mam problem z moim wskaźnikiem temperatury chłodzenia. Niestety nie wiem czego to przyczyna, czy czujnika, czy po prostu wskaźnika. Po prostu wskaźnik ani drgnie. Jak sprawdzić czy działa czujnik? W czym może jeszcze leżeć problem?

Silnik to 1.4 z Roverka.

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 10, 2011, 15:27:33 pm »

nethero

• Gość
Wydaje mi się, że zwarcie wsuwki która wchodzi na czujnik do masy, powinno podnieść wskazówkę na max.
Może po prostu się słabo trzyma ten konektor?

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 10, 2011, 15:44:19 pm »

Offline siarczanwisni

• Nowicjusz
    • 1.4 16V DOHC
To jest ta wsuwka przed kopułką po prawej stronie? (jak się patrzy na silnik od przodu)

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 10, 2011, 16:02:42 pm »

nethero

• Gość
Tak, po prawej stronie z tyłu, jak wychodzi z bloku krócieć na zagięty przewód wodny.

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 10, 2011, 16:26:56 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
A tak ogólnie to którędy przeływa woda przez szeroką chlodnicę w abimexie? Wchodzi górnym grubym wężem, wychodzi dolnym, tak? W środku płynie swobodnie we wszystkich stronach, czy jakimiś kanalikami?