Autor Wątek: Kontrolka HAK, Microprocesor Hybryd H-167 XC PL Caro+ 99r  (Przeczytany 3683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kontrolka HAK, Microprocesor Hybryd H-167 XC PL Caro+ 99r
« dnia: Kwiecień 10, 2013, 02:05:38 am »

shangx

• Gość
Witam

posiadam już od dawna ten samochód i kiedyś podłączałem przyczepę do niego i wszystko działało. Kontrolka od podłączenia przyczepy zapalała się.
Już nie pamiętam kiedy miałem usterkę związaną z brakiem działających wycieraczek (czasówki), dodatkowo podczas włączania ogrzewania szyby tylniej zapalała mi się wraz kontrolka Haku. Microprocesor został zakupiony nowy ten sam model i usterka została usunięta. Gdzieś tak po roku podłączyłem przyczepkę działa wszystko tylko brak zapalającej się kontrolki haka.

P.S. Mój model Poldka nie posiadał włączania manualnego (przełącznika, załączania przyczepy)., był automatycznie wykrywany.
Żarówka działa od haka.

Tak wiec w czym tkwi problem. Czego brakuje. Jeszcze dorzucę że wnętrze tych mikroprocesorów troszkę się różnią ułożeniem (tzn. w jednym 2 Kondensatory w drugim microprocesorze 1 , ale z tego co zauważyłem to ten pierwszy posiada 2 ponieważ mają po 50uF a ten drugi <--  100uF.

Może to wina modelu microproces. Na stronie http://www.ape.com.pl/index.php?pgnum=0&id=22 są te procesory.

Na pewniej stronie wyszukałem że Hybryd H-167 XT posiadał sygnalizację dołączenia przyczepy http://archiwumallegro.pl/hybryd_typ_h167_xt_polonez_caro_truck-328474692.html

Treść aukcji:
Mikroprocesor do poloneza Trucka, Caro (plus)

Hybryd Typ: H-167 XT

Urządzenie mikroprocesorowe
1) Sterowanie wyłącznikiem zwłocznym oświetlenia.
2) Przerywacz świateł awaryjnych i kierunkowskazów (wykrywanie przepalenia żarówek kierunkowskazów).
3) Programowalna praca wycieraczek szyby przedniej.
4) Kontrola żarówek "STOP" (sygnalizacja uszkodzenia żarówek).
5) Sterowanie ogrzewaniem tylnej szyby.
6) Sygnalizacja dołączenia przyczepy.

Nie wiem czy to ten.

Sorry za zagmatwane wytłumaczenie
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2013, 21:06:51 pm wysłana przez shangx »

Odp: Kontrolka HAK, Microprocesor Hybryd H-167 XC PL Caro+ 99r
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 10, 2013, 21:22:18 pm »

shangx

• Gość
prosiłbym bardzo o pomoc. Może ktoś ma do sprzedania taki microprocesor z wykrywaniem przyczepy automatycznie do caro plus. Chętnie bym kupił.

Odp: Kontrolka HAK, Microprocesor Hybryd H-167 XC PL Caro+ 99r
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2013, 22:13:32 pm »

Offline Dariusz

• Sympatyk
Witam , odgrzewam kotleta z tym małym szczegółem iż mam wyłącznik podłączenia przyczepy a chciałbym aby działo się to automatycznie. Czy można dać jakiś układzik na przewód idący do przełącznika bądź przerobić elektronikę mikroprocesora? (z zawodu jestem elektronikiem nie było by problemu ze zrozumieniem) jeśli ktoś próbował miałbym wielką prośbę aby mi pomógł z góry serdecznie dziękuje :d