Autor Wątek: Prosty sposób na blokade przed przypadkowym zatrzaśnięciem centralnego zamka  (Przeczytany 3189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dariusz

• Sympatyk
Witam , ponieważ nie studiowałem dokładnego schematu centralnego zamka mam taką zagwozdkę : jako , że najprostszy układ centralnego zamka potrafi się zablokować chciałbym zmontować układ (może być na tranzystorach bipolarnych) , który odłączał by sterowanie siłowników aby przy rozłączeniu /podłączeniu akumulatora i jednocześnie włożonym kluczyku do stacyjki siłownik master nie sterował pozostałymi siłownikami. Stacyjka z plusa ma wolne w ubogiej wersji wyposażenia piny na których jest prąd gdy : stacyjka jest w pozycji 0 , kluczyk jest w stacyjce (bębenek od zamka stacyjki wciśnięty) reszta wiadomo zapłon , rozruch i pin rozłączający (15a) prąd przy rozruchu. Jak to rozwiązać? Rozłączyć za pomocą przekaźnika/tranzystora obwód sterowania siłownika master? Nie jestem pewny czy nie wyjde do punktu wyjściowego. Ktoś coś takiego ćwiczył?

Odp: Prosty sposób na blokade przed przypadkowym zatrzaśnięciem centralnego zamka
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2015, 22:55:53 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
odciecie sterowania w masterze nic nie da, bo silowniki sa podlaczone rownolegle,
musialbys odciac zasilanie dowolnego silownika i wtedy on sie nie zamknie,
problem w tym, czy przekaznik zdazy odciac zasilanie,zanim sterownik zamknie silowniki (stosuje skroty myslowe,zeby zbednie nie rozpisywac sie),
najlepiej to jednak nie zostawiac kluczykow w aucie,gdy sie aku odlacza i podlacza :p
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Odp: Prosty sposób na blokade przed przypadkowym zatrzaśnięciem centralnego zamka
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2015, 23:35:52 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
To może prościej dorobić otwieranie guzikiem spod maski ? :)

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2015, 09:06:47 am »

Offline Dariusz

• Sympatyk
To może prościej dorobić otwieranie guzikiem spod maski ? :)
A na to to nie wpadłem ale z rozłączaniem aku to był przykład bo centralny zamek potrafi się sam zatrzasnąć od tak i chodzi właśnie bardziej o to niż o grzebanie przy akumulatorze

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2015, 09:49:52 am »

Offline Trojan

• Sympatyk
Możnaby zastosować przekaźnik zwierno-rozwierny i odciąć nim zasilanie któregoś siłownika żeby jedne drzwi były nie zablokowane jak jest plus na tym kablu w stacyjce ale nie wiem jak to się zachowa podczas odłączenia aku bo przy braku zasilania obwód znowu się zewrze.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2015, 12:27:23 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
przeciez to samo napisalem w pierwszym poscie
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2015, 14:36:40 pm »

Offline Thomson#1976

• Klubowicz
możesz pokombinować coś z wyłącznikiem zwłocznym i przekaźnikiem rozwiernym, aby podpięcie akumulatora powodowało działanie przekaźnika zwłocznego który będzie uruchamiał czasowo przekaźnik obok odcinający napięcie centralnego zamka aby przez te pierwsze kilka sekund po podpięciu akumulatora alarm zdążył podać sygnał zamknięcia, a żeby w tym czasie nie zadziałał centralny. Przy odpinaniu akumulatora raczej centralny zamknąć się nie powinien więc sprawa powinna się rozwiązać.

E: Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w alarmie do centralki alarmu osobno podpinam zasilanie które idzie tylko na centralny zamek a osobno zasilanie reszty. Więc mogę rozłączyć centralny tylko jednym przewodem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2015, 14:45:24 pm wysłana przez Thomson »

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2015, 15:16:08 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
ale skoro zapinanie aku to tylko byl przyklad, to sprawa sie upraszcza,
odrzucajac ten przypadek i skupiajac sie jedynie na braku mozliwosci zatrzasniecia kluczykow,gdy sa w  stacyjce to wystarczy przekaznik,ktory rozlaczy zasilanie jednego silownika gdy kluczyk jest  w stacyjce

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2015, 15:29:06 pm »

Offline Dariusz

• Sympatyk
wystarczy przekaznik,ktory rozlaczy zasilanie jednego silownika gdy kluczyk jest  w stacyjce
I dobrze myśle , że odcięcie zasilania siłownika master odetnie również obwód na siłownikach slave?

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2015, 15:34:49 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Nie, tylko ten jeden konkretny.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2015, 17:05:10 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
master jest masterem ,bo ma dodatkowe styki i 3 przewody,
nie sprawdzalem,czy odpiecie zasilania (zielony i niebieski) powoduje dysfunkcje sterowania w masterze (nie powinno),
jednak jak juz pisalem zasilanie jest podlaczone rownolegle i odpiecie jednego sterownika nie odpina pozostalych - to nie master wydaje sygnal do zamkniecia ,tylko sterownik,
master sluzy do sterowania "recznego"

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 06, 2015, 19:10:16 pm »

Offline Dariusz

• Sympatyk
ok wiem już wszystko :P dzięki za odpowiedzi :)