Autor Wątek: Czarny i niebieski przewód od stacyjki w minusie za co odpowiadają?  (Przeczytany 5456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czarny i niebieski przewód od stacyjki w minusie za co odpowiadają?
« dnia: Grudzień 17, 2014, 20:48:03 pm »

Offline Dariusz

• Sympatyk
Witam , mam takie proste pytanie dla osób które  popruły kilka wiązek od minusów : za jakie funkcje odpowiada przewód niebieski i czarny? są to przewody na których pojawia się prąd po zapłonie . Do którego z nich są podłączone zegary , obwód wzbudzenia , stop itd.? wiem , że pompka paliwa jest podłączona pod czarny przewód a prócz tego? Mam nadzieje , że ktoś rozumie o czym napisałem :D pozdrawiam

Odp: Czarny i niebieski przewód od stacyjki w minusie za co odpowiadają?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 18, 2014, 19:48:47 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
wiesz co,kolorow na pamiec si enie ucze,ale sam mozesz sprawdzic na stacyjce - tak jak czytam twoje posty,to mysle ze spokojnie rozkminisz to co Ci potrzebne,
mozesz wspomoc Morawkim,bo sa schematy,tylko kolory jakos nie intuicyjnie nazwane,ale mozna przesledzic gdzie sie kable rozwidlaja
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 18, 2014, 20:27:42 pm »

Offline Dariusz

• Sympatyk
wiesz co,kolorow na pamiec si enie ucze,ale sam mozesz sprawdzic na stacyjce - tak jak czytam twoje posty,to mysle ze spokojnie rozkminisz to co Ci potrzebne
Szczerze mówiąc łatwiejszy jest schemat instalacji plusa niż w morawskim caro minusa.. cholernie nieczytelne są numery połączeniowe przewodów nie wiem może tylko ja mam taką wersje książki kiedyś już próbowałem sie doczytać jak zmieniałem stacyjke na plusowską i minus ma dwa osobne styki zapłonu a plus ma tylko 15 (zapłon) i 15a (zapłon rozłączany przy rozruchu) i musiałem połączyć te dwa przewody tj. niebieski i czarny do pinu stacyjki 15 , co niestety prawdopodobnie powoduje spadki napięcia m.in. na obwodzie ładowania co dalej za tym idzie żarzenie się kontrolki przy włączeniu świateł ,dmuchawy i naciśnięciu stop lub wbicia wstecznego , chciałem odciążyć stacyjkę (może jest już zmęczona życiem dostałem ją używaną od kolegi Hans) i dlatego szukam który przewodu jest obciążony właśnie przez światła , stop , wsteczny i obwód ładowania i dać tam przekaźnik a stacyjka robiła by tylko za sterowanie tym właśnie przekaźnikiem i zasilaniem przewodu który pobiera mniej prądu.. lecz teraz stwierdziłem , że przecież moge dać dwa przekaźniki do tego myślałem jeszcze o przekaźniku na elektromagnes rozruchu ale nie wiem czy mi sie kiedyś nie sklei

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2014, 21:30:59 pm »

Offline Kapitan

• Sympatyk
    • caronez 95r. 1.8 16V
wiem, że niebieski odpowiada za odpalenienie auta, jak go nie podłączysz to kontrolki świecą, rozrusznik kręci a samochód nie odpala. więc to pewnie cewka itp. czarny to kontrolki i wszystko w środku po zapłonie z tego co pamiętam.
czarna wołga :) już jeździ ale jeszce nie do końca:)

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 18, 2014, 22:35:02 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Mam schemat od gle ze starą skrzynką bezpieczników to jak na szybko patrzyłem to niebieski idzie do cewki, zasila bezpiecznik 9 i 10 czyli różne pierdółki po zapłonie typu światła stop, kierunki, zegary itd, czarny łączy się z włącznikiem świateł i gdzieś tam jeszcze leci jak coś mogę podesłać ten schemat.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 19, 2014, 21:56:01 pm »

Offline Dariusz

• Sympatyk
wiem, że niebieski odpowiada za odpalenienie auta, jak go nie podłączysz to kontrolki świecą, rozrusznik kręci a samochód nie odpala. więc to pewnie cewka itp. czarny to kontrolki i wszystko w środku po zapłonie z tego co pamiętam.
niebieski idzie do cewki, zasila bezpiecznik 9 i 10 czyli różne pierdółki po zapłonie typu światła stop, kierunki, zegary itd
Czyli mam już odpowiedź po prostu musze od B+ dać dodatkowy przewód do kabiny i połączyć go z pinem 30 przekaźnika a niebieski z pinem 87 sterowanie z 15 stacyjki wiem już wszystko dzięki za odpowiedź dam znać jaka jest różnica , ale wydaje mi się że jeszcze bym musiał dać przekaźnik na stop i wsteczny bo to nie jest połączone przez przekaźnik i tak czy siak będą spadki w instalacji kabiny :)

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 19, 2014, 22:11:12 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Jak już się bawisz w przekaźniki to daj też na rozrusznik, przedłużysz żywot kostki stacyjki :)

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 20, 2014, 09:46:55 am »

Offline Dariusz

• Sympatyk
Jak już się bawisz w przekaźniki to daj też na rozrusznik, przedłużysz żywot kostki stacyjki
Nie jestem do końca pewien tego rozwiązania wiesz? Ponieważ na stykach cewki wytwarza się indukcja , trzeba by było dać jakiś kondensator tłumiący tą indukcje tak jak w starych rozwiązaniach zapłonowych na platynkach , inaczej styki będą się smolić aż albo przekaźnik będzie do wymiany bo nie będzie łapał albo styki się skleją

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 20, 2014, 10:57:45 am »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Styk w kostce stacyjki nie jest najtrwalszy, ja już 3 razy wymieniałem, zawsze z powodu obwodu rozruchu.
Sporo aut jeździ z takim przekaźnikiem i działa to dobrze-wytrzymuje. Oczywiście można dać jakiś porządniejszy przekaźnik-np od jakiejś zachodniej fury do wentylatora-50A bywają.
Poza tym przekaźnik zwykły kosztuje 5zł, a kostka 50.

Co do odciążenia stacyjki- ja dałem zasilanie stopu bezpośrednio z aku, a wentylatora nagrzewnicy i mikroklocka przez przekaźnik. Skończyło się przygasane zegarów, a wciśnięcie hamulca nie powoduje szybszego migania kierunków, jak to czasem bywało, szczególnie z podpiętą przyczepą.

W fiacie, prócz innych modyfikacji elektryki, stacyjkę dałem 100% na przekaźnikach, miałem fajne z toyoty 50A, razem z odłaczaniem obwodu od świateł, dmuchawy i wiatraka przy rozruchu.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 25, 2015, 21:18:27 pm »

Offline Dariusz

• Sympatyk
W fiacie, prócz innych modyfikacji elektryki, stacyjkę dałem 100% na przekaźnikach, miałem fajne z toyoty 50A, razem z odłaczaniem obwodu od świateł, dmuchawy i wiatraka przy rozruchu.
W fordach i szmelcwagenach są 70A . Ja dałem dwa 30A a na ich zasilanie przeciągnąłem dwa przewody 4mm od alternatora , nareszcie nie żarzy mi sie to cholerne ładowanie i wzrosło o 1V przy obciążeniu jeszcze planuje przeciągnąć z dwa takie przewody i podpiąć pod styk 30 przekaźników od świateł . Przeróbka zajmuje godzine i naprawde warto pomarznąć jeśli się nie ma garażu . Ogólnie temat można już zamknąć :)