Autor Wątek: Czujnik położenia wału, regulacja  (Przeczytany 2756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czujnik położenia wału, regulacja
« dnia: Październik 19, 2005, 07:36:37 am »

ajk#1212

• Gość
Polonez abimex 1,6

1 Jak wyci?gn?ć ten czujnik? U mnie po odkręceniu wszystkich mocowań czujnik się kręci w   koło ale nie chce wyj?ć, a boję się go urwać
2 czy ma wyj?ć sam czujnik czy może i ta rurka w której on siedzi
3 ile ma mieć rezystancji
4 jak go można wyregulować czyli czym kręcić

Pytania w zwi?zku z nierówn? prac? silnika (na gazie i na benzynie lecz na gazie gorzej)przerywanie i szarpanie, ?wiece czarne, wyra?ny zapach paliwa. Wiem że może to być układ zapłonowy, ale najpierw sprawdzę to. Usterka występuje nie zawsze, ale coraz czę?ciej kable, ?wiece nowe.

Po użyciu siły czujnik wyszedł (przeczy?ciłem go)
Rezystancja czujnika wynosi 900 om (tyle ma być ?)

Dalej nie wiem jak regulować przerwę. Wiem tylko, że ma ona wynosić 0,6-0,7mm.

Z góry dziękuję za pomoc.

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2005, 14:32:27 pm »

batorejro

• Gość
warto0sc rezystancji nie jest bardzo wazna.wazne jest aby nie bylo zwarcia lub przerwy w obwodzie o co raczej trudno.z czujnika wyplywa  jedynie niewielki prad wyindukowany przez czujnik.jezeli  omomierz wskaze 0,1 lub 0,01 to bedzie to oznaka zwarcia jezeli  nic niepokarze(zadnej reakcji) to przerwa w obwodzie.moze cos sie przyczepilo do nadbiegunnika jakis kawalek metalu z kads. to tez zakloci prace silnika .

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2005, 08:29:38 am »

ajk#1212

• Gość
Czy nikt nie wie jak wyregulować czujnik  położenia wału??

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2005, 10:28:18 am »

batorejro

• Gość
tam sie nic nie reguluje, jest tylko jedna pozycja do przykrecenia go  o  ile pamietam

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2005, 14:45:23 pm »

zort#135

• Gość
Oczywi?cie że się nie reguluje, tylko ewentualnie jego odległo?c od koła pasowego. Wjed? na diagnostykę, niech Cię podł?cz? pod komputer, we? stroboskop w rękę i sprawdzisz k?t wyprzedzenia czy się zgadza.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2005, 19:56:25 pm »

ajk#1212

• Gość
EMA, tego ..ujwjstra się niereguluje a co do wyjęcia to odkręcasz tylko jedn? srubke i go wyci?gasz proste, i niema nic ci sie prawa urwać czy złamać . A taki czujnik kosztuje ok 50 pln. Powodzenia

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2005, 21:11:04 pm »

ajk#1212

• Gość
Dzięki za podpowie?.
Je?li chodzi o regulację my?lę o odległo?ci od koła pasowego. Mówicie że się tego nie ustawia, ale czytałem posty w których pisze, że odległo?ć się ustawia i jest ona bardzo ważna (u mnie jest 8,5mm), a powinno być 6-7mm, bo gdy jest za daleko lubi? wypadzć zapłony. Co z tym zrobić?

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 01, 2005, 11:35:39 am »

batorejro

• Gość
poluzuj ta srobke  na klucz 10 albo 8 mm i przesun do przodu czujnik tak aby zmniejszyc odleglosc od kola