Autor Wątek: przek?niki do wycieraczek.. efekt  (Przeczytany 1862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

przek?niki do wycieraczek.. efekt
« dnia: Listopad 29, 2005, 14:43:37 pm »

RooS

• Gość
Poszedlem za rada i zamontowalem przekazniki na wycieraczki. Teraz  wycieraczki smigaja az milo...:) naprawde warto
filmki przed i po zamontowaniu sa na ftp
nazwy plikow to "przeka?niki przed" i "przeka?niki po" oba w formacie mov

przekĽniki do wycieraczek.. efekt
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 29, 2005, 17:19:17 pm »

rox

• Gość
Jak by? mógł podać jaki? schemacik :D

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2005, 17:30:07 pm »

RooS

• Gość
schemacik jest na forum...... dla leniwych
Cytat: "Chudson#1423"
Wszyscy ,którzy znaj? się choć troche na elektryce i gramatyce proszeni s? o przeczytanie i ewentualne uwagi :D

Bierzemy 2 przeka?niki  ( 543 lub 541  - poldkowy ale nie ten z 4roma nóżkami )
2 wsówki elektryczne męskie i 8 wsówek żeńskich oraz 2 takie okr?głe ( takie używane do przykręcania masy - np przy regulatorze napięcia czy masie wł?cznika wentylatora chłodnicy )

1) Do  nóżek 86 obu przeka?ników podł?czamy masę  ( żeby nie ci?ć instalacji proponuję podł?czyć się do ?rubki trzymaj?cej regulator napięcia - warto dodać jeszcze 3ci kabelek i podł?czyć go pod obudowę silnika wycieraczek aby mieć pewno?ć ,że ma dobr? masę( można j? podł?czyć nawet do ?rubki któr? przykręcony jest silnik do stelaża  ) .

2) Do nóżek 30 podł?czamy grubym porz?dnym kablem + ( można prosto z akumulatora ,ale niema tam za bardzo jak przymocować kabla ( chyba ,że pod ?rubkę któr? się skręca klemę włożymy konektorek , ewentualnie można pod  + na alternatorze b?d? porz?dnie przylutować do jakiego? grubego kabla id?cego do innych przeka?ników)
Na tym kablu wskazany byłby bezpiecznik.

3) Odł?czamy wtyczke silnika wycieraczek  i  wła?nie z tej plastikowej wtyczki wypinamy kable Szary ( nie szaro-czarny ) i Ciemnoniebieski  ( kable maj? taki zatrzask blokuj?cy który trzeba wcisn?ć aby wyszły )

Mamy teraz w ręce wtyczke id?c? do silnika wycieraczek z wyci?gniętymi 2 kablami i wtyczkę z instalacji elektrycznej wisz?c? przy grodzi silnika.

4) Wyci?gnięte kable podł?czamy do przeka?ników do nóżki 87 ( szary do przeka?nika A , niebieski do przeka?nika B ) oczywi?cie przy pomocy konektorków żeńskich

5) W miejsca z których wypieli?my 2 kable od silnika będziemy musieli wpi?c 2 nowe kable ( będ? potrzebne wsówki męskie - kupuj?c zwróccie uwagę aby miały ten bolec zatrzaskuj?cy - bo np takie z castoramy nie maj? i potrafi? wypadać )

6) Awięc wpnamy 2 kable. W miejsce gdzie był ciemnoniebieski ( czyli patrz?c od strony kabli na wtyczkę będzie to dolny ?rodkowy ) wpinamy kabel   i podł?czamy go do przeka?nika oznaczonego wcze?niej jako B pod nóżke 85   ( B - czyli tego do którego idzie kabel niebieski od silnika )
W drugie wolne miejsce po kablu szarym w wtyczce wpinamy 2gi kabel  i podł?czamy go do przeka?nika A również pod nóżkę 85

Warto załatwić lub kupić ( najłatwiej na szrocie ,choć jak kto? leniwy to na allegro również widziałem ) podstawki pod przeka?ni takie jakie s? w poldku - można wtedy  podpi?c je obok siebie.
[shadow=darkred][/shadow][shadow=red][/shadow][shadow=orange][/shadow]

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 29, 2005, 17:44:41 pm »

rox

• Gość
Dzięki  :D

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 30, 2005, 12:02:38 pm »

Chudson

• Gość
UUU widze ,że kto? tu mnie cytuje . A ja  my?lałem ,że nikt nie zrozumie tego opisu bez schematu. W sumie to ten opis zmy?lałem LIVE w główce bo sam nigdy go nie wykorzystałem ( wycieraczki przyspieszyły po zamontowaniu mikroprocesora )  wiec nie miałem okazji sprawdzić czy nie walnołem gdzie? błędu.

RooS#1885 korzystałe? z tego opisu czy sam płodziłe? ??

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 30, 2005, 16:16:11 pm »

RooS

• Gość
skorzystalem z tego tylko plaski mi pomogl  okreslic ktory kabel sa od 1 a ktory od 2 biegu bo u mnei cale byly zasyfione i nei mozna bylo kolorow poznac... tylko zasilanie wziolem z przekaznika od ogrzewania szyby tylnej bo byl wolny pin wlasnie z zasilaniem (za rada plaskiego;)..

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2005, 19:52:13 pm »

Chudson

• Gość
umnie też były zasyfione kalbe a gdy je wyczy?ciłem by sprawdzić kolor to sie okazały tak wyblakłe ,że nadal nie mogłem rozpoznać   :roll: