Autor Wątek: pytanie do elektryków, niekoniecznie zwiazane z poldem  (Przeczytany 2470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pytanie do elektryków, niekoniecznie zwiazane z poldem
« dnia: Wrzesień 10, 2005, 17:27:08 pm »

WKLIW

• Gość
pytanie nie jest zwi?zane z polonezem ale moze jaki? elektryk mi doradzi
mianowicie chodzi oto że mam motocykl cagiva w którym jaki? burak (poprzedni wła?ciciel)
wypruł cał? elektryke, ze wszystkim sobie poradze tylko nie wiem jak zrobić ładowanie.
Sprawa wygl?da tak że z silnika wychodz? spod koł? magnesowego 2 kable na których jest napięcie zależnie od obrotów od 10 do 20V ale jest to pr?d przemienny i nie wiem co z tym zrobić. może dało by sie zastosować np mostek gretza (chyba tak sie to pisze) i potem jaki? popularny regulator napięcie od np fiata czy poldka ??

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2005, 21:18:21 pm »

jankiel

• Gość
musisz zastosowac regulator napiecia z  mostkiem  przypuszczam ze cos takiego sie znajdzie. Z mostkiem graetza mozesz poeksperymentowac ale  musisz kupic jakis wysokopradowy nie wiem ok 20 A  bo z doswiadczenia wiem ze 10A grzeje sie przy obciazeniu 5A .To moze lepiej znalezc jakis 30 moze 40 a lub zastosowac kilka rownlegle.

pozdro

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2005, 16:30:31 pm »

/slaw/

• Gość
Mostek prostowniczy 20A + radiatorek kupisz w sklepach z czę?ciami elektronicznymi
koszt ok. 15 PLN :smile:

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2005, 22:20:50 pm »

krzychu

• Gość
Cytat: "WKLIW#1874"
Cytuj (zaznaczone)
musisz zastosowac regulator napiecia z mostkiem

a w czym takiego szukać??

O ile mnie pamięć nie zawodzi to regulator i mostek były stosowane Motocyklu Jawa 350TS (z instalacj? 12V).

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2005, 14:32:01 pm »

WKLIW

• Gość
dzięki wielkie pokombimuje z tym od jawy

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2005, 15:26:42 pm »

Adampio

• Gość
Zaraz, zaraz. Dali alternator bez diod w srodku? I nie ma kabelka do regulacji wzbudzenia? Rozbierz ten generatror pradu i najpierw spradz co dokladnie masz, a dopiero potem kombinuj.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 27, 2005, 09:33:28 am »

WKLIW

• Gość
rozbierałem i jest tak jak napisałem bez sterowania wzbudzeniem bez diód poprostu potrójna cewka (tak jakby były 3 ale nawinięte jednym kawałkiem drutu) pod kołem magnesowym i tyle

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2006, 16:32:51 pm »

batorejro

• Gość
ale prad przemienny o napieciu 10-20 V masz pomiedzy koncówkami  przewodów czy pomiedzy koncówkami a  mas????.
masz altermator czy pr?dnicę?? od tego zalezy jaki bedziesz musiał zrobic regulator, jezeli masz pradnice to rebulator od jawy TS350  nie nada sie tobie, jezeli  masz zwykł? pr?dnice to układ taki jak mostek Greatza będzie tobie potrzxebny, kolejn? rzecza  w jak? bedziesz sie muisał zaopatrzeć to układ stabilizuj?czy napięcie. mozesz sam go wykonać, na elektrodzie znajdzesz schematy.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 12, 2006, 23:02:08 pm »

WKLIW

• Gość
problem już rozwi?zany założyłem mostek greatza 25A i stabilizator napięcia który wykonał mi znajomy elektronik (koszty około 20 zł) i wszystko ?miga super