Autor Wątek: <<< komputer w abimexie - cos jeszcze, ale co?? >  (Przeczytany 2526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

<<< komputer w abimexie - cos jeszcze, ale co?? >
« dnia: Marzec 21, 2006, 16:38:27 pm »

bzik

• Gość
Hej chcialem sie pokrecic kolo kompa w abimexie i zgladam (pierwszy raz) a tu obok kompa jest puszka z bezpiecznikami i dwoma - takie jakby przekazniki tzn kwadratowe pudeleczka sorki ale nie wiem jak to nazwac. A chodzi mi o to ze w tej puszce z bezpiecznikami mam takie cos ze sa cztery bezpieczniki a miejsca jest na chyba 7.

I tu pojawia sie pytanie czemu mam tak malo czy to normalne??
Skad wziasc koncowke (ta co do poldka podlaczam) do zrobienia kabla diagnostycznego?
Czy kabel bedzie dzialal z win xp i przez przejsciowke usb?
I w ktore wejscie wtykam ten kabel lub w ktorym wejsciu stykam A i B?

Dzieki za podpowidzi.

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 17, 2006, 00:51:58 am »

ajk#1212

• Gość
Znajduj? się tam 2 przeka?niki do sterowania pomp? paliwa oraz 4 bezpieczniki zabezpieczaj?ce pompę, urz?dzenie wtryskowe i co? jeszcze. Więcej nie potrzeba.
Ponoć kabelki z przej?ciówk? na USB nie działaj? - odpowiadam na podstawie lektury forum, sam w życiu nie sprawdzałem.
Najpro?ciej aby komputer wymigał kody błędów, należy mu po prostu zewrzeć styki AB drucikiem i przekręcić kluczykiem.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 17, 2006, 10:57:39 am »

Zak

• Gość
bzik,
miejsce pod bezpieczniki jest! ale nic poza tym! niema tam podł?czonych przewodów pod nie! ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 17, 2006, 11:04:46 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
programy dosowe beda mialy klopot z dzialaniem pod przejsciowka RS-USB, a to z tego powodu ze nie chca zobaczyc wysokiego numeru portu RS (np COM 23), a jedynie COM1 i 2... jesli w sterowniku przejsciowki RS-USB mozesz zdefiniowac jej dzialanie na porcie przynajmniej COM2 to na 100% uklad zadziala poniewaz nie ma tam zadnych niezgodnosci sprzetowych, a jedynie programowe... oczywiscie dochodza do tego ustawienia predkosci ale z tym sobie poradzisz bez problemu

koncowke kabla mozesz sobie zrobic z odpowiednich pinow, caly kabel w najprostszej wersji to 3 odpowiednio polaczone rezystory (kliknij tu: http://www.fsoautoklub.pl/?action=technika&id=112 ), a w ambitniejszej jeszcze jeden tranzystor (kliknij tu: http://winaldl.joby.se/aldlcable.htm )...

styki zwierasz lub podlaczasz sie z kablem do zlacza ALDL (w abimexie to jest chyba gdzies z przodu za wykladzina przy nogach pasazera? nie wiem dokladnie nie mam abimexa  :mrgreen: )
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 17, 2006, 11:20:36 am »

Zak

• Gość
Osfald,
ta "ambitniejsza wersja".....
nie gada!

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2006, 11:55:25 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
naprawione  :mrgreen:
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)