Autor Wątek: spalona pompa paliwa  (Przeczytany 4504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

spalona pompa paliwa
« dnia: Kwiecień 10, 2006, 19:08:56 pm »

cichociemny

• Gość
a wiec zaczne od tego ze jest to juz 3 pompa ktora siedla w moim poldzie.
pierwsza byla spalona z braku benzyny, druga nie wiem dlaczego bo nauczony doswiadczeniem z pierwsza bezyne mialem caly czas ale podejrzewam ze moglo to byc wynikiem wysokich mrozow bo wtedy to sie stalo a auto caly dzien stalo na dworzu i wieczorem jak odpalilem pochodzil jakies 15 sekund i zgasl.cale szczescie udalo mi sie odpalic na gazie i szczesliwie dojechac do domu, potem zamontowalem sobie nowa nowke ze sklepu (2 m-ce temu) i paliwo mialem caly czas (stan 0,5 zbiornika ew. wahalo sie to miedzy 0,25 a 0,5 zbiornika). wiedziony radami kolegow (dodam ze pare dni wczesniej zaczal mi wariowac na benzynie czyt. nierowno chodził) wyczyscilem silnczek krokowy(3 razy chyba) a potem dolalem tzw czysciciela do wtryskow benzynowych i wczoraj jadac do koszalina(35km od miejsca gdzie mieszkam) pomyslalem sobie ze przegonie go na benzynie w pierwsza strone. nawet sobie fajnie pracowal ale jak dojezdzalem do miasta zaczal troszke szarpac wiec przelaczylem na gaz. dojechalem gdzie trzeba i poszedłem pobierac nauki.Byla godz. jakos tak 7:50. skonczylem o godz.11:20 i poszedlem do auta. odpalilem na benzynie, pochodzil jakies 5 sek. i zgasł  ale ze bylo cieplo to odpalil na gazie). tak dojechalem do swojej panny i tam oblukalem wszystko(bezpieczniki, przekazniki przewody przy zbiorniku) i nic pompka nawet nie pisnela nie mowi?c juz o bzyczeniu  bezpiecznik od pompki cały, prad na koncu przewodow sprawdzilem zarowka- był ale taki jakis za krotki bo zapalil sie i po sek. zgasł. wydaje mi sie za jak wczesniej patrzylem to byl dluzej. w wyniku tej awarii nie wrocilem juz o wlasnych silach do domu lecz ciagniety przez brata. w domu podlaczylem pompke na krotko pod aku i nic. Sam nie wiem juz co to moze byc. pompka nowa 2 miechy ma, zrobilem na niej moze 1500 km, no moze gora 2 tys.
Co to moze byc dlaczego sie spalila(trzecia juz)??

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 10, 2006, 21:40:42 pm »

Homik

• Gość
Sprawd? czy syf się nie dostał do niej, i może od tego się zatarła. może stacja w której tankujesz ma zasyfione paliwo. a może przez tyle już lat nagromadziło się tyle brudu w zbiorniku i jak nówka pompka mam ci?nienie i zasysa żwawo ten syfek.
Mam nadzieje że filtr paliwa wymieniasz co 20tkm? nawet je?li smykasz na gazie...

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 11, 2006, 10:26:30 am »

Radzioqw

• Gość
Na twoim miejscu bym wyczyscil zbiornik a co do pomki to u siebie zrobilem reczne uruchamianie pomki pstryczej jak w lampce i jazda ehhe no tylko ze trzeba kabel ciagnac przez caly samochod ale wtedy nie bedziesz musial wymieniac na 4 pompke :)

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2006, 02:37:46 am »

Bulkake#1920

• Gość
Ej. Ja mam ten sam problem.

Stara dawala za male cisnienie, wiec kupilen nowa, i co? nawet miesiaca nie wytrzymala, i całkiem zdechła a tamta chodzila ale auto bardzoi slabe bylo, wache w baklumialem? Dzisiaj chce zapalic, a tu lipa, pompy nie slychać, a na przewodzie jest pr?d. Co to ma byc?

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2006, 21:29:43 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
padniety marny zamiennik z allegro za 50zł ???
  • Jef
  • Czaku

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 11, 2006, 21:57:28 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
z tego co patrzylem na allegro to zamienniki kosztuja 150pln
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2006, 22:30:49 pm »

Bulkake#1920

• Gość
nie oryginał podobno takw mi w sklepie mowili.

za 220 zł sam wklad.

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 11, 2006, 22:55:43 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
Stara dawala za male cisnienie, wiec kupilen nowa, i co? nawet miesiaca nie wytrzymala
no to jesli nie cały miesiac to masz na nia gwarancje...
  • Jef
  • Czaku

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 23, 2006, 12:18:43 pm »

Pereziarz

• Gość
Co do palenia sie tych pompek,to problem jest w tym że pompka chodzi cały czas na bęzynie i na gazie i cały czas tłoczy to paliwo i one poprostu nie wytrzymuja.Prpoponowałbym zrobic sobie tak że na gazie ona sie automatycznie wyłacza.Ja własnie teraz mam tak zrobione,wcze?niej miałem tak jak ty i też mi sie spaliła:(.

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 23, 2006, 12:21:16 pm »

Bulkake#1920

• Gość
no a jak jezdzilbys na benzyenie to co? terz chodzi, nie ma wyjscia ma dzialac!

[ Dodano: 2006-06-23, 12:22 ]
co za roznica na czym jedziesz pompa i tak pompuje! na benzynie ma pompowac i na gazie teaz bo to zadna roznica!!

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 23, 2006, 15:33:57 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
przy zalozonym odcieciu roznica jest dosc istotna... po pierwsze jesli chodzi o zuzycie energii, a po drugie zuzycie samej pompy maleje bo oczywiscie nie pracuje ona przy pracy silnika na gazie...

przyczyna spalenia pompy nie jest to, ze jezdzimy na gazie z wlaczona pompa, a to, ze jezdzimy na rezerwie paliwa przez co pompa nie jest prawidlowo chlodzona przeplywajacym przez nia paliwem (zasysa opary)

po spaleniu swojej pompy rowniez szybko zalozylem automatyczne odciecie pompki na gazie i jest pieknie  :)
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 23, 2006, 15:55:22 pm »

Bulkake#1920

• Gość
ja jezdzilem na polowie baku beny nawet raz sie zolta lampka nie zaswieciła.

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 23, 2006, 18:32:25 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Bulkake, no to niefart...
  • Jef
  • Czaku

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 24, 2006, 10:27:42 am »

Pereziarz

• Gość
C hdzo mi o to że jak pompka pracuje na bęzynie to tłoczy bęzyne do silnika i tam jest spalana.A na gazie tłoczy ona bęzyne  w t? i spowrotem w takim obiegu co jest o wiele cieższe dla pompki niz pompowanie do samego silnika.

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 20, 2006, 11:43:38 am »

marcinmk2

• Gość
Kumpel ma Roverka 1,4 chyba 216 czy jakos tak.Opowiadal mi ze pojechal do Wawy i tak przeciagal z tankowaniem (praktycznie na oparach jezdzil).chwalil sie ze jaki to jego samochod ze na praktycznie zerze jezdzi.Hehe i sie na jezdzil - spali pompe paliwa.Mechanik mi mowil wlasnie ze jak sie rezerwa zaswieci na dobre to trzeba zatankowac bo te pompy sa smarowane paliwem i niech na jakims wiekszym zakrecie bedzie malo paliwa i ja odkrje to byc moze sie spalic i koszt i problem.

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 01, 2006, 19:05:29 pm »

mariusz wawa

• Gość
Cytat: "Pereziarz"
C hdzo mi o to że jak pompka pracuje na bęzynie to tłoczy bęzyne do silnika i tam jest spalana.A na gazie tłoczy ona bęzyne  w t? i spowrotem w takim obiegu co jest o wiele cieższe dla pompki niz pompowanie do samego silnika.

A przy pracy na benie to cooo??? Przecież regulator utrzymuje takie samo cisnienie. Je?li masz drożny przewód powrotny, to dla pompy powinno być wszystko jedno na czym jedziesz. Szmelc chłopakowi sprzedali i tyle. Zgodnie z miło?ciwie nam panuj?cym prawem należy się rok gwarancji i tyle. Producent jak ma jakie? ale, to na własn? rękę musi udowodnić, że nie masz racji.

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 02, 2006, 12:34:47 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
z gwarancja pomp kupowanych na allegro jest troche problemow... po pierwsze wymagana jest wymiana pompy w serwisie (pieczatka i podpis na gwarancji) co napewno juz kilka osob zniechecilo do korzystania z gwarancji (po to kupuje sie na allegro aby bylo taniej, niewielu chce jeszcze oplacac mechanika). Pozostaje szukac kogos kto to podbije za frajer lub za niewielka oplata. Po drugie sprzedajacy bedzie wmawial do bolu, ze wina jest nasza pokazujac uszkodzenia wewnetrzne (nadtopienie plastiku) dysponujac czesciami z dowolnej innej pompy bo zadna nie ma nuemru seryjnego wybitego na obudowie...

u mnie pompa z allegro spalila sie po roku i 7dniach...
FSO Car Team

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 02, 2006, 21:26:40 pm »

orzech

• Gość
Witam.

Też mi wczoraj pompa padła  :cry:
My?lałem o takiej:
http://www.pompypaliwa.istore.pl/sklep,2130,,,03,,pl-pln,267268,0.html

Co o niej my?licie?
W Poznaniu regenerowane chodz? po 250-300zł a nowe 570.
Co radzicie??
Polonez C+ monowtrysk rocznik 98

Pozdrawiam.

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 02, 2006, 22:02:44 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
ta sama firma jest na Allegro pod nickiem nataliafs i maja te pompy 5zl taniej... aczkolwiek nie polecam bo kupilem wlasnie u nich poltora roku temu pompe... ta, ktora wytrzymala rok + 7 dni  :x

ponoc teraz maja juz tylko pompy firmy MJM... w zeszlym roku byly jeszcze noname
FSO Car Team

spalona pompa paliwa
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 02, 2006, 22:04:44 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
nie znaj? się na pompach kompletnie
Nie wiedz? jakie ma parametry etc etc bo szukałem do siebie 4,5 bara i większej wydajno?ci