Autor Wątek: Rover - swap silnika Rovera do GLI  (Przeczytany 5823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rover - swap silnika Rovera do GLI
« dnia: Kwiecień 15, 2006, 19:33:55 pm »

Guciu1801

• Gość
Witajcie... zastanawiam sie ostatnio nad swapem do 1.6 GLI jakiegos DOHC rovera. I mam  pare pytan. Wiem, ze budy ohv i poldrovera nie roznia sie niczym oprocz mocowania aku, inne natomiast sa belki pod silnikami oraz chyba drazek stab. Ale to sa jeszcze latwe do dostania elementy. Zastanawialem sie nad sciagnieciem (wszystko sa to oczywiscie luzne dywagacje) rovera z niemiec z 1.6 DOHC. Wolalbym 1.8 ale tego prawie nie ma. A jak jest do z VVC i drogie koszmarnie... I teraz pytanie. CZy oprocz skrzyni, belki pod silnik i drazka, bedzie mi cos jeszcze potrzebne z poldorovera? Zakladajac ze mam cale auto na przekladke, z osprzetem, wiazka, kompem i tak dalej? Czy jest to tak "latwe" :mrgreen: jak mi sie zdaje? Czyli wyjmuje OHV, przerabiam zawias i wymieniam belke, wkladam DOHC zblokowanego ze skrzynia z poldrovera z calym osprzetem, tak jak byl w orginalnym i "juz"? Czy moze cos pomijam?
Wszystkiego najlepszego z okazji swiat
PS Kwestii finansowych prosze nie poruszac i teksty typu nie oplaca sie, po co, lepiej kup poldrovera itp prosze sobie darowac :D

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 15, 2006, 19:44:38 pm »

tomallus1

• Gość
Obawiam się, że temat zaraz pójdzie do kosza bo to już było

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 15, 2006, 19:53:45 pm »

Guciu1801

• Gość
wiem ze to juz bylo i jest caly faq na ten temat i w ogole. Ale tam jest postawione ogolnie jedno pytanie. czy to co pisze, to jest wszystko, co potrzebne do swapa, czy cos pomijam.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 15, 2006, 19:58:08 pm »

tomallus1

• Gość
Jakby? chciał 1.6 wsadzić to możesz mieć problem z kompem od 1.4, a poza tym to, to co napisałe? to zdaję się wszystko co jest potrzebne do swapa.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 15, 2006, 19:59:22 pm »

Guciu1801

• Gość
no wlasnie. problemu z kompem nie bedzie. Bo komp podejdzie z dawcy. Razem ze wszystkim chyba. Chyba, ze nie moze byc od oryginalu.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2006, 20:09:09 pm »

tomallus1

• Gość
To chcesz wstawić 1.4 czy co? większego na osprzęcie 1.4? Jaki wóz będzisz miał za dawce/dawców?

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 15, 2006, 20:14:57 pm »

Guciu1801

• Gość
dawca bylby rover 216 albo 416 albo 418, ale najpewniej 216 bo najtanszy. Pisalem, ze chce sciagnac dawce kompletnego. Chce wstawic co najmniej 1.6 ze wszystkim od 1.6 czyli po prostu przelozyc z dawcy. A reszte rovera sprzedac albo cos...

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 15, 2006, 20:26:23 pm »

tomallus1

• Gość
Tak tylko ?ci?gnij sobie Rovera 216 z silnikem rovera, a nie hondy (bo takie też były). No to jak na dawce bedziesz miał rovera to nie powinno być problemów, oczywi?cie po uwzględnieniu różnic konstrukcyjnych między OHV i Rover w poldzie, które już wymieniłe?.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 15, 2006, 20:28:21 pm »

Guciu1801

• Gość
oczywiscie. Mam na uwadze ze ma to byc k16 :D. Jesli tak, to pozostaje ew. zbieranie kasy :D dzieki za pomoc;D

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 15, 2006, 20:45:53 pm »

tomallus1

• Gość
Najlepiej jak się skontaktujesz z Sennem#1869 on ma polda z 1.6 rovera to ci powie co i jak ,choć sam przekładki nie robił.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 15, 2006, 20:55:11 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
kurcze, teraz to wszyscy bede mieli albo 1.6 albo 1.8 rovera. trzeba bedzie chyba jakis inny silnik wlozyc, bo ten to bedzie strasznie pospolity hehe  :mrgreen:  :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 15, 2006, 21:02:03 pm »

Kołcz_1906

• Gość
Pisałe? już że nie obchodzi Cię to ze się nie opłaca itp
ale swoj? drog? nie lepiej kupić już tego rovera i ?migać nim bez problemów, na pewno jest lepszy komfort w takim roverze niż w poldku, a i też pewnie lżejszy jest i dlatego bedzie miał lepsze osi?gi, tyle mojego zdania, a co bedziesz chciał to zrobisz, w każdym b?dz razie życzę Ci  żęby udało Ci się zrobić to bo widze że zapał masz ale czy to tylko zapał wystarczy???????

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 15, 2006, 21:02:35 pm »

SerU#408

• Gość
Jedna malutka sprawa o której zapomniałe? Guciu  :P Będziesz zakładał silnik od przednionapędówki a one maj? przynajmniej inny kolektor ss?cy i  przepustnica wyjdzie Ci w miejscu ?ciany grodziowej, o wydechowym nawet nie wspomnę. Inne drobnostki też mog? być upierdliwe bo przednionapędówki miały w innym miejscu bodaj alternator. Co? mi się zdaje, że i tak będziesz potrzebował całego osprzętu z 1.4, który siedział w poldzie. Do tego wydech i inne pierdoły...O pieni?dzach i kwestii opłacalno?ci mieli?my nie mówić więc się nie wypowiadam ale powiem tak: ucz się na błędach innych  :twisted:

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 15, 2006, 21:11:35 pm »

tomallus1

• Gość
No SerU o tym fakcie zapomniałem - przedni napęd dawcy, ale wydaje mi się, że Guciu jakiego? 1.4 na dawce bedzie miał, bo trochę przekładania jest z PoldRovera do OHV.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 15, 2006, 21:12:07 pm »

Guciu1801

• Gość
sluszna uwaga... jak juz pisalem to tylko dywagacje luzne, ktos ma jeszcze jakies sugestie? A rovera calego do jazdy... moze i bym chcial... ale w wypadku poldorovera sa tylko drogie czesci silnika, przy calym roverze wszystkie czesci sa drogie.. komfort na pewno jest lepszy.. nie watpie, ale co poldek to poldek;d

[ Dodano: 2006-04-15, 21:12 ]
a potrzebne czesci do poldorovera sie zalatwi :D

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 15, 2006, 21:16:37 pm »

tomallus1

• Gość
Jeszcze jako pomoc Guciu możesz skorzystać z wiedzy Mastaha22#1900. On ma 1.4 z rovera chyba 214. Więc problem przód napęd silnik do auta z tylnym napędem jest mu znany.

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 15, 2006, 21:33:12 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
Guciu#1801, z calym szacunkiem dla ciebie i naszej znajomosci ,ale po co ci po raz kolejny taki temat??przeciez tego juz bylo w cholere

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 15, 2006, 21:35:50 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Jak znam zycie to i tak zakonczy sie tylko na pisaniu :?  to było juz setki razy powiedziane i wiadomo ze i tak nie ma lepszych silników na przekładke od dohc fiata  :roll:  :mrgreen:  ;)
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 15, 2006, 21:47:41 pm »

Guciu1801

• Gość
nie robcie OT :D tematow bylo o tym mase. Wiem o tym. ALe kazdy ma kilkanascie stron i pelno w nich jest odstepstw od tematu. Tutaj na razie wszystko idzie fajnie.

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 15, 2006, 21:52:08 pm »

Guciu1801

• Gość
nie chodzi o wyzszosc. Po prostu skoro do poldow byly pakowane 1.4 rovera, to mozna wpakowac wiekszego. tym bardziej ze nie trzeba nic ciac, nawet przy moim abimexie. A fordowskie V6 to fajna sprawa, ale to stare silniki, podobnie jak DOHC fiata. A ja chcialem cos nowszego. Poldek z 1.6 DOHC z rovera to zupelnie inne autko, o epoke lepsze niz moj aktualny abimex.