Autor Wątek: OBROTOMIERZ ATU+ A SILNIK GA?NIKOWY-STYKOWIEC...???  (Przeczytany 2555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OBROTOMIERZ ATU+ A SILNIK GA?NIKOWY-STYKOWIEC...???
« dnia: Sierpień 16, 2006, 15:17:06 pm »

PeNY#1816

• Gość
Po raz kolejny zwracam się z tym tematem, bo za każdym razem on mi sie gdzies gubi... Czy ktos wie jak podlaczyc obrotomierz z deski Plusa, do ktorego podobno potrzebny jest moduł steruj?cy wtryskiem, do silnika ga?nikowego ze stykowym aparatem zapłonowym... Ale z drugiej strony był temat ostatnio na forum jak to kto? chyba do przej?ciowki wstawił deche od Plusa i ten obrotek działał normalnie...

Pytam więc i gor?co prosze o jak?? konkretn? odpowiedz:

jak uruchomic obrotomierz w tej konstelacji zegary-silnik i czy jest to bardzo skomplikowane... :?:  :?:  :?:

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 17, 2006, 21:09:01 pm »

Meggido

• Gość
Podł?czenie niczym się nie różni. W obu przypadkach jest brany impuls z cewki zapłonowej. W przypadku obrotomierza z wtrysku w ga?nikowcu będzie pokazywać pi x oko jakie? dwa razy za dużo. Wynika to z tego, że przy wtrysku zapłon jest podzielony na dwie pary. Trzeba wymienić sam obrotomierz lub dokonać jego przeróbki lub wymienić jeno bebechy elektryczne. Konfiguracji jest mnogo.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2006, 09:15:06 am »

PeNY#1816

• Gość
No wlasnie tam sie nie da wsadzic zwyklego mechanizmu od obrotka bo nie ma na to miejsca... Jak na moje to tam takie cos nie wejdzie... miałem jedno i drugie w ręcę i nie do konca mi to tam spasuje... A jak zrobic żeby nie pokazywal 2x wiecej... :?:

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2006, 09:55:17 am »

Meggido

• Gość
Zrób foty jednego i drugiego. Zobaczymy co się da zrobić.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 21, 2006, 09:12:12 am »

PeNY#1816

• Gość
Co mam sfotografować - cewkę do której normalnie podpina się obrotek :?:  :!:  :?:

Przecież napisałem że chciałbym podpi?ć obrotek tak jak jest do ga?nikowca - wiem że się da ale ja nie mam pojęcia jak a być może jest tutaj kto? kto wie... i na wypowiedzi takich osób licze przede wszystkim... :|

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2006, 11:42:33 am »

Meggido

• Gość
Fotę bebechów obu obrotków.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2006, 12:03:03 pm »

Bartek_atuplus

• Gość
ja mam 2.0 na ga?niku u siebie i deche z plusa i działa normalnie.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 22, 2006, 14:31:59 pm »

RooS

• Gość
z tego co ja wyczytalem to z plusa powinien chodzic normalnie pod gaznikiem ten obrotek.. problemy by byly jakby byl wtrysk abimexa ( bo tam sa dwie cewki) a w boschu jedna... tyle wiem z lektury zreszta z  tego forum ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 22, 2006, 15:15:56 pm »

PeNY#1816

• Gość
Meggido, problem polega na tym że obrotek z budzika Plusa jest schowany i wygl?da tak jakby go w ogóle nie było :|

Bartek_atuplus, a teraz mi powiedz do czego masz obrotek podpięty, wpi?łe? się gdzie? w instalację pod mask?, czy może poci?gnałe? dodatkowy kabel od cewki (no i od którego biegunu cewki bo ja NIGDY nie miałem obrotomierza :!: ) prosto do zegarów i wpi?łe? go w... no własnie- w co... :?:  czekam z niecierpliwo?ci? na odpowied?...

pozdróweczka ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 22, 2006, 15:22:01 pm »

RooS

• Gość
do obrotka powinny isc trzy przewody zasilanie (+) masa (-) i sygnal. u mnei w gazniku 1,5 sygnal idzie od cewki. zaraz cykne ci zdj jak to u mnei pod maska wyglada. a zeby wiedziec pod ktory kabel w zegarach co podpiac to bys juz musial popatrzej w schemacie instalacji plusa

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 22, 2006, 15:27:03 pm »

PeNY#1816

• Gość
A ja nie mam modułu... ;) bo ja mam stykowca ;)

[ Dodano: 22-08-2006, 15:28 ]
A i jeszcze jedno - słyszałem że aby popi?ć ga?nikowca do plusowskiego budzika to trzeba co? tam przylutować... to prawda to czy nieprawda... bo nie chcę popalić zegarów... :|

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 22, 2006, 15:29:01 pm »

RooS

• Gość
aaaa niedoczytalem :P...ale cewke masz :P

od tego gdzie zaznaczylem idzie sygnal bezposrednio do obrotka ( u mnei brazowy kabelek)

[ Dodano: 2006-08-22, 15:32 ]
a czy cos trzeba lutowac to ci nie powiem bo nei wiem ale wydaje mi sie ze nie... po prostu ciagniesz kabel od cewki do zegarwo dajesz odpowiednia koncowke taka zeby pasowala do kostki wpinasz w dobre miejsce w zegarach i juz....

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 22, 2006, 15:33:02 pm »

PeNY#1816

• Gość
A cewka ma z tego co pamiętam poniumerowane oba te dżingle... to jakbys przez przypadek zajrzał pod maskę i sprawdził który daje impuls obrotkowi to by było cukierkowo ;)

A pó?niej musi mi Bartek_atuplus odpisać gdzie i jak się wpi?ł do zegarów...

[ Dodano: 22-08-2006, 15:40 ]
I co sobie jeszcze pomy?lałem... może ma kto? z Was schemat zegarów do Plusa, bo ja mam tylko do tych starych budzików schematy, chyba z morawskiego... To jakby kto? miał, to ja poprosze o jaki? schemacik tutaj albo na e-mail...

[ Dodano: 22-08-2006, 15:42 ]
Cytuj (zaznaczone)
po prostu ciagniesz kabel od cewki do zegarwo dajesz odpowiednia koncowke taka zeby pasowala do kostki wpinasz w dobre miejsce w zegarach i juz....

No i wła?nie czytałem gdzie? albo usłyszałem że w Plusie obrotek jest podpięty pod komputer steruj?cy wtryskiem który impulsy te jako? tam przetwarza... dlatego pytam, bo nie chce szukać na szybko nowych zegarów... bo to wiesz jak nie wiesz co sie stanie - z "prundem" nie ma żartów, nawet malutkim ;)

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 22, 2006, 15:45:05 pm »

RooS

• Gość

czyli ten jak to mowisz
Cytuj (zaznaczone)
dżingiel
po prawej stronbie patrzac od przodu auta tak jak ci zaznaczylem na zdj a wg ksiazki oznaczony jako zacisk "d"

[ Dodano: 2006-08-22, 15:51 ]
Cytuj (zaznaczone)
No i wła?nie czytałem gdzie? albo usłyszałem że w Plusie obrotek jest podpięty pod komputer steruj?cy wtryskiem który impulsy te jako? tam przetwarza... dlatego pytam, bo nie chce szukać na szybko nowych zegarów... bo to wiesz jak nie wiesz co sie stanie - z "prundem" nie ma żartów, nawet malutkim

jak ja szukalem zegarow do seibie to wszyscy mi mowili ze z abimexa sie nei da bezposrednio ale z boschem jakbym chcial deske plusa nie ma zadnego problemu. opieram sie tylko na tym co tu slyszalem i czytalem ;]

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 22, 2006, 16:16:22 pm »

PeNY#1816

• Gość
To teraz tylko schemat podł?czenia przy zegarach by się przydał i będziemy eksperymentować.. ;)